ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Presidentti Niinistö otti varovasti kantaa ihmisoikeuksiin

vaeltaja2006 • 06.12.2012 18:30 • 6 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Miten ihmisoikeuksia tulkitaan esim. täällä novosibirskiläisellä torilla Siperiassa?
Itsenäisyyspäivän aikaan Suomen presidenttipari saa paljon media-aikaa. Presidenttiä kuullaan ja katsellaan. Jo viime lauantaina oli radiossa tunnin mittainen presidentin haastattelutunti. Lähetyksessä presidentti otti epäsuorasti kantaa ihmisoikeuksiin. Kun Ruotsi, "ihmisoikeuksien mallimaa", putosi marraskuussa YK:n ihmisoikeusneuvoston äänestyksessä, sen voi presidentti Niinistön mukaan tulkita niin, että kaikkialla maailmalla ei haluta pitkälle meneviä pohjoismaisia ihmisoikeusmalleja. Niinistö lupasikin aina asiasta puhuessaan suhteuttaa asiat paikallisiin lähtökohtiin.


Ruotsin kirvelevä tappio

Tapahtumat YK:ssa ihmisoikeusneuvostoa koskevassa vaalissa marraskuun 12. päivänä 2012 olivat Ruotsille kirvelevä tappio. Pohjoismaat kannattivat Ruotsia mukaan ihmisoikeusneuvostoon, mutta länsimaiden ryhmästä valitttiin USA, Saksa ja Irlanti.

On totuttu sanomaan, että ihmisoikeudet ovat yleismaailmallisia ja jakamattomia. Todellisuus menee kylläkin eri suuntaan. Jo ennen YK:n täysistunnossa tapahtunutta vaalia Amnesty oli kehottanut valitsemaan ihmisoikeusneuvostoon vain sellaisia maita, joilla on selkeää näyttöä ihmisoikeuksien edistämisestä. Amnesty epäili, että jotkut ehdokkaina olleet maat eivät täytä näitä vaatimuksia. Oli mm. tällaisia ehdokasmaita: Etiopia, Kreikka, Norsunluurannikko, Pakistan, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, USA ja Venezuela. Kaikki näistä eivät Amnestyn mukaan saa positiivisia pisteitä ihmisoikeuksien ajamisesta. On vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, ei ole ratifioitu sopimuksia ihmisoikeuksista eikä toimita yhteistyössä YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden kanssa, sanoi Amnesty. Vain länsiryhmän edustajista äänestettiin. Afrikan, Aasian, Itä-Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Karibian edustajavaltiot oli valittu jo etukäteen ko. maaryhmissä.

Nyt 12. marraskuuta valittiin uusiksi maiksi: Argentiina, Brasilia, Norsunluurannikko, Viro, Etiopia, Gabon, Saksa, Irlanti, Japani, Kazakstan, Kenia, Montenegro, Pakistan, Etelä-Korea, Sierra Leone, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, USA ja Venezuela. Ja äänestyksessä Ruotsi jäi viimeiseksi! Neuvostossa on kaikkiaan 47 jäsenmaata.


Ovatko ihmisoikeudet suhteellisia?

Miten Niinistö kommentoi pohjoismaisia ihmisoikeusmalleja ja Ruotsin tappiota, kun hän vastaili yleisön kysymyksiin presidentin kyselytunnilla viime lauantaina. Hän ei halua, että ylimielisesti tuputamme muille mallejamme, vaan hän haluaa ottaa paikalliset olosuhteet huomioon. Onko niin, että Niinistölle ihmisoikeudet eivät olekaan yleismaailmallisia ja jakamattomia, vaan suhteellisia, eri puolilla maailmaa erilaisia.

Tässä Niinistön kommentti sanasta sanaan:

"Me (Suomi) kärsimme kirvelevän tappion turvaneuvostokysymyksessä. Melkein heti perään Ruotsi kärsi myös ehkä vielä kirvelevämmän tappion tietyllä tavalla ihmisoikeusneuvoston jäsenenä YK:ssa. He jäivät viimeiseksi äänestyksessä ja hävisivät mm. Kreikalle ja Irlannille. Tämä kyllä pistää vähän ajattelemaan, että onko nyt jotenkin tämä pohjoismainen "hyvä" vastatuulessa ja se olisi aika erikoinen juttu, koska kuitenkin maailmalla selvästi jatkuvasti enenevässä määrin arvostetaan tätä pohjoismaista mallia ja sen hyviä yhteiskunnallisia tuloksia. Mutta että sitten torjuttaisiin sanokaamme vaikkapa Ruotsi olemasta mukana ihmisoikeusasioissa. Se on jotenkin varsin ristiriitaista, koska jos nyt missä tahansa maailmankolkalla kysyttäisiin että onko Ruotsi liputtanut ihmisoikeuksia, niin kyllä vastaus olisi aina itse asiaan että: kyllä. Kyllä ruotsalaiset tunnetaan siitä tai suomalaiset rauhantahtoisuudestaan ja presidentti Ahtisaaren kautta rauhan välittämisestä. Mutta siitä huolimatta sitten tulee takkiin näissä äänestyksissä. Kun tätä sitten varovasti tuolla maailmalla vähän olen kysellyt jo ennenkin, että miltä tämä meidän menomme näyttää, niin aika yksimielisesti tulee vastauksia, että kaikki asiat ovat teillä niin hienosti, mutta että ei niitä pitäisi ehkä sitten tuoda minkäänasteisella ylemmyydentunteella ulos. Ja en ollenkaan väitä, että me olemme tietoisesti mitenkään ylemmyydentuntoisia olleet, mutta helposti ehkä sitten syntyy sellainen kuva, että kun me esittelemme hienoja mallejamme, niin kuulijalle voi yhtäkkiä tulla ajatus, että nuohan ovat ovat ihan ylimittaisia meille. Eivät nuo oikein ymmärrä meidän lähtökohtiamme. Tätä minä ainakin ajattelen harjoittaa, että pyrin aina, ainakin tästä eteenpäin ottamaan myöskin ne paikalliset lähtökohdat huomioon ennen kuin kovin pitkälle kehitettyjä malleja tarjotaan."Koska presidentti Niinistö on erittäin varovainen sanomisissaan, tässäkin on hänen näkemystään jouduttu suurennuslasin kanssa tarkastelemaan. Haastattelutunnin voi kuunnella Areenasta. Tällä haastattelutunnilla hän ei ollut vaikeaselkoinen, kuten joskus ennen:

areena.yle.fi


YK:n ihmisoikeusneuvosto

YK:n ihmisoikeusneuvoston uudet 17 jäsenmaata valittiin YK:n täysistunnossa 12. marraskuuta 2012. Jäsenmat valitaan aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan, ja yhtäjaksoisesti voi olla jäsenenä kaksi peräkkäistä kautta. Wikipedia kertoo lisää YK:n ihmisoikeusneuvostosta - tosin tieto on osittain vanhentunutta.

fi.wikipedia.org


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kai presidentilläkin on muutakin tekemistä kun puhua ihmisoikeuksista joka edellinen ajoi enemmistön kustanuksilla!
  Exit Only! (ei rekisteröitynyt) • 08.12.2012 03:02
Tämän perusteella vahvistuu käsitys siitä ajattelutavasta poliittisen oikeiston piirissä, että emme välttämättä ole oikeassa ihmisoikeusnäkemystemme kanssa. Siitä voidaan sitten antaa vähitellen tarpeen mukaan periksi Päivi Räsänen -tyyppisille ihmisoikeuskäsityksille. Presidentin haastattelussa on samaa liukuvuutta kuin arkkipiispan taannoisissa puheissa piispan palattua Afrikan-matkaltaan. Tässä suomalaisuus kyllä ottaa etäisyyttä pohjoismaisen mallin ytimeen eli Ruotsiin. Eli tässä mennään nyt.
  jnsto • 08.12.2012 06:20
Mitä edellinen ajoi ja millä lailla enemmistön kustannuksilla? Ja millä kustannuksilla?

Mistä näitä oikein sikiää?
  smo • 08.12.2012 12:23
Smo kirjoitti kuka ajoi enemmistön kustanuksilla.... Tarja Halonen ajoi vain marginaali vähemmistöjen asioita enemmistö Suomalaisten kustanuksilla. Se oli meille 100% täyttälihaa syöville heteromiehille yhtä piinaa koko 12vuotta mitä tarjuksa oli pressana.onneksi meillä on nyt sauli joka ajaa koko suomen kansan asioita ja on koko kansan presidentti.
  Exit Only! (ei rekisteröitynyt) • 08.12.2012 12:51
"Enemmistön kustannuksilla" tämä homofobi "Exit Only!" luulee tarkoittavansa tietenkin että muiden kuin heteroseksuaalisten parisuhteiden tunnustamista lain edessä, mikä on nyt sitten olevinaan jotenkin heteroilta pois. Kaunistellustihan tämä puolestaan tarkoittaa taas sitä, että muutaman heteroseksistisen homofobin ego on saanut siipeensä siitä, että homokin voi elää puolison kanssa lähes samassa asemassa ja oikeuksin kuin hetero ja vielä että homojen liitot tulevaisuudessa määritellään jopa avioliitoiksi, ihan niin kuin heteroilla. Perheen perustaminenkaan ei enää tulevaisuudessa ole kiinni yksinomaan heteroseksuaalisuuden tekohyveestä, vaikka eihän se ole koskaan ollutkaan eikä ole nytkään. Nähtäväksi jää, miten esim. sukupuolenkorjauksen mahdollistaminen on tapahtunut heterojen kustannuksella? Loogista ajatteluahan tällaisiltä ääliöiltä on turha odottaa, kyse on vain vihasta ja alistamisen tarpeesta, huonosta itsetunnosta. Mitä hyvää heterojen etuoikeudet muka ovat saaneet aikaan? Niillä ei ole mitään muuta vaikutusta kuin muiden alistaminen.

Näitä sikiää, smo, niin kauan kuin te julkaisette niiden kommentteja täällä Ranneliikkeessä. Eivätkä ne ota opikseen, kun ovat jo tuottamuksellisesti valinneet jättää yleissivistyksensä retuperälle.
  Homopallero • 08.12.2012 13:01
Oikealta puhaltavat tuulet näyttävät pyrkivän lakaisemaan hankalia asioita maton alle... Ihmisoikeuksilla ei parane elämöidä ja on syytä vain olla tyytyväinen siihen mitä meillä on. Linnan juhlissakin on näytettävä pelkästään iloisia ja menestyviä naamoja, pysykööt luuserit siellä Pitkänsillan pohjoispuolella.

Jos tässä liiaksi riehaannutaan pohjoismaiseen tapaan, muu maailma hermostuu kun täällä ollaan liian edistyksellisiä. Tähänhän se taisi kariutua Suomen turvaneuvostojäsenyys ja Ruotsin jäsenyys YK:n ihmisoikeusneuvoston komissiossa.

Niinistön mielestä siis maailmalla "Aika yksimielisesti tulee vastauksia, että kaikki asiat ovat teillä niin hienosti, mutta ei niitä pitäisi ehkä sitten tuoda minkäänasteisella ylemmyydentunteella ulos". *)

Tätä ajatuskaavaa tuskin Ruotsissa omaksutaan, sillä siellä ei hävetä pyrkimyksiä tehdä maailmasta paremp paikka vaikka vastustusta tuleekin.

Suomalaisilla taas on pitkät perinteet rähmällään olosta, milloin mihinkin, suhdanteiden mukaan. Niinistön aikana siten olisi kai oltava rähmällään konservatiivisimpien maiden (kuten Venäjä, Keski-Euroopassa sijaitseva entinen Itä-Eurooppa ja muut uskonnollista fundamentalismia suosivat maat) suuntaan.

Tuskin ne kuitenkaan vaikkapa Unkarissa hirveästi pahastuisivat, jos Suomen tasavallan presidentti varovasti ilmaisisi kannattavansa tasavertaisia kansalaisoikeuksia kaikille edes maan rajojen sisäpuolella?

*) yle.fi

Kommenttia muokattu: 08.12.2012 klo 14:02
  Public eye • 08.12.2012 14:01
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy