ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Pentti Holappa Parnasson haastattelussa

JuhaniV • 09.04.2012 14:09 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Kirjallinen aikakauslehti Parnasso (2/2012) haastatteli Pentti Holappaa, joka viimeistelee parhaillaan runokokoelmaansa ja muistelmateostaan.

Pian 85 vuotta täyttävä kirjailija on ehtinyt elämässään paljon ja monenlaista. Hän kertoo aloittaneensa työuransa Akateemisen kirjakaupan varastotyöntekijänä. Sen jälkeen hän on toiminut mainosmiehenä, runoilijana, kirjailijana, kääntäjänä, ministerinä ja antikvaarisen kirjakaupan omistajana.

Sattuman hän väittää johdatelleen hänen elämäänsä aina uusille urille. Kumppaninsa kanssa hän lähti Suomesta Pariisiin pakoon kotimaansa syrjivää ja tunkkaista ilmapiiriä. Luultavasti Pariisi kasvatti hänestä kosmopoliitin.

Hänellä oli 52 vuotta kestänyt ystävyyssuhde Olli-Matti Ronimukseen. Suhde päättyi Ronimuksen kuolemaan.

Pentti Holapan romaani Ystävän muotokuva voitti Finlandia-palkinnon vuona 1998. Kirja oli ensimmäisiä suorasukaisia kuvauksia homoerotiikasta. Kirja ja sen saama palkinto aiheuttivat Suomessa valtavan kohun. Homoerotiikkaa ei oltu totuttu kohtaamaan näin avoimena. Ennen tuota romaania Holappa oli vältellyt kirjoittamasta homoseksuaalisuudesta.

Korkeasta iästään huolimatta Holappa seuraa aktiivisesti myös politiikkaa. Juuri käytyä presidentinvaalia hän pitää hämmästyttävänä. Ensimmäisellä kierroksella hän äänesti Lipposta ja toisella Pekka Haavistoa. Holappa toteaa Haavistolla olevan toista ehdokasta parempi kansainvälinen diplomatian kokemus. "Pidän häntä älykkäänä ja fiksuna kaverina."

Holappa on jo jonkin aikaa kirjoittanut omasta luopumisprosessistaan ja kuolevaisuudestaan. Muutaman vuoden takainen halvaus ja liikkuminen pyörätuolissa, muistuttaa elimistön haurastumisesta. Vääjäämättä jonain hetkenä jaksaminen päättyy.

"Kuoleman voi käsittää vapaudeksi. Vasta kuollessaan pääsee vapaaksi omasta identiteetistään. Täydellistä vapautta on olemassa vasta, kun on lakannut olemasta, kun minuutta ei enää ole. Mutta paradoksaalisesti samalla katoaa kyky nauttia vapaudesta. Sitä vain ikään kuin poistuu näyttämöltä, eikä mitään jää perinnöksi."

Valokuva Holapasta: Juhani Viherlahti

Pentti Holappa Kallion kirjastossa Helsingissä vuonna 2010 Helsinki Pride -kirjallisuustapahtumassa kertomassa omasta kirjailijan urastaan.

Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy