Pohjois-Irlanti saattaa poistaa miesten kanssa seksiä harrastaneiden miesten verenluovutuskiellon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Miesten välisestä seksistä nykyisin Pohjois-Irlannissa koituva elinikäinen verenluovutuskielto saattaa jäädä historiaan. Pohjois-Irlannin terveysministeri Simon Hamilton on pyytänyt riskitasojen arviointia.

Hamilton sanoo, että mikäli riskien todetaan vähentyneen, poistetaan elinikäinen verenluovutuskielto.

Englanti, Skotlanti ja Wales muuttivat 1980-luvun aids-epidemian yhteydessä luodun täyskiellon vuoden määräaikaiseksi kielloksi jo vuonna 2011. Pohjois-Irlannin edellinen terveysministeri Edwin Poots pysytti kiellon voimassa vedoten yleiseen turvallisuuteen.

Useissa muissakin maissa täyskielto on viime vuosina muutettu määräaikaiseksi varoajaksi. Suuntaus on ollut käsitykseen, että tieteellisillä ja teknisillä menetelmillä voidaan korvata ajattelua "riskiryhmistä" ja nostaa suurennuslasin alle ajatus riskikäyttäytymisestä.

Pysyvästä luovutuskiellosta on luovuttu myös muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa, Tsekissä sekä Argentiinan lisäksi eräissä Latinalaisen Amerikan maissa, kuten Argentiinassa, Chilessä, Kuubassa, Meksikossa, Nicaraguassa ja Perussa. Suomessa muutos tapahtui vuonna 2014.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Monissa säännöksiä lieventäneissä maissa homosuhteesta johtuva karenssi on kuitenkin yhä heterosuhteista johtuvaa pidempi, myös pysyvässä parisuhteessa eläville. Karenssin pituudessa homosuhteet rinnastuvat esimerkiksi sukupuolisuhteeseen prostituoidun kanssa. Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla.

Northern Irish health minister hints gay blood ban could be dropped

1 kommenttia

"Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla."

Näin tehdään.

Asiassa mennään hieman pieleen, koska pitkällä karenssilla ei voida vaikuttaa serokonversion nopeuteen tai todennäköisyyteen. Vasta-aineet kehittyvät yleensä 2-3:ssa viikossa, jonka jälkeen nousevat. Diagnostinen katve on kaikilla ihmisillä pääsääntöisesti varovaisestikin arvioiden 4kk. Homojen 12 kk:n overkillille kautta linjan ei oikein ole perustetta. Suomessakin pitäisi siirtyä yksilölliseen riskinarviointiin.

Ja luulen, että siihen mennään, kunhan uusi avioliittolaki astuu voimaan. Vaikea nähdä tilannetta, jossa miesaviopari asetettaisiin eriarvoiseen asemaan verrattuna naismiesaviopariin tai naisaviopariin.