"Rakkaudella Gustaf"

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto

Laajan Mannerheim-koosteen saatesanoissa toimittaja Tuija Pallaste pohtii laajemminkin Suomen Marsalkkana ja presidenttinä historiaan jäneen suurmiehen elämää.

Pallaste toteaa Mannerheimiä pidetyn aikalaisten silmissä homomaisena ja tiedossa oli, että hän piti miespalvelijoita. Venäjältä Mannerheim toi Suomeen palvelijansa Karpatjovin. Myöhemmin Mannerheimilla oli vuosikausia itävaltalainen miespalvelija, johon hänen sanotaan ihastuneen ravintolassa. Muualla on kerrottu Mannerheimilla ollaan Mikkelissä suomalainen sotilaspalvelija, joka oli kuitenkin pyytänyt päästä rintamalle ja pian kaatunut. Mannerheimin suri tätä sotilasta.

Toimittaja Pallaste toteaa, että Mannerheimin monet käytöspiirteet (piti kukka-asetelmista, oli silmää kauneudelle, pukeutui pikkutarkasti) saattoivat olla peräisin Venäjän armeijasta ja etenkin keisarinna Maria Feodorovnan henkivartiokaartista. Palvelijoista Pallaste toteaa, että tuon ajan aatelisilla ja sotilailla oli tapana olla sotilaspalvelijat. Mannerheimin miespalvelijoista moni avioitui ja sai lapsia.

- Tällä ei ole tarkoitus todistella, että Mannerheim olisi suhtautunut torjuvasti saman sukupuolen välisiin intiimeihin suhteisiin, kirjoittaa Pallaste. - Päinvastoin. Ehkä hän salli ne. Päätelmät Pallaste jättää lukijoille.

Jutussa haastateltu Magnus Linder kertoo, että suvussa Mannerheim tunnettii naistenmiehenä. Linder ei usko puheita Mannerheimin homoudesta. - Jos Gustaf oli homo, minä olen sika, sanoo Linder.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homous oli kuitenkin Mannerheimin lähipiirissä koettua elämää. Kenraali sisaren Sophie Mannerheimin ja Kitty Linderin velipuolen Hjalmarin avioliitto kaatui, kun Hjalmar jäi kiinni seksistä miehen kanssa. Sophie joutui parantolaan Ruotsiin. Hjalmar Linder teki itsemurhan paluumatkalla Algeriasta 1921 tilanteessa, jossa velkojat olivat hänen kimpussaan. Magnus Linder kertoo HS:ssa, että Hjarlmar-sedan biseksuaalisuus selvisi hänelle vasta aikuisena.

HS:n Mannerheim-kooste
Mannerheimin tyttärien elämästä HS:n jutun perusteella ranneliike.netissä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!