Puoskarilain valmistelusta ei ole luovuttu

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole lopettanut puoskarilain valmistelua, vaikka Turun Sanomat taannoin virheellisesti otsikoi. Nyt on otettu erilainen lähestymismalli tulikuumaa kiistaa aiheuttaneeseen asiaan.

Turun Sanomien (12.12.2010) epäonnistuneesta otsikoinnista johtuen on levinnyt käsitys, että puoskarilakiprosessi olisi kuollut. Kuitenkin ns. "puoskarilakimalli" (haavoittuvien potilasryhmien ja kuluttajien suojelun malli) näyttäisi etenevän ja STM olisi luopunut uskomushoitojen virallistamisesta erillisjärjestelmällä ("vaihtoehtohoitolakimalli") Norjan ja Saksan tyyliin.

Ministeriö olisi siis luopumassa uskomushoitojen virallistamisesta ja keskittymässä puoskarointia rajoittavien pykälien sorvaamiseen potilas- ja kuluttajalakeihin.

HLBTI-piireissä on tärkeää nyt seurata, millaisia oikeusturvaväyliä (ns. "kristillisten" ja "eheyttävien") villien terapistien puoskaroimille valmistellaan potilasoikeuslakiin.

Nyt on siis torjuttu huuhaan ja uskomushoitojen virallistaminen erillisjärjestelmällä. Saksassahan luotiin 30-luvulla vaihtoehtois-esoteerisille hoidoille ns. Heilpraktiker-järjestelmä, joka on ollut rinnakkaisjärjestelmien esikuvana. Luontaistuoteala ja erilaisia terapeutteja ja uskomushoitoja edustavat organisaatiot ovat tavoitelleet uskomushoitojen virallistamista ja monen kirjavan terapeuttijoukon aseman vahvistamista. SETA on kiinnittänyt huomiota epäpätevissä tai lahkotaustaisissa terapoinnissa tapahtuviin HLBTI-ihmisten ja nuorten puoskarointeihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Terveydenhuollon ammattijärjestöt ovat ajaneet valvomattomien hoitojen rajoittamista ja haavoittuvien potilasryhmien suojelua ja riskialttiiden menetelmien rajaamista vain terveydenhuollon ammattilaisille. SMS on vaatinut asiakkaan oikeusturvan parantamista virhekohtelutapauksissa.

Valvomattoman terapiasektorin ja uskomushoitojen ongelmia ovat olleet:

a.) asianmukaisen tutkimuksen ja hoidon lykkäytymiset ja syrjäytymiset,

b.) erilainen, esim. seksuaalisuutta ja sukupuoli-identiteettiä, käsittelevän valetiedon levittäminen,

c.) kateettomat terveysväittämät, "eheytymis"-lupaukset ja harhauttava nimikkeiden käyttö markkinoinnissa,

c.) kiistanalaiset kulttimaiset terapiayhteisöt (vt. Aslan) koulutukset,

d.) asiakkaan, esim. "eheytetyn", heikko asema virhekohtelutapauksissa,

e.) haitalliset tai näennäiset menettelyt ja

f.) maagisen tai (uus-)uskonnollisten manipulaation sisältyminen parannustoimiin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!