ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Pastorin ulosheitto muistuttaa luterilaisten eriseuraisuudesta USA:ssa

jnsto • 21.05.2015 09:26 • 3 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Eroamaan joutuneen pastorin tiedot srk:n sivulla ennen poistamista
Amerikkalainen Queerty -sivusto kertoi suomalaisnimisestä luterilaisesta pastorista, joka joutui Midlandissa, Michiganissa toukokuun puolivälissä 2015 eroamaan toimestaan, kun seurakunta ja perhe olivat saaneet tietoja miesseuran hakemisesta Grindr-palvelussa. Pastori Matthew Makela oli tullut tunnetuksi voimakkaasti homovastaisista kannanotoistaan. Suomalainen nimi viittaa siirtolaistaustaan, joka voi kuitenkin olla hyvin etäistä.

Jos pastori Mäkelä olisi ollut Amerikan Luterilaiseen ELCA -kirkkoon kuuluvassa seurakunnassa, homous ei olisi ollut ongelma. Tässä tapauksessa tosin varmaan uskottomuus. ELCA on vihkinyt homoja papeiksi vuodesta 2010. Mutta Mäkelän seurakunta St Johns kuuluu Missouri Synodiin, jonka kanta homoseksuaalisuuteen on tiukka. Synodi ei kuulu Luterilaiseen Maailmanliittoon. Vanhoillisuus alkoi siellä voimistua 70-luvulla. Suomessa sen hengenheimolainen on evl-kirkon kanssa riitelevä Luther Säätiö.

Lähimpänä Suomea Missouri-synodi vaikuttaa Venäjän Inkerinmaalla. Inkerin, Latvian ja Liettuan luterilaiset kirkot ovat virallisesti yhteydessä Missouri-synodin kanssa ja kuuluvat sekä Luterilaisen maailmanliiton että Missouri-synodin leiriin.

Suomen evl-kirkon suhtautuminen HLBT-jäseniinsä on kuitenkin ainakin avioliittokysymyksessä tosiasiallisesti lähempänä Missouri Synodin linjaa kuin esimerkiksi tilannetta liberaaleissa pohjois-amerikkalaisissa luterilaisissa kirkoissa, Amerikan ELCA:ssa ja Kanadan ECLIC -kirkossa. Missouri Synodia vastaava vanhoillinen kirkko Kanadassa on LCC. Sen toimintaan on vapaaehtoispohjalla lähtenyt pappeja Luther Säätiöstä.

Uutinen Queerty-sivustolla.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ei mitään uutta auringon alla... Jäihän jo itse Ku Klux Klanin johtajakin aikoinaan kiinni mustan miesprostituoidun kanssa. Olisko että siitä puhe, mistä puute? :) Jotenkin näillä homofobeilla tuntuu löytyvän ihmeen paljon kiinnostusta miespuuhiin.
  Hohhoijaa (ei rekisteröitynyt) • 21.05.2015 22:06
Matti Mäkelä ei ole ensimmäinen (eikä valitettavasti varmaankaan viimeinen) Jenkkilän anti-homo papeista itse homoksi paljastuva.

Tähänhän on ihan suomalainen sananlaskukin: "Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto".

Kun leipä lähtee jostakin, on tehtävä sitä, mitä esimies sanoo.

Tästä on esimerkkejä esim. toisesta maailmansodasta.
Muutamat juutalaiset nuoret onnistuivat piilottamaan identiteettinsä ja värväytymään SS-joukkoihin ja Wehrmachtiin. Olivat myös mukana juutalaisten joukkosurmissa. Aktiivisesti, käskystä.

Israelin valtio ei tiettävästi vieläkään ole onnistunut pähkäilemään, mikä heidän statuksensa on.
  Pete • 21.05.2015 22:27
Amerikassa riittää vaikutusvaltaisissa asemissa olleita homovastaisia bi- tai kaappihomoja.
Advocate-lehti listaa heitä kuusitoista. Pastori Mäkelä on päässyt myös tälle listalle.

www.advocate.com
  JuhaniV • 29.05.2015 21:44
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy