ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Puolet HIV-tartunnan saaneista hakeutuu testiin liian myöhään

vaeltaja2006 • 01.12.2013 04:00 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA

Erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio, THL:stä
Hiv-tartuntatilanne ei Suomessa ole hälyyttävä, mutta Suomessa huolestuttaa edelleen se, että puolet tartunnan saaneista hakeutuu testiin liian myöhään. Tauti on jo edennyt. Lääkityksen teho ei enää siinä vaiheessa ole paras mahdollinen. Liian myöhään testiin saapuvat sekä homot että heterot.


Maailman aids-päivän seminaarissa erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio, THL:stä kertoi Suomen HIV-tilanteesta. Uusien tartuntojen määrä ei parina viime vuonna ole enää noussut, mutta pitemmällä ajanjaksolla tendenssi on nouseva. Miesten välisessä seksissä saatujen tartuntojen määrä on tasaantunut. Kaikkiaan Suomessa on todettu 3203 tartuntaa. Niistä yli 900 on saatu miesten välisessä seksissä. Kansainvälisten selvitysten perusteella arvioidaan, että meillä on n. 800 tapausta, joita ei vielä tiedetä. Tilanne on paljon vaikeampi esim. Virossa. Siellä tiedetään 8524 tartuntaa.

Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ovat merkittävä tartunnan saaneiden ryhmä. Vuosina 2008-2012 näitä tapauksia oli 224. Heistä suomalaissyntyisiä oli 82%, loput 18% olivat maahan muuttaneita. Suomalaissyntyisistä 56% oli saanut tartuntansa Suomessa ja 37% ulkomailla oleskellessa. Eniten tartuntoja oli saatu Espanjassa, Saksassa ja Thaimaassa. Ulkomaalaisista suurin osa (72%) oli saanut tartuntansa ulkomailla, eli todennäköisesti jo ennen Suomeen muuttamista.

Ruiskuhuumeiden käyttäjien saamia tartuntoja on nykyään vähän. Lukumääräisesti eniten tartuntoja tulee heteroseksissä, kaikkiaan yli 1250 tapausta. Vuosina 2006-2010 noin 60% heteroseksitartunnoista saatiin ulkomailla. Seksimatkailulla lienee osuutta asiaan. Esim. Venäjällä saadut tartunnat ovat pääosin heteroseksissä saatuja ja tartunnan saaneiden keski-ikä on n. 50 vuotta.

Kun katsotaan HIVin esiintyvyyttä Suomen naapurimaissa, on valtava ero itäisen ja läntisen Euroopan välillä. Itäisessä Euroopassa tartunnan saaneisiin suhtaudutaan kielteisesti, ja se vie heidät maan alle. Tartunnat leviävät.

Kesto 12 min 45 sek
HIV-tartunnat eri vuosina
HIV-tilanne Suomen lähialueilla

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy