ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Pohjois-Irlannin edustajakokouksen enemmistö tuki tasa-arvoista avioliittolakia - vastustajat käyttivät veto-oikeutta

Sami Mollgren • 02.11.2015 23:24 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Pohjois-Irlannin edustajainkokous kokoontuu Stormontissa Belfastissa
Pohjois-Irlannin edustajakokokouksen enemmistö äänesti samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta, mutta vastapuoli torppasi päätöksen veto-oikeudellaan.

Demokraattinen unionistipuolue (DUP) käytti torppaamiseen "petition of concern" -menettelyä, jolloin käsiteltävän asian on saatava äänestyksessä vähintään 60 prosentin kannatuksen edetäkseen. Menettelyn käyttöönotto vaatii taakseen vähintään 30 edustajan tekemän esityksen puhemiehelle, ja se luotiin alkuaan Pohjois-Irlannin rauhanprosessin tarpeisiin, jotta alueen hallinnosta eri mieltä olevien tekemät säädökset perustuivat yksinkertaista enemmistöä laajempaan tukeen.

DUP torppasi tasa-arvoisen avioliittolain nyt viidettä kertaa. Pohjois-Irlannin puolueista Sinn Féin, sosialidemokraattinen puolue ja työväenpuolue ovat valmiita edistämään homoavioliittoja, mutta Demokraattinen unionistipuolue ei.

Pohjois-Irlanti on ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Naapurimaa Irlannissa ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot solmitaan lähiviikkoina.

Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 lähtien, kuten Englannissa ja Walesissa sekä Skotlannissa. Englanti ja Wales sekä Skotlanti avasivat avioliiton homopareille vuonna 2014. Adoptio on ollut mahdollista Englannissa ja Walesissa vuodesta 2005, Skotlannissa vuodesta 2009 ja Pohjois-Irlannissa vuodesta 2013. Syrjintäsuoja Englannin ja Walesin sekä Pohjois-Irlannin lainsäädännössä on kattavampi kuin Skotlannissa.

Pohjois-Irlannissa homoseksuaaliset suhteet laillistettiin vuonna 1982 ja suojaikäraja yhtenäistettiin vuonna 2009. Skotlannissa homosuhteet oli laillistettu vuotta aiemmin ja suojaikärajat yhtenäistetty vuonna 2001. Englannissa ja Walesissa vastaavat vuosiluvut olivat 1967 ja 2001.

Tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden kannatus on mielipidetiedustelun mukaan Pohjois-Irlannissa selkeä. Demokraattisen unionistipuolueen kannattajistakin lähes puolet kannattaa homoparien avioliitto-oikeutta. Pohjois-Irlannin Belfastissa yli 20 000 osoitti kesäkuun puolivälissä mieltään samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimisen puolesta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Pahuus koettaa estää edistystä. Mitähän meidän omat pimeät voimat yrittävät vielä keksiä,aito-avioliitto viharyhmä esimerkiksi.
  homo x (ei rekisteröitynyt) • 03.11.2015 17:48
Tuoreimman mielipidekyselyn mukaan Pohjois-Irlannissa kaksi kolmesta tukee samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon.
  smo • 04.11.2015 16:17
Tilanne Belfastissa on lievästi sanon kummallinen (luetaan: "absurdi").
Näin skotin kanssa auvoisessa aviossa olevana on enemmän kuin hieman kosketuspintaa kyseiseen hullunmyllyyn. Pohjois-Irlannin protestantit/unionistit kun ovat sinne siirrettyjen skotlantilaisten protestanttejen jälkeläisiä (tosin lähes kaikki skotlantilaiset taas (piktejä lukuunottamatta) ovat alunperin Irlannista, mutta se taas on toinen juttu...).
Katoliset vastaan protestantit -matseja tapahtuu varsinkin Glasgow'n kerrostalolähiöissä päivittäin, ja auta armias, kun kaupungin omat futaripojat -katolisten "Celtics" ja protestanttien "Rangers"- kohtaavat kotikaupungissaan. Poliisin turvatoimet pesevät kevyesti ETYK:in yms. vastaavat.

Tästä siis viime kädessä Pohjois-Irlannissakin on kyse. Uskontojen kahinasta (tai itse asiassa siihen verhotusta taloudellisesta ristiriidasta: köyhät katoliset<->rikkaat protestantit).

Hulluinta kuitenkin on mielestäni se, että juuri patavanhoillisina pidetyt katoliset (SinnFein) ovat Eiren veljespuolueensa tiellä kannattamassa lakialoitetta, ja torppaajana ovat "maallisemmat" protestantit, jotka vaativat kiinteää yhteyttä "emomaahan". Tosin, koko muussa saarivaltiossa (Wales mukaanlukien. Ihmeellistä. Luulin, etteivät ne osaa siellä edes lukea ;-P) on hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolaki, joten tilanne on lyhyesti sanottuna... absurdi.

Kommenttia muokattu: 04.11.2015 klo 16:56

Kommenttia muokattu: 04.11.2015 klo 16:58
  Pete • 04.11.2015 16:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy