ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Pirkko Saision oopperan Homo! kantaesitys 21.9.2011

JuhaniV • 10.08.2011 16:56 • 7 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Suomen kansallisteatterin suurella näyttömöllä saa kantaesityksen Pirkko Saision ooppera Homo! Saisio kirjoitti toukuussa ajatuksiaan oopperan syntyvaiheista.

Tämän uutisen kuvassa näyttelijät Johannes Holopainen ja Juha Muje.
(Kansallisteatterin kuvapankki)

Torontolainen arvioi tulevaa ensi-iltaa toisaalla Ranneliike.netissä. Linkki alla.

Seuraavassa Saision kirjoitus kokonaisuudessaan Suomen Kansallisteatterin luvalla.

Pirkko Saision anarkistinen musiikkifarssi
HOMO!
Sävellys Jussi Tuurna

”Yhteistyöni säveltäjä Jussi Tuurnan kanssa on kestänyt vuosisadan neljänneksen.
Se on pitänyt sisällään niin opetustyötä kuin kabareeta, pienimuotoista musiikkinäytelmää, laulukeikkaa, improvisaatiota, perinteistä näytelmää ja kokeellista laulu-tanssi-esitystä monenkokoisille näyttämöille sekä televisioon. Olimme keskustelleet ja polemisoineet yökaudet mahdollisuuksista yhdistää draamallista tekstiä ja musiikkia tavoilla, jotka poikkeaisivat musikaalin perinteisestä kohtaus - laulu -rakenteesta. Pitkäaikaiseksi haaveeksi oli noussut mahdollisuus tehdä homoaiheinen musiikkinäytelmä jollekin isolle näyttämölle.

Kansallisteatterin uuden johtajan Mika Myllyahon korviin aikeemme oli kantautunut jostakin kaupungilta. Myllyaho tilasi meiltä Kansallisen Suurelle näyttämölle näytelmän, joka kulki nimellä työnimellä Homo-ooppera. Sovittiin, että näytelmä luotaisi yksilötasolla Suomen homohistoriaa homoseksuaalisuuden rikos- ja sittemmin sairausluokituksen poistamisesta rekisteröitymisoikeuteen saakka.

Menin kotiin. Tilaus tuntui sekä haastavalta että jotenkin uuvuttavalta, ahtaalta.
Istuimme taas Jussin kanssa muutaman aamuyöhön vierähtäneen illan. Kronologisesti etenevä näytelmä kronologisesti edenneestä ihmisoikeustaistelun historiasta tarjosi roolihenkilöillekin epäkiitollisen gallerian: hyvät ja edistykselliset homot vastaan pahat ja taantumukselliset vastustajat.

Yöllisten keskustelujen keskeiseksi kysymykseksi nousi toistuvasti se, mitä sellaista voisi homoista kertoa, mitä yleisö ei jo esitykseen tullessaan tiedä. Pitkäaikaiseen parisuhteeseen ja harmoniseen perhe-elämään pyrkivän, esteettisesti suuntautuneen, menestyneen ja veronsa maksavan homon me tunnemme. Heteronormatiivista yhteiskuntakäsitystä vastustavaa ja siitä eroon pyrkivää, omaa homonormatiivista yhteiskuntaa tai yhteisöä haluavaa homoa emme tunne, tai minä en tuntenut, ennen kuin Jussin opastamana sellaiseen ajatusmaailmaan nettikeskusteluissa tutustuin. Homo-oopperan, tai myöhemmin HOMO!:n henkilögalleria alkoi laajentua, ja henkilöiden mukana aihekin.

TV2:n suuri homokeskustelu, toinen sellainen, käytiin samoihin aikoihin, kun kirjoitin näytelmää. Ensimmäiseen suoraan keskustelulähetykseen olin osallistunut itsekin, mutta se ei poikinut muuta kuin tappouhkauksia, kadulla tönimistä, muutaman kerran päälleni syljettiinkin, sekä vyöryn vavahduttavia kirjeitä itsemurhan tehneiden homojen äideiltä.
Mutta uusi keskustelu herättikin uuden keskustelun homojen ihmisoikeuksista, ja tämä keskustelu vavisutti myös kirkkoa, joka äkillisesti sai maksaa kovan hinnan siitä, että oli antanut fundamentalistisen vähemmistön melko esteettömästi edustaa itseään.
Kirkko on repeämässä, näytelmässä se on jo revennyt, fundamentalistihomot haaveilevat omasta valtiosta, näytelmässä se perustetaan.

Fundamentalistikristittyjen kirjaimelliseen ja räikeän epäloogiseen raamatuntulkintaan ei selvästi voi vaikuttaa minkäänlaisilla argumenteilla. Vanhan testamentin moniavioisuuden, orjuuden ja kuolemanrangaistuksen hyväksymisen fundamentalistikristitty suhteellistaa historiallisiin näkökulmiin, homojen vainoamista ei. Näytelmäkirjailijan kannalta älyllistä argumentointia kiinnostavammaksi näkökulmaksi nousivatkin syyt, pelot, joiden kahlitsemana fundamentalisti sisäistä dialogiaan käy. Syntyi toinen näytelmän päähenkilöistä: kansanedustaja ja fundamentalistikristitty Hellevi Teräs, sekä Hellevin Omatunto, joka uupuneena ja lopulta alkoholisoituneena yrittää herättää eloon Hellevin kuihtunutta myötätuntoa ja lähimmäisenrakkautta. Päähenkilöksi ja näkökulmahenkilöksi nousi Hellevin aviomies, koti-isä Veijo Teräs, joka tukee vaimoaan, on onnellinen ja potee astmaa ja pakkomielteitä.

Suomessa keskustelu homojen ihmisoikeuksista on käyty pääsääntöisesti fundamentalistikristittyjen ehdoilla, mutta muslimitaustaiset maahanmuuttajat ovat myös Suomessa ja varsinkin muualla Länsi-Euroopassa tuoneet homokeskusteluihin omat fundamentalistiset argumenttinsa. Koraani ei tunne homoja: muslimi ei siis ole homo.
Näytelmän henkilögalleria kasvoi Atikilla, muslimilla, joka olisi homo, ellei olisi muslimi, joka ei voi olla homo.

Homovastaisuus ei koske vain fundamentalistisia uskonnontulkintoja vaan muitakin ideologioita. Hitlerin kansallissosialismissa homot suljettiin vaaleanpunainen kolmio rinnassaan keskitysleireille, Stalinin sosialismissa vankileireille ja mielisairaaloihin. Kumpikin sosialismi oli luonut uuden ihmiskäsityksen, joka ei teoriassa tuntenut homoseksuaalisuutta ja käytännössä poisti sen näkyvistä. Hitler ja Stalin tahtoivat henkilöiksi näytelmään, niin myös rakkauden ja homovastaisuuden apostoli Paavali sekä alati vaikenevan ortodoksikirkon isä Nitro. Samoin länsimaista sivistystä ja suvaitsevuutta edustava Winston Churchill, joka tarjosi nykyaikaisen tietotekniikan pioneerille, homoseksualistisesta toiminnasta kiinnijääneelle Alain Turingille ehdottoman vankeusrangaistuksen vaihtoehtona kemiallista kastraatiota.

Henkilögalleria heitti näytelmän anarkistiseen tyylilajiin, missä komedia muuttui farssiksi ja draama mustahuumoriseksi tragediaksi. Läpisävelletty musiikkinäytelmä kaihtaa määritelmiä; siksi niitä Jussin kanssa keksittiin useita. HOMO! on outojen ooppera, kuumaverinen kantaatti, häikäilemätön farssi, haikea sonaatti, kaikkea niitä.
Ja jotakin muuta.”

Helsingissä 15.5.2011
Pirkko Saisio


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Fundamentalistikristittyjen kirjaimelliseen ja räikeän epäloogiseen raamatuntulkintaan ei selvästi voi vaikuttaa minkäänlaisilla argumenteilla. Vanhan testamentin moniavioisuuden, orjuuden ja kuolemanrangaistuksen hyväksymisen fundamentalistikristitty suhteellistaa historiallisiin näkökulmiin, homojen vainoamista ei.
Tarkoittaako Pirkko Saisio tällä suhteellistemisella mahdollisesti Uutta-Testamenttia ja Jeesuksen sanomaa, jonka mukaisesti uskovat eivät
hyväksy moniavioisuutta, orjuutta tai homoseksuaalisuutta. Myöskin voitaisiin käsitellä hieman käsitettä fundamentalisti kristitty, mitä se
se sisältää. Suomaessa käsityksen fundamntalistikristitystä ovat luoneet muut tahot, kuin he, jotka sellaiseksi leimataan. joka on ollut
hyvin tarkoitushakuista. Tällä tarkoitan sitä, että jotkut ihmiset Suomeessa, ovat omien tarkoitusperiensä mukaisesti luoneet uskovaisista ihmisistä käsitteen fundamentalisti, ja antaneet fundamentalismille sellaisia määreitä, jotka eivät kristinuskoon edes kuulu. Fundamentalismi ei itsesänsä ole paha, sillä ei Raamattuun uskominen ole pahasta. Mutta kuinka me luokittellemme fundamentalismin, ja mitä se tarkoittaa ihmisten mieliissä on hyvä kysymys. Homofilien mielestä uskovat, jotka eivät hyväksy homoseksuaalisuutta ovat fundamentalisteja, joille annetaan määritelmä äärilikeen kannattajia tai fundamentalisteja. Sillä todellisuudessa Kristuksen vastaanottaneet ihmiset, joilla tarkoitan uskovia, jotka saattavat elämässänsä olla ujoja tai rohkeita, ja jotka ovat antaneet elämänsä Jeesukselle. Jos Jumalan sana on yksiselitteinen: jos mies makaa miehen kanssa, se on Jumalalle kauhistus. Minä en ymmärrä. miksi asiasta vielä pitäisi tingata, jos
Jumala on itse sen sanonut. Todennäköisesti minun tekstiäni ei julkaista, koska se on tällepalstalle liiian homovastainen.
  tk (ei rekisteröitynyt) • 12.08.2011 00:21
Iltasanomat:
Munamies Riku Nieminen Homo!-musikaaliin

www.iltasanomat.fi

Kommenttia muokattu: 12.08.2011 klo 08:35
  JuhaniV • 12.08.2011 08:33
Nimimerkille tk, tietenkin täällä voi vapaasti nolata itsensä ja asiansa. Ei sille ole estettä. Ihmettelen vain täydellistä kyvyttömyyttäsi asettua Ranneliike.netin lukijan housuihin. Ainakaan minua tekstisi ei puhuttele mitenkään. Ajattelen vain, että taas yksi noita paasaajia, joilla on hallussaan täydellinen tieto totuudesta. Lähinnä koen surua puolestasi.

Luin kuitenkin tekstisi läpi, koska se oli uutiseni jatkeena. Muuten olisin sen ohittanut oitis.
  JuhaniV • 12.08.2011 14:13
Luojan kiitos (tämä on vain sanonta eikä se viittaa mihinkään kuviteltuun yliluonnolliseen olentoon) suurin osa suomalaisista on säilyttänyt järkensä eikä välitä uskontokuntien ihmis- ja homovihamielisestä sanomasta.

Fundamentalisteilla eli lyhyemmin fundiksilla tarkoitetaan nykykielessä ääriuskovaisia. Itse käytän yleensä suomalaisperäistä kiihkouskovainen-sanaa, koska se kuvaa mielestäni erittäin hyvin fundamentalistikristittyjen viimeaikaisia tekemisiä kuten homovihan lietsominen.

Tiede-lehti raportoi Tukholman Karoliinisen instituutin psykiatrien tutkimuksesta, jonka mukaan kiihkouskovaisuus sikiää serotoniinista. Poikkeava serotoniiniaktiivisuus voi tulosten perusteella olla tutkijoiden käsityksen mukaan kiihkouskovaisuuden taustalla. Myös aiempien tutkimusten mukaan vain osa yksilöiden uskonnollisessa virityksessä selittyy ympäristöllä ja kulttuurilla.

Mielestäni resurssit pitäisi homojen tutkimisen sijasta käyttää kiihkouskovaisten aivotoiminnan tutkimiseen. Uskoisin että sopivalla serotoniini- ja muulla lääkehoidolla kiihkoilijat voidaan normaalistaa.
  Havainnoija (ei rekisteröitynyt) • 12.08.2011 17:44
Kyllä Koraanissa mainitaan homot. Suurassa 24, jakeessa 31, jossa kehotetaan naisia hunnuttautumaan, sanotaan: "Älkööt he näyttäkö sulouttaan muille kuin miehilleen" blaa blaa "tai sellaisille palvelijoille, joilla ei ole vetoa naisiin".

Hyvä, että tähän on vedetty muslimit mukaan. Kristittyjä vaaditaan antamaan homoille vihkimisoikeus, mutta muslimien homofobiaa ei mitenkään kyseenalaisteta.
Olen itse sekä islamia että seksuaalivähemmistöä edustava, ja en taida edes kärjistää, kun sanon, että syntyperäisille suuntautumiseni on ok, käännynnäisille ei - riippumatta siitä, miten tarkkaan he islamia seuraavat. Näin siis länsimaissa - minä olen asian kokenut.

Havainnoijalla aika jännä pointti!
  Fatima x Fatima tai Abdullah (ei rekisteröitynyt) • 14.09.2011 12:02
Ylen uutiset teki eilen jutun näytelmästä. Sisältää Pirkko Saision haastattelun ja otteita musiikkinumeroista. Saisio kertoo, että näytelmässä esiintyvien Teatterikorkeaoulun nuorten miesnäyttelijöiden jännitys saatiin sulamaan valtavalla määrällä homovitsejä, eikä heitä lopulta tarvinnut kehottaa pussailemaan keskenään, vaan se tuli sitten aivan luonnostaan.

Lipunmyynnissä on todettu se erikoisuus, että joillakin asiakkailla on vaikeuksia saada sanotuksi ääneen näytelmän nimeä...

areena.yle.fi
  Public eye • 14.09.2011 14:25
Päädyinpä tänne käytäni katsomassa HOMO!-oopperan. Hieno oli. Havainnoijan ehdotus uskovaisten lääkitsemisestä ei kyllä millään poikkea homojen lääkitsemisestä, jota HOMO!-oopperassakin käsiteltiin. Että fundamentalisteja tosiaan riittää porukkaan jos toiseenkin.
  Kristitty, mut ei ehkä fundis (ei rekisteröitynyt) • 18.02.2012 21:30
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy