ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOLUMNI: Pitkä marssi

26.06.2013 20:45 • 2 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Venäjän duuma hyväksyy lakiesityksen, joka kieltää ”homopropagandan” levittämisen. Nigeriassa säädetään laki, jonka perusteella samaa sukupuolta olevan parin häistä voi saada 14 vuoden tuomion. Kiovassa oikeuden päätös estää Pride-kulkueen järjestämisen.

Uutisten valossa lesbojen ja homojen tilanne maailmalla näyttää välillä kurjalta. Yhdenvertaisuuden taivaalle onkin kertynyt synkkiä pilviä.

Kirjoittaessani Pientä maailmanpelastusopasta kahlasin läpi kasapäin tilastoja, selvityksiä ja tutkimuksia. Niiden perusteella ihmisoikeustilanteesta piirtyy myös toisenlainen kuva.

Pitkällä aikavälillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat parantuneet maailmassa huomattavasti. Viime aikoina kehitys on ollut paikoin jopa yllättävän nopeaa.

Ensimmäinen maa, Hollanti, sääti tasa-arvoisen avioliittolain vuosituhannen taitteessa. Nyt 13 vuotta myöhemmin jo reilusti yli puoli miljardia ihmistä elää alueilla, joilla kaksi naista tai miestä voi avioitua keskenään.

Suomen eduskunta on aprikoinut kantaansa avioliittoaloitteisiin viimeksi kuluneen vuoden. Siinä ajassa tasa-arvoinen avioliittolaki on säädetty tai sitä ollaan viimeistelemässä Ranskassa, Englannissa, Walesissä, Uudessa-Seelannissa, Uruguayssa ja Rhode Islandin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Pew Centerin tuoreen kyselyn mukaan yhdenvertaiset asenteet ovat yleistyneet monissa maissa selvästi. Homouden hyväksyvien ihmisten osuus väestöstä on kasvanut Italiassa 9, Yhdysvalloissa 11 ja Etelä-Koreassa peräti 21 prosenttiyksikköä – vain kuudessa vuodessa.

Huolestuttavia uutisia ei pidä toki vähätellä. Yrityksistä polkea ihmisoikeuksia ei saa vaieta. Siksi lähetin juuri avoimen kirjeen Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Pitkä marssi kohti laajempaa yhdenvertaisuutta valaa kuitenkin toivoa. Olemme onnistuneet etenemään näin pitkälle näinkin lyhyessä ajassa.

Kuinka kauas voimmekaan päästä tulevina vuosina, jos teemme tosissamme töitä kaikille yhtäläisten oikeuksien eteen?

Oras Tynkkynen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Ensimmäinen maa, Hollanti, sääti tasa-arvoisen avioliittolain vuosituhannen taitteessa. Nyt 13 vuotta myöhemmin jo reilusti yli puoli miljardia ihmistä elää alueilla, joilla kaksi naista tai miestä voi avioitua keskenään."

Puhumattakaan siitä, että ennen kristinuskomusta ja islamia miesparit tai naisparit saattoivat virallistaa elämänkumppanuutensa paljon nykyisiä tasa-arvoisi avioliitto-oikeuksia laajemmilla alueilla.

Eli kyse ei ole siis mistään uudesta kehityksestä, vaan kehityksestä palauttaa vanhoja hyviä rakkauden arvostuksen moninaisuuden käytäntöjä taas voimaan.

Ei kannata erehtyä siis pönkittämään muoti-uskovaisten kauppaamaan harhaluuloa siitä, etteikö homopareja ja lesbopareja olisi ennenkin ollut, ihan virallisestikin.

Hyvää Prideä Orakselle!
  human • 26.06.2013 21:38
Puolueiden kannatustutkimukset antavat perustetta ennusteelle, että tasa-arvoinen avioliittolaki ei mahdollisesti mene läpi edes seuraavien vaalien jälkeen. Jos nimittäin keskusta vahvistuu ja maahan syntyy keskusta-oikeistohallitus, ehkä PS:n tuellakin. Suomen "pitkästä marssista" voi tulla inhimillisesti liian pitkä ja moni koulutettu suomalainen tänä aikana ehtii valita jonkin toisen maan, tosin syynä myös Suomen elinolosuhteiden kurjistuminen.
  jnsto • 28.06.2013 12:56
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy