ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Pohjois-Irlannin homokakkutapaus: leipomo ei voi kieltäytyä palvelemasta uskonnollisiin syihin vedoten

Sami Mollgren • 25.10.2016 13:21 • 18 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Muutoksenhakutuomioistuin katsoo, että leipomoyrittäjän kieltäytyminen kristilliseen vakaumukseen vedoten homomyönteisen viestin sisältävän kakun leipomisesta oli syrjintää.

Keväällä 2015 oikeus tuomitsi Pohjois-Irlannin Belfastissa toimivan leipomon seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvasta syrjinnästä.

Ashers Bakery -niminen leipomo oli vuonna 2014 kieltäytynyt tekemästä kakkua, johon olisi tullut homoavioliittomyönteinen teksti Support Gay Marriage ja koristeeksi Seesamtie-sarjan Bert ja Ernie -hahmoja. Kakku oli tarkoitus saada tilaisuuteen, jossa olisi juhlistettu Andrew Muirin valintaa pormestariksi. Hän on Pohjois-Irlannin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut pormestari.

Leipomo oli ehtinyt jo hyväksyä toimeksiannon, mutta perui sen ja perusteli kieltäytymistä omistajaperheen kannattamilla kristillisillä arvoilla.

Kakun Queer Space järjestön järjestämään tilaisuuteen tilannut Gareth Lee valitti asiasta tasa-arvoviranomaiselle, ja lopulta oikeus määräsi Leipomon maksettavaksi 500 punnan (vajaan 700 euron) vahingonkorvauksen.

Leipomo korostaa, että kyse oli kakkuun halutusta viestistä, ei kakun tilaajan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Leipomon mukaan henkilökunta ei ollut edes tietoinen Leen homoseksuaalisuudesta.

Oikeus perusteli päätöstään sillä, että leipomo ei ole uskonnollinen yhteisö, vaan kaupallinen yritys. Yritys ei voi oikeuden mukaan rajata tarjoamiaan palveluja vain ihmisille, jonka näkemykset vastaavat yrityksen omistajien uskonnollista katsomusta.

Lee lahjoitti saamansa korvaussumman hyväntekeväisyyteen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Eikö yrityksen omistajilla ole Pohjois-Irlannissa enää uskonnonvapautta? Raamattu kieltää osoittamasta hyväksyntää synnille.
  Jochanan • 25.10.2016 23:21
Yrityksiä sitoo syrjinnän kieltävät lait.
  smo • 26.10.2016 06:48
Sateenkaariallergiaa poteville leipureille ja kondiittoreille voi antaa mielenrauhan ja syrjintävapauden (nk "uskonnonvapaus") säilyttämiseksi mahdollisuus ylimääräisiin, helposti irrotettaviin tarrateksteihin kakun koristelussa:

Support Gay Marriage - Noot!

Viimeinen sana voidaan irrottaa siististi ostotapahtuman jälkeen. Kaikki nukkuvat hvyin ja tarroilla pääsee ehtoollisella eturiviin.
  Karhumiäs (ei rekisteröitynyt) • 26.10.2016 13:19
Niin kansalliset kuin EU:n lainsäädäntökin kieltää yrityksiltä syrjinnän seksuaalisuuteen tai sukupuoleen perustuen. Asia on mielestäni harvinaisen selkeä.
  ... (ei rekisteröitynyt) • 26.10.2016 20:20
Jochanan, voiko sinun mielestäsi leipomo kieltäytyä myymästä tuotteitaan esim. joillekin uskonnollisille ryhmille, eri värisille, eri kansalaisuutta oleville tai vammaisille?
  Xander • 26.10.2016 22:37
Tää on niin tätä. Taas yksi mielensä pahoittava, herkkäperseinen kielikello haki kostonsa viranomaisilta. Eiköhän tuollakin nyt pitäis kondiittoreita riittää jotka olis voineet halutun kaltaisen paakkeksin leipoa. Ja ihan varmaan kyseinen leipomon saanut jo tuhat tappouhkausta yms. rauhaa rakastavansa suvaitsevaistolta.
  Totuuden laukaus (ei rekisteröitynyt) • 27.10.2016 16:36
Mun puolesta joku yksittäinen leipuri voi tehdä ihan mitä haluaa. Tämä "kakkusotaa" on täyttä älyttömyyttä. Leipureita riittää, mutta herra Leen on pakko mennä tilaamaan kakku juuri kristityltä perheyritykseltä. Miksiköhän?? Miksei kakkua tilattu muslimeilta? Kyse on tarkoituksellisesta kiusaamisesta ja halusta nostaa oikeusjuttu.

