ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Puoluekannatus Suomessa: Lupausten pitämisen kannatusheijastumassa myös HLBT-osuutensa

jnsto • 22.08.2012 14:49 • 7 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
SDP:n kannatusnousua kokoomuksen tuntumaan kommentoineen puheenjohtaja Jutta Urpilaisen viittaus "sanojen ja tekojen yhtenevyydestä" osuu myös kahden suuren puolueen tasa-arvolinjauksiin. Sekä kokoomuksella että demareilla oli ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja puoluekokouslinjaukset mm avioliittolain korjaamiseksi. Mutta vaalien jälkeen linjat eriytyivät.

Hallitusta muodostettaessa puheenjohtaja Jyrki Katainen hyväksyi kristillisdemokraattien ehdon, ettei hallitus edistäisi homoliittoja. Tämä ei estänyt puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Urpilaista allekirjoittamasta lakialoitetta. Kokoomuspuheenjohtaja Katainen ei sensijaan allekirjoittanut, vaan pidättäytyi. Hallituspuolueiden puheenjohtajista ei-leiriin jäivät vain Katainen ja kristillisdemokraattien Räsänen.

Osa kokoomuksesta oli pitänyt mm vuoden 2010 HLBT-linjausta näkyvästi esillä kampanjassa ja oletettavasti HLBT-suomalaisten ääniä meni kokoomukselle, mikä saattoi näkyä mm vihreiden tuloksessa. Silloisen ulkoministeri Stubbin lausunnot HLBT-tasa-arvosta levisivät kansainvälisestikin. Vuoden 2011 aikana kokoomuksen toiminta HLBT-tasa-arvon suunnalla muuttui pro forma -luonteiseksi.

Urpilainen kommentoi Helsingin Sanomissa 22.8.12 ilmestynyttä vaaligallupia, jonka mukaan kokoomus on enää niukasti Suomen suurin puolue 20,4 prosentin kannatuksella. Mikäli eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, Sdp saisi 20,3 prosentin kannatuksen.

-Suurin merkitys on ollut johdonmukaisuudella: että sanat ja teot ovat yhtä. -Jos vaalien alla on luvattu jotain, siitä on pidetty kiinni, Urpilainen sanoi Sdp:n ministeriryhmän kesäkokouksessa Raaseporissa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Urpilaisesta voisi tulla Suomen ensimmäinen kokokautinen naispääministeri. Jos tasa-arvoinen avioliittolaki ei toteudu tällä vaalikaudella, olisi sen säätäminen demarijohtoisen hallituksen itsestään selvä tehtävä, sillä Vihreät ja Vasemmistoliitto olisivat SDP:n luonnollisia hallituskumppaneita. Kokoomus ja RKP:kin saattaisivat mahtua koalitioon, sillä Keskusta jäänee liian pieneksi, koska Persut tuskin kutistuvat tarpeeksi. Persujen kannatuksen nousu ei ole ainakaan vielä kiihtynyt Ylen elokuun alun mittauksesta, mistä se oli itseasiassa hitusen kutistunut. Luulen, että piikki johtui enemmän Sipilästä kuin edes eurokriisistä, jota ilman persuthan ovat vain meuhkaava rasistien ja homofobien lauma. Toista jytkyä on turha unelmoida, eivät niin monet ihmiset äänestää tyhjää toista kertaa. Kristillisdemokraatit eivät hekään onneksi tule mahtumaan SDP:n johtamaan hallitukseen, ei niin kauan kuin vihreät ja vasemmistoliitto ovat mukana.
  Homopallero (ei rekisteröitynyt) • 22.08.2012 16:17
HLBT - kansan kannalta kaikkien vastustavimmat voimat löytyvät luonnollisesti Suomen keskustasta, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista.
Kokoomuksen empivä kanta sukupuolineutraalin avioliittolain suhteen saattaa johtua laskevista kannatusluvuista ja sitä seikasta, että kyseisessä puolueessa on mukana hyvin paljon “kristillisyydestä” voimansa ammentavia arvokonservatiiveja joille HLBT - kansan oikeudet ovat lähestulkoon kauhistus! Kokoomuksen johtoon valittiin tänä vuonna HLBT - kansaan nähden hyvinkin taantumuksellisia arvoja edustava “kouluvirkamies” Janne Sankelo.
Vaikka kuntavaalit nyt painottuvatkin paikallispolitiikkaan saattavat ne silti heijastaa myöskin kansalaisten asennoitumista erilaisten vähemmistöjen suhteen.
On sinänsä loistava asia se että SDP ja Vasemmistoliitto seisovat johdonmukaisesti kansalaisten tasa-arvoa painottavalla linjalla!SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle minä nostan hattua! Hän on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen tavoin sanojensa takana!
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 22.08.2012 22:18
Kokoomuksen ja kokoomuslaisten lausuntoja uutisista seuranneena tulee mieleen vaikutelma, että tässä meillä nyt on uusi puolue, jossa "seinät ovat leveällä ja katto korkealla".

Toisin kuin uutiset ovat antaneet ymmärtää, keskeisten kokoomusvaikuttajien kesken tuskin on aitoja erimielisyyksiä politiikasta, jota puolue haluaa tosipaikan tullen noudattaa. Uutisoidut puolueen napamiesten ja -naisten ristiriitaiset lausunnot esimerkiksi euron kriisistä ja muista kansaa kuohuttavista päivänpolitiikan aiheista ovat tarkkaan suunniteltua sumutusta. On toki hyödyllistä, että mahdollisimman moni suomalainen kykenee samaistumaan jonkun kokoomuslaisen mielipiteisiin ja aktiivisesti unohtamaan muut. Tämä taktiikka on purrut vaalimenestyksen saamiseksi ennenkin, joten miksi se ei tehoaisi myös tällä kertaa. Nähtäväksi jää...
  Public eye • 23.08.2012 00:05
Itse ihmettelen myös hieman sitä, mikseivät esimerkiksi vihreät tai vasemmistoliitto laittaneet avioliittolakia omaksi kynnyskysymyksekseen KD:n vastapainoksi... Ilmeisesti KD:lle se oli ainoa asia, millä heille oli poliittisesti merkitystä.
  Dragon-85 • 23.08.2012 18:00
Laki avioliittolain muuttamisesta jne. (LA 2/2012 vp)

www.eduskunta.fi

keskustelutti eduskunnassa 21.3.

www.eduskunta.fi

Laki päätettiin lähettää lakivaliokuntaan, jonne se saapuikin 22.3.

www.eduskunta.fi

ja merkittiin saapuneeksi valiokunnan pöytäkirjaan 27.3.

www.eduskunta.fi

Sen jälkeen sille ei ole tehty mitään eikä ilmeisesti tehdäkään, sillä lakivaliokuntaan ovat pesiytyneet – varmaan tarkoituksellisesti – ne edustajat, jotka vastustavat tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Joidenkin tausta ja lausunnot paljastavat homovastaiset ja joillakin suorastaan homovihamieliset käsitykset, jotka perustuvat pariin ihmisyydenvastaiseen raamatunlauseeseen.

Lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin totuudenvastaiset lausunnot todistavat välinpitämättömyydestä ja halveksunnasta hlbt-kansalaisia kohtaan:
”Mielestäni aloitetta ei pitäisi ottaa käsittelyyn, sillä se on työläs, monimutkainen, siitä puuttuu laajempi yhteiskunnallinen keskustelu, eikä sitä ole hallitusohjelmassa.
Aloitteita pitää käsitellä tasapuolisesti. Asian saamalla julkisuudella ei ole merkitystä.”

Holmlundin mielestä hlbt-kansalaisiin kohdistuva epätasa-arvo ei ole yhteiskunnallinen epäkohta, johon tarvitsisi puuttua, sillä hän sanoo:
”Jos olisi yhteiskunnallinen epäkohta, joka vaatii kiireellisiä toimenpiteitä, valiokunnalla olisi velvollisuus ottaa se käsittelyyn”.

Holmlund pitää ilmeisesti meitä tyhminä. Jokainen meistä nimittäin tietää, että aloite ei ole työläs: siinä on valmiit perustelut ja lait on valmiiksi kirjoitettu. Se ei ole monimutkainen vaan hyvin selvä ja yksiselitteinen. Avioliittolaissa muutetaan sanamuotoa vain kolmessa kohdassa.

Laajempaa yhteiskunnallista keskustelua on taas käyty vuosikymmeniä ja kansan mielipide on tasa-arvon puolella. Useimmat tällä hetkellä käsittelyssä olevat lait ja aloitteet eivät ole hallitusohjelmassa ja Suomessa voi yksittäinenkin kansanedustaja tehdä lakialoitteen, joten Holmlundin perusteluilta putoaa pohja.
Holmlund ei valitettavasti ole ainoa kansanedustaja, joka puhuu mitä sylki suuhun tuo, eikä myöskään ainoa vaikeasta homo-ongelmaisuudesta kärsivä.

Holmlund ei ole vastannut kirjeeseen, jossa perustelin hänen lausuntojensa totuudenvastaisuuden. Kehotin häntä lopettamaan valehtelun, kasvamaan aikuiseksi ja luopumaan uskonnostaan, mikäli on niin, että hänen ihmisyydenvastaiset käsityksensä perustuvat vihamielisen uskonnon omaksumiseen.
  Havainnoija • 23.08.2012 18:12
Totta, ei ole yksin Kokoomuksen syytä, että Kristillisdemokraatit päästettiin turhaan hallitukseen vesittämään tasa-arvoinen avioliittolaki. Vaikka pääministeripuolueella oli tietysti vimeinen sana, olisivat muut neljä puoluetta voineet olla tiukempia. Kristillisdemokraatteja ei olisi tarvittu hallituksen muodostamiseen. Heitä on vain kuusi ja enemmistö olisi ollut riittävä ilman heitä. Vaikkei Räsänen pystykään estämään hallituskumppaneitaan edistämään homojen tasa-arvoa lakialoitteella, on asian ajamista vaikeutettu aivan turhaan ja vahinko kyllä näkyy. Erityisesti Kokoomus ei ole sitoutunut lakialoitteseen, joka on vesittänyt sitä pahasti. Voi olla, että asiasta tehdään lopulta kansalaisaloite.

Homovastaiseksi ja paskaksi valehtelijaksi profiloituneesta Holmlundista huolimatta lakivaliokuntaanhan oli muistaakseni tulossa aloitetta puoltava varapuheenjohtaja. En muista kuka, mutta ehkä hän voi edistää asiaa. Ei voi olla niin, että yksi valiokunta voi sensuroida eduskunnan agendaa tuolla tavalla. Se ei ole demokratian hengen mukaista.
  Homopallero (ei rekisteröitynyt) • 23.08.2012 19:42
Kolme tasa-arvoista avioliittolakia vastustavaa, Lakivaliokuntaan kuuluvaa kansanedustajaa on kotoisin Pohjanmaalta, nimittäin Lars-Erik Gästgivars, Markku Mäntymaa ja Peter Östman.
Kotipaikalla voi olla merkitystä sikäli, että Vaasasta ylöspäin suunnilleen Pietarsaaren -Kokkolan seudulle ulottuu ns. “raamattuvyöhyke” ja sen äänestäjäkuntaa ei mikään tämän alueen kansanedustaja, etenkään uusina viime vuonna eduskuntaan valitut Gästgivars ja Mäntymaa voi olla ottamatta huomioon. Pohjanmaa on lisäksi Suomen “niinistöläisintä” aluetta. Tämän alueen kansanedustajat eivät varmastikaan jakarandatuolejaan riskeeraa tasa-arvoista avioliittolakia koskevalla kysymyksellä vaikka seuraaviin vaaleihin onkin aikaa vielä kolmisen vuotta.
Usein tuntuu että täällä Pohjanmaalla ainakin paikka paikoin ilmenee hyvin voimakasta ahdasmielisyyttä ja kammoa kaikkea “poikkeavaa“ vastaan ja muutoinkin kaikki vähänkin poikkeava voi täällä helposti joutua silmätikuksi. Sen vuoksi ei ainakaan tämän alueen kansanedustajilta voi odottaa minkäänlaista tukea tasa-arvoiselle avioliitolaille. Markku Mäntymaan ja Lars-Erik Gästgivarsin paikallislehdissä julkaistut mielipiteet ovat tästä jo osviittaa antaneet.
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 23.08.2012 22:59
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy