ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Pitkän parisuhteen salat?

JuhaniV • 12.11.2014 21:01 • 7 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Aiemmin väitettiin, etteivät homosuhteet onnistu koskaan. Tämän päivän todellisuus on kuitenkin aivan toinen. Pitkiä suhteita on paljon myös samaa sukupuolta olevilla pareilla, siinä missä heteroillakin.

ET-lehti esittelee valokuvakirjan, jossa kuvataan pitkään liitossa olleita pareja. Lehden kirjoituksesta tulee ensimmäisenä mieleen ajatus, että jokainen suhde, lyhyt taikka pitkä, rakentuu hyvin monenlaisista tekijöistä. Pitkään parisuhteeseen ei ole mielestäni oikeastaan mitään kaiken kattavaa ohjetta. Kenties se voisi olla, että kumpikin halua todella pitkää parisuhdetta ja haluaa sitoutua tuohon ajatukseen myös käytännössä.

Valokuvakirjan tekijä Hannamari Shakya kiteyttää asian seuraavasti:
– Pitkän suhteen salaisuus on ennen kaikkea jokapäiväinen anteeksianto. Hän oppi, että yhdessä ei voi elää pitkään, ellei ole valmis luopumaan jostain. Pitää osata taipua.

– Parisuhteessa ei ole kahta minää. Näin oli ollut aikaisemmissa suhteissani. Ymmärsin, että minä ja hän ovat nyt me. Kahdesta pitää syntyä uusi yksikkö.

Kuuntelen usein tarkasti pariskunnan kertomuksia yhteisistä asioistaan ja toimistaan. Toistuuko sana "minä" vaiko "me" toista sanaa enemmän. Pitkässä parisuhteessa olevat tuntuvat käyttävän runsaasti me-sanaa. Myös kiitoksen antaminen ja kannustus molemmin puolin rakentavat parisuhdetta.

Näkemykseni on, että liitto kestää, jos kumpikin osapuoli on valmis kasvamaan ja muuttumaan yhdessä niin, että syntyy tosiaan tuo uusi yksikkö.

On myös osattava havaittava vaaran merkit. Sellainen voi olla tilanne, että pariskunnalla on yhä vähemmän yhteisiä päämääriä, tavoitteita ja yhteistä aikaa. Seksikin voi toimia huonosti. Ellei pari pysty löytämään itse parannusta tilanteeseen, on syytä hakea asiantuntijan apua perheneuvonnasta tai muusta vastaavasta palvelusta.

Olen kuullut joidenkin nuorten parien vannoneen uskollisuutta niinkin dramaattisesti, että "yksikin syrjähyppy ja liitto on siitä poikki". Tuollaiset vannomiset ovat vaarallisia. Parisuhde on sen verran arvokas, että sitä ei kannata uhrata muutaman lipsahduksen vuoksi. Elämä tuo eteen tilanteita, joita suhteen alussa ei pystytä ennustamaan tai arvioimaan.

On tärkeää, että parilla on jokin yhteinen juttu, jonka eteen molemmat päättävät ponnistella. Heteroliitoissa aika usein sellainen päämäärä on lasten kasvattaminen aikuisiksi. Lapsettomalla homoparilla päämäärä voi olla vaikkapa oman kesäpaikan kunnostus ja ylläpito, se voi olla yhteinen perheyritys, taikka vaikkapa kiinnostus muihin maihin ja kulttuureihin. Parin on tuo yhteinen tavoite löydettävä niin, että se tyydyttää oikeasti kumpaakin.

Toimiva suhde ei ole umpio. Suhteesta on voitava päästä myös tuulettumaan tavalla taikka toisella. Kummallakin on hyvä olla myös aivan omia harrastuksen tai kiinnostuksen kohteita. Sama seikka pätee myös ystäviin. On hyvä olla yhteisiä ystäviä ja sitten myös kumpaisellakin omia ystäviä. Nuo omat ystävät eivät saa olla mustasukkaisuuden aiheuttajia.

Joskus kauan sitten tultuani "piireihin", sain toistuvasti kuulla väitteen, että homosuhteet eivät kestä. Väite on väärä. Tunnen ja tiedän kymmenittäin mies- ja naispariskuntia, joiden suhde on kestänyt pitkään, jopa vuosikymmeniä. Yhteiskunnan osoitettua arvostavansa samaa sukupuolta olevien liittoja esimerkiksi lainsäädännössä, nuo toimet tukevat pitkien parisuhteiden muodostumista. Sellainen on myös tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki.

Pitkän suhteen rakentaminen ja hoito alkaa sen ensimmäisestä päivästä!


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Me ollaan oltu yhdessä 15v ja 10v siitä rekisteröitynä.
Meille avain on ollut lähtökohtainen kiinnostus toisen 'alueeseen'. Esim. otin myös tutkinnon samasta aiheesta yliopistossa kuin hän, että ymmärtäisin, mitä partneri oli käynyt läpi. Samalla avustin häntä lisenssiaattityössä toisella sektorilla.
Kävi kuitenkin niin, että vuosien jälkeen hän paljasti, ettei nauttinut TENNIKSESTÄ. Olin shokissa, koska meillä sattuu olemaan kenttä ja hän oli uskollisesti pelannut kanssani, hymyillen.
Siitä sitten lähdettiin eteen päin ja nyt teemme myös paljon eri asioita ja kuvailemme niistä toisillemme.
Opimme, että parisuhde meidän kohdallamme ei tarkoita yhdentymistä vaan rikastuttamista erilaisuuksien tuomassa avaruudessa. Olen saanut kasvaa, koska en odota kaikkea harmoniaa vain yhdeltä ihmiseltä.
Loppukaneettina: vaikka musiikkimakuni on jämähtänyt suomalaiseen 'folkiin', löysimme 'yhteisen sävelen' musiikin luovuudesta: sävellämme yhdessä pianolla (minä) ja kitaralla ('hankala' partneri)!
Aivan mahtavaa (pitäisiköhän ottaa selfie)!
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 12.11.2014 23:03
JETT kertoo edellä oman parisuhteensa muodostumsesta ja sisällöstä. Tein tilastoa. Sanat minä/hän/me joko tuossa muodossa tai vaikka "löysimME"

Minä 6 kertaa
Hän 6 kertaa
Me 11 kertaa!

M.O.T. :-)

Kommenttia muokattu: 13.11.2014 klo 06:19
  JuhaniV • 13.11.2014 06:15
Olen ollut suhteessa itseeni jo 41 yksi vuotta, joista 21 avoimesti, n. 29 tietoisesti, 14 vuotta leskenä ja 12 vuotta kissan kanssa.
Paras ja vakavin suhde ikinä, voimistuu vuosi vuodelta. Muutaman kerran on tullut petettyä: syrjähyppyjä, sivuraiteita ylös ja alas ja taaksepäin. Näistä olen oppinut olemaan uskollinen itselleen. Mitä muihin ihmisiin tulee, "harrastan"vain niitä pitkäaikaisia.

Kommenttia muokattu: 13.11.2014 klo 19:08
  SaintJudy • 13.11.2014 16:24
Parisuhteemme oli viime juhannuksena kestänyt 41 vuotta.
  JuhaniV • 13.11.2014 20:27
JuhaniV:
Hauska huomio! :-)
Parisuhteessa ei kuitenkaan ole tilaa itsehymistelylle.
Kuten ymmärrän, että tiedät.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 13.11.2014 21:31
Joidenkin parien kohdalla tuota itsehymistelyä on kuitenkin havaittu: minä-minä-minä..., vaikka yhdessä tekevät juttuja ja puoliso istuu vieressä kuulemassa.

Joskus tilanne voi olla myös toisinpäin. Olen käyttänyt vahingossa me-muotoa, vaikka pitikin sanoa minä. Sellainen saattaa kuulostaa kuninkaalliselta minä-muodolta.
  JuhaniV • 13.11.2014 22:07
YLE Uutiset kysyy:
Milloin viimeksi katsastit autosi? Entä parisuhteesi?

Parisuhteen syyskatsastuslistassa on 15 tarkistuskohtaa.

yle.fi
  JuhaniV • 24.11.2014 08:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy