Philadelphiassa nimettiin katu lesbopioneerin mukaan

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Philadelphiassa sai yksi katu nimensä Barbara Gittingsin mukaan. Hän oli yksi ensimmäisiä lesbopioneereja ja hän oli perustamassa 1955 lesbojen "Daughters of Bilitis" -järjestöä.

Barbara Gittings syntyi vuonna 1932 Wienissä diplomaattiperheeseen. Perhe oli työkomennuksella Itävallassa. Myöhemmin, kun Barbara aktivoitui poliittisesti, hän mm. osallistui ensimmäiseen tasa-arvoa vaatineeseen mielenosoitukseen Valkoisen talon edessä ja julkaisi vuosien ajan lesbolehteä "The Ladder". Hän oli myös yhdessä Frank Kamenyn ja John E. Fryerin kanssa vaatimassa, että American Psychological Association poistaa homoseksuaalisuuden mielisairauksien luettelosta. Myöhemmin Barbara oli vaikuttamassa siihen, että USAn kirjastoihin saatiin oma kohta homo- ja lesbokirjallisuudelle.

Barbara Gittingsillä on ollut erityinen suhde kirjoihin. Kirjathan olivat aikoinaan ainoa tietolähde, tosin masentavalla tavalla. Tieto homoseksuaalisuudesta oli etsittävä lääketieteen tai psykologian kirjoista, ja hakusanana voi käyttää esim. sanaa "perversiot". Kirjoissa oli perusteettomia yleistyksiä. Esim: homot eivät osaa viheltää ja lempiväri on vihreä. Kirjojen tekstit pääasiassa keskittyivät homomiehiin. Koskaan ei kirjoitettu homojen ja lesbojen kohdalla rakkaudesta ja onnellisuudesta. Giddingsistä tuli myöhemmin American Librarian Associationin homo/lesboryhmän jäsen ja koordinaattori.

Barbara Gittings kuoli vuonna 2007 rintasyöpään. Muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa hän ja hänen elämänkumppaninsa Kay Tobin Lahusen tekivät viimeisen HLBTI-aktivistiteon: kun he olivat muuttaneet senioritaloon, he julkisesti tulivat kaapista ja kertoivat suhteestaan talon sähköpostilistalla.

Gitting ja hänen elämänkumppaninsa olivat kauan asuneet Philadelphiassa sen kadun varrella, joka nyt sai nimen: "Barbara Gittings Way".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

HLBTI-liikkeen "isä" Frank Kameny on saanut nimikkokadun Washingtonissa.

http://joemygod.blogspot.tw/2012/10/philly-names-street-for-lgbt-pioneer.html

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!