Toivottavasti tämä pelleity ei koskaan rantaudu Suomeen! Uskonnonvapaus ja syrjintäsuoja ovat tasaveroisia lakeja. Syrjintäsuoja ei voi ajaa uskonnonvapauden edelle, koska silloin syrjitään uskonnonharjoittajia. Heiltä evätään tasavertainen mahdollisuus harjoittaa ammattiaan oman vakaumuksensa mukaisesti.
  Jochanan • 27.10.2016 16:58
Uskonnonvapaus tarkoittaa vapautta harjoittaa omaa uskontoaan, kunhan uskonto ei ole ristiriidassa lakien kanssa. Se ei anna oikeutta rikkoa maallisia, esimerkiksi yritystoiminnasta säädettyjä lakeja, jotka koskevat samalla tavalla kaikkia.
  Public eye • 27.10.2016 17:41
Toistan: uskonnonvapaus on perustuslaillinen oikeus. Kauppalaki ei aja sen edelle.

Perustuslaki 2. luku 11 §

Uskonnon ja omantunnon vapaus

Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.

Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy OIKEUS TUNNUSTAA ja HARJOITTAA USKONTOA, OIKEUS ILMAISTA VAKAUMUS ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.
  Jochanan • 27.10.2016 18:17
Uskonnonvapaus on yksilöllä, ei yrityksellä. Yrityksellä ei ole uskonnonvapautta.
  smo • 27.10.2016 18:23
Perusoikeudet eivät lakkaa olemasta yrityksessä tai missään muuallakaan töissä ollessa.
  Jochanan • 27.10.2016 18:33
Niin kauan kun uskovaiset eivät kunnioita ihmisoikeuksia ja lopeta syrjimistä uskonnon perustellaa, en minäkään kunnioita uskonnon vapautta.
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 27.10.2016 19:23
Sitten ongelma on työntekijän ja työnantajan välillä, tällaisessa tapauksessa.
  smo • 27.10.2016 19:40
Mikä ongelma? Ongelma on täysin siellä päässä! Ongelma on kirja nimeltä Raamattu, mutta se ei ole meille kristityille ongelma, vaan teille, jotka ette siihen usko.

Emme me kristityt luovu Raamatustamme, vaikka tuhat Tomppaa tulisi vastaan. Perustuslaki takaa meille oikeuden pitää Raamatustamme kiinni ja Raamattu ei tästä maailmasta katoa.

Me kristityt emme tule tätä taistelua häviämään. Tämä "kakkusotakin" kääntyy voitoksi: voiko olla parempaa paikkaa päästä todistamaan uskosta Jeesukseen? McArthurin pariskuntakin pääsi parrasvaloihin. Kiitos homojen!
  Jochanan • 27.10.2016 20:53
Teille vaan nauretaan enemmän ja enemmän, julistakaa ihmeessa uskoa satukirjaan, kovaa ja julkisesti, sitä tyhmempinö teitä pidetään. Ensi vuodesta tulee älyttömän hauskaa kun avioliittolaki muuttuu ja saadaan kirkko ahtaalle ja toivon mukaan paikalliset kristityt kakkujen tekijät :)
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 27.10.2016 21:29
Mistäköhän herra Lee on tiennyt leipurin olevan kristitty? Onko leipuri kenties mainostanut leipomoaan kristillisenä? Miksi muuten leipomo oli ensin hyväksynyt tilauksen, mutta sitten yhtäkkiä perunut sen? Aika epäreilua asiakasta kohtaan, varsinkin jos peruminen on tehty viimetingassa (kiusanteko).
Näiden Jochnanan kommenttien perusteella minä ainakin kierrän kaukaa kaikki kristilliset kaupat ja yritykset.
  Xander • 27.10.2016 22:57
Tällainen hyökkäävä, fanaattinen asenne ja käytös tulee vain kääntymään homoliikettä vastaan ja rankasti. Ihmiset tulevat tajuamaan etteivät homot ole mitään mukavia ja sorrettuja pikku raasuja jotka haluis vaan hiukan avikseen vaan törkeitä kiihkoilevia vittupäitä jotka ei itse suvaitse mitään. Mä en ole osa homoliikettä joten sama se mulle.
  Totuuden laukaus (ei rekisteröitynyt) • 28.10.2016 00:09
On vain hyvä huomata, että ihmiset eivät ole mitään mukavia ja sorrettavia pikku raasuja vaan pystyvät vaatimaan itselleen oikeuksia, jotka heille kuuluvat, eivätkä hyväksy mielivaltaist ja laitonta syrjintää kenekään taholta. Eikä sitä varten tarvitse kuulua mihinkään mystiseen liikkeeseen.
  Public eye • 28.10.2016 10:18
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy