ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Pohjois-Irlanti saattaa poistaa miesten kanssa seksiä harrastaneiden miesten verenluovutuskiellon

Sami Mollgren • 13.12.2015 08:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Miesten välisestä seksistä nykyisin Pohjois-Irlannissa koituva elinikäinen verenluovutuskielto saattaa jäädä historiaan. Pohjois-Irlannin terveysministeri Simon Hamilton on pyytänyt riskitasojen arviointia.

Hamilton sanoo, että mikäli riskien todetaan vähentyneen, poistetaan elinikäinen verenluovutuskielto.

Englanti, Skotlanti ja Wales muuttivat 1980-luvun aids-epidemian yhteydessä luodun täyskiellon vuoden määräaikaiseksi kielloksi jo vuonna 2011. Pohjois-Irlannin edellinen terveysministeri Edwin Poots pysytti kiellon voimassa vedoten yleiseen turvallisuuteen.

Useissa muissakin maissa täyskielto on viime vuosina muutettu määräaikaiseksi varoajaksi. Suuntaus on ollut käsitykseen, että tieteellisillä ja teknisillä menetelmillä voidaan korvata ajattelua "riskiryhmistä" ja nostaa suurennuslasin alle ajatus riskikäyttäytymisestä.

Pysyvästä luovutuskiellosta on luovuttu myös muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa, Tsekissä sekä Argentiinan lisäksi eräissä Latinalaisen Amerikan maissa, kuten Argentiinassa, Chilessä, Kuubassa, Meksikossa, Nicaraguassa ja Perussa. Suomessa muutos tapahtui vuonna 2014.

Monissa säännöksiä lieventäneissä maissa homosuhteesta johtuva karenssi on kuitenkin yhä heterosuhteista johtuvaa pidempi, myös pysyvässä parisuhteessa eläville. Karenssin pituudessa homosuhteet rinnastuvat esimerkiksi sukupuolisuhteeseen prostituoidun kanssa. Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla."

Näin tehdään.

Asiassa mennään hieman pieleen, koska pitkällä karenssilla ei voida vaikuttaa serokonversion nopeuteen tai todennäköisyyteen. Vasta-aineet kehittyvät yleensä 2-3:ssa viikossa, jonka jälkeen nousevat. Diagnostinen katve on kaikilla ihmisillä pääsääntöisesti varovaisestikin arvioiden 4kk. Homojen 12 kk:n overkillille kautta linjan ei oikein ole perustetta. Suomessakin pitäisi siirtyä yksilölliseen riskinarviointiin.

Ja luulen, että siihen mennään, kunhan uusi avioliittolaki astuu voimaan. Vaikea nähdä tilannetta, jossa miesaviopari asetettaisiin eriarvoiseen asemaan verrattuna naismiesaviopariin tai naisaviopariin.
  Yesman • 13.12.2015 10:50
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy