ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Pori: Kitkaa seurakunnassa homoparin puolesta rukoilemisessa

Sami Mollgren • 07.05.2015 08:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Keski-Porin seurakunnassa päädyttiin tiistaina äänestämään siitä, voidaanko parisuhteensa rekisteröineelle samaa sukupuolta olevalle parille järjestää rukous Keski-Porin kirkossa.

Asiasta kertoo Yle.

Seurakuntaneuvosto salli rukouksen äänin 11-6. Kyse oli ensimmäisestä kerrasta kyseisessä seurakunnassa, kun samaa sukupuolta oleva pari pyysi rukouksen järjestämistä.

Yle kertoo, että keskustelu oli "värikäs". Paikalla ollut neuvoston varajäsen Jaakko Lehtonen kuvaa keskustelua hyökkääväksi ja välihuuteluita ihmisarvoa loukkaaviksi. Hänen mukaansa esimerkiksi joidenkin kommenttien mukaan homot pitäisi kirota.

Iltalehdessä Lehtonen esittää esimerkkejä kommenteista: "pyhää paikkaa ei saa antaa homoille, rukoilkoon kotonaan" ja "heidän puolestaan pitäisi kirota, ei rukoilla".

Ylen mukaan kirkkoherra Kari Erkkola sanoo ymmärtävänsä, että rekisteröidyille pareille kirkon rukous voi olla tärkeä. Hän sanoo, että seurakuntaneuvosto päättää tilojen käytöstä.

- Rukousta haluavat parit ovat usein hyvin hengellisiä ihmisiä. Heille kirkko ja Raamatun sanoma sekä jopa kirkkorakennus voivat olla hyvin rakkaita ja hengellistä elämää ravitsevia, Erkkola sanoo Ylelle.

Kirkkoherra Erkkola ei suostu kommentoimaan käytyä keskustelua tarkemmin, koska hänen mukaansa neuvostossa käyty keskustelu ei ole julkista. Julkisia ovat hänen mukaansa vain esityslista ja päätökset.

Asian julkisuuteen nostanut Lehtonen arvelee Iltalehdelle "saavansa näpeilleen" tuotuaan asian julki. Hän ei hyväksy sitä, että julkisen tilan takana herjataan ihmisiä. Lehtonen sanoo lehdelle seisovansa tekonsa takana.

Homoparien puolesta rukoiltu jo vuosia

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous laati alkuvuodesta 2011 pastoraalisen ohjeen vapaamuotoisesta rukouksesta rekisteröidyn parisuhteen solmineiden kanssa ja näiden puolesta. Ohjeen mukaan pappi voi rukoilla parisuhteen rekisteröineiden puolesta. Tilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi kotona tai kirkossa. Tilaisuuteen osallistuvien ei ohjeessa rajattu. Rukouksen sisältö perustuu yhteiseen sopimiseen tai vapaaseen harkintaan.

Rukous ei ole avioliittoon rinnastettava toimitus, eikä se synnytä virkavelvollisuutta kirkon työntekijälle tai seurakunnalle. Piispainkokous piti vapaaehtoisuutta tärkeänä kirkon ykseyden kannalta.

Päätöksen parisuhteensa rekisteröineen homoparin puolesta rukoilemisesta teki kirkolliskokous marraskuussa 2010.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Lisäyksenä sen verran, että kirkkoherra esitti kirkkotilan käyttämistä rukoshetkeen.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 07.05.2015 22:42
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy