ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Perussuomalaisten Saarakkala yritti viivyttää liitännäislakien käsittelyä

Sami Mollgren • 10.12.2016 12:59 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Vesa-Matti Saarakkala (ps) teki myöhään torstai-iltana eduskunnan täysistunnossa esityksen avioliittolain uudistuksen liitännäislakipaketin pöydällepanosta maanantaihin asti. Esitystä kannatti hänen puoluetoverinsa Kari Kulmala.

Eeva-Johanna Eloranta (sdp) teki vastaehdotuksen, jonka mukaan esitys jätettäisiin pöydälle perjantaiseen täysistuntoon. Tätä esitystä kannatti Annika Saarikko (kesk).

Tämän jälkeen varapuhemies Arto Satonen keskeytti istunnon, ja tauon jälkeen asiasta äänestettiin. Elorannan ehdotukselle annettiin kuusi ääntä ja Saarakkalan ehdotukselle kaksi ääntä.

Kun eduskunta käsitteli torstai-iltana yhdentoista jälkeen hallituksen esitystä sairausvakuutuslain ja elatustukilain muuttamisesta, oli läsnä vain kahdeksan kansanedustajaa: esitykset tehneiden ja niitä kannattaneiden lisäksi keskustan Petri Honkonen, Hannu Hoskonen, Marisanna Jarva ja Jari Leppä sekä vihreiden Ozan Yanar.

Verkkouutiset kertoo Honkosen todenneen, että äänetys “hieman tuli puskista”. Saarikko puolestaan kuvaili Verkkouutisten mukaan Saarakkalan esityksen olevan "näissä hommissa hieman tavaton menettely", ja huomautti kyseessä olleen perussuomalaisen ministerin antama lakiesitys. Sen on tuomassa eduskuntaan Saarakkalan puoluetoveri, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps). Iltalehden mukaan Saarakkala ei ollut kertonut pöydällenostoesityksestään perussuomalaisten eduskuntaryhmälle etukäteen.

Saarakkala perustelee poikkeuksellista toimintaansa tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen pyrkivän Aito avioliitto -kansalaisaloitteen kohtalosta kantamallaan huolella. Hän on kertonut pelkäävänsä, että mikäli avioliittolain uudistukseen liittyvät budjettilait ehditään hyväksyä, ei Aito avioliitto -aloittessta tehtäisi mietintöä, eikä asiaa käsiteltäisi lainkaan suuressa salissa.

Iltalehti kertoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon kuvailleen Saarakkalan menettelyä poikkeukselliseksi, mutta saaneensa tyydyttävän selityksen.

Käytännössä pöydällepano viivästytti asian käsittelyä vajaalla vuorokaudella.

Vastaehdotuksen hyväksymisen myötä täysistunto päätti perjantaina liitännäislakipaketin ensimmäisen käsittelyn eduskunnan hyväksyttyä hallituksen esityksen lakiehdotuksen sisällön valiokunnan mietinnön mukaisena. Toisessa käsittelyssä eduskunta päättää esityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Lakiesitys tuodaan toiseen käsittelyyn maanantaina 12. joulukuuta.

Aito avioliitto -kansalaisaloite perustuslakivaliokunnassa

Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle juuri ennen eduskunnan kesälomaa. Lakivaliokunta käsitteli aloitetta syksyn mittaan. Marraskuun puolivälissä lakivaliokunta lähetti Aito avioliitto -aloitteen perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi, jonka on määrä punnita aloitetta perustuslakia vasten.

Perjantaina perustuslakivaliokunta päätti kutsua kuultavakseen asiantuntijoita, jotka ovat professori Mikael Hidén ja professori (emeritus) Teuvo Pohjolainen.

Alkuaan perustuslakivaliokunnan kantaa odoteltiin itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunta käsittelisi Aito avioliitto -kansalaisaloitetta helmikuussa. Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen kansalaisaloitteen jatkosta tehdään päätös lakivaliokunnassa.

Myös Tahdon 2013 -aloitteen käsittely kesti kauan

Saarakkala on kritisoinut sitä, että kesällä eduskunnalle toimitetun kansalaisaloitteen käsittely on edennyt hitaasti, ja epäilevänsä, ettei kaikki ole menossa oikein.

Tahdon 2013 -aloite luovutettiin eduskunnalle 13. joulukuuta 2013. Sen käsittely oli ohi päivää vajaata vuotta myöhemmin, 12. joulukuuta 2014, jolloin eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90.

Syyskuussa eduskunnalle annetun Äitiyslaki-kansalaisaloitteen julkinen kuuleminen on sekin käynnistymässä vasta helmikuun puolivälissä.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Lapsellista poliittista kikkailua Saarakkalalta.
  Someone (ei rekisteröitynyt) • 10.12.2016 13:33
Tässä vielä Saarakkalan sanainen satutuokio, jos jotakuta kiinnostaa:

tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi
  Havainnoija • 10.12.2016 15:25
Kiusa se on pienikin kiusa. Ihan oikein tehty saarakkalalta.
  Totuuden laukaus (ei rekisteröitynyt) • 10.12.2016 15:36
Joku saattaisi tulkita tämän pelkäksi kiusanteoksi mutta se nyt olisi kansanedustajan arvolle sopimatonta
  aap • 10.12.2016 16:27
Aaaaaavaivaiset itse hautoivat tuota melkein neljä kuukautta, varmasti luulivat olevan näppäriä kun juuri ennen lomia sen eduskuntaan veivät.
No nyt sit vingutaan kun se jokin näyttää olevan matkalla kohti tuuletinta.

Kommenttia muokattu: 10.12.2016 klo 16:41
  Niksu • 10.12.2016 16:29
Aikamoista säätämistä. Tuota saa nyt sitten odottaa ihan loppuun asti. Helmikuussa käsitellään. Kukahan siinäkin luulee jotakin voittavansa. En tajua.
  Masa (ei rekisteröitynyt) • 10.12.2016 19:13
Nämä ankeat ihmiset yrittävät ankarasti ankeuttaa myös muiden ihmisten elämää. Just say no.
  Minna B (ei rekisteröitynyt) • 10.12.2016 20:54
Kiusa se on pienikin kiusa. Ihan oikein tehty saarakkalalta.
  Totuuden laukaus (ei rekisteröitynyt) • 10.12.2016 15:36

* Niinpä KIUSAAMISTA, joka ei kuulu parlamentarismiin!
  Xx_Val_xX • 11.12.2016 10:39
Aito avioliitto -aloite luovutettiin eduskunnalle juuri ennen eduskunnan kesälomaa ja Äitiyslakia koskeva aloite heti loman jälkeen. Siis liki peräkkäisinä työpäivinä. Aito avioliitto -aloitetta on käsitelty jo vaikka kuinka, mutta Äitiyslaki-aloitteen käsittely on vasta alkutekijöissään. Voidaan todeta, että Aito avioliitto -aloite on saanut ihan joutuisaa kyytiä. Tahdon 2013 -aloitteen käsittelyyn meni vuosi.

On siis Saarakkalalta ihan puhdasta nillitystä aikatauluista, vallankin - kuten ylempänä todettu - kun aloitteen toimittamista eduskunnalle venytettiin kuukausi tolkulla. Muistaakseni silloin puhuivat jotain parhaasta ajankohdasta.

Toinen liitännäislakipaketti tulee eduskuntaan toiseen käsittelyyn nyt maanantaina, klo 14 alkavassa täysistunnossa.
  smo • 12.12.2016 07:23
"Toinen liitännäislakipaketti tulee eduskuntaan toiseen käsittelyyn nyt maanantaina, klo 14 alkavassa täysistunnossa."

Hienoa että yhdenvertaiset oikeudet kaikille veronmaksajille etenee.
  Kaisa (ei rekisteröitynyt) • 12.12.2016 16:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy