Onnellisuuden pakko - Tutkija nostaa esille sateenkaariperheiden ongelmat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

Sa­teen­kaa­ri­per­heis­tä en­sim­mäi­sen suo­ma­lai­sen väi­tös­kir­jan kir­joit­ta­nut Anna Moring sanoo , et­tä sa­teen­kaa­ri­per­heil­lä on on­gel­mia sii­nä kuin muil­la­kin. Helsingin Sanomien haastattelussa (HS, 8.6.13, Kotimaa, A 16) Moring toteaa, että tämä perheryhmä kaipaa sellaista yhteiskunnallisen turvallisuuden tunnetta, jossa epäonnistumista ei tarvitse hävetä.

Mo­rin­gin mu­kaan sa­teen­kaa­ri­per­heet ovat val­mis­tau­tu­neet ul­kois­ten uh­kien, ku­ten las­ten kiu­saa­mi­sen, koh­taa­mi­seen. Sen si­jaan per­heel­le voi tul­la yl­lä­tyk­se­nä, et­tä it­se per­he-elä­mä, las­ten­kas­va­tus ja pa­ri­suh­de ei­vät su­ju.

Ongelmia on pi­det­ty pii­los­sa eh­kä sik­si, et­tä ho­mo­per­hei­tä vai­vaa eri­tyi­nen kun­nial­li­suu­den ja on­nel­li­suu­den pak­ko. Se taas joh­tuu his­to­rias­ta. On tais­tel­tu oi­keuk­sis­ta ja kun nii­tä on saa­tu, pe­lä­tään epäon­nis­tu­mis­ta.

On­nel­li­suu­den pak­koa li­sää myös se, et­tä me­dias­sa sa­teen­kaa­ri­per­hei­tä tar­kas­tel­laan "sa­teen­kaa­ren tuon puo­len" saa­vut­ta­nei­na mal­li­per­hei­nä.

HS oli Moringin haastattelun yhteyteen tavoittanut vuonna 2010 lehdessä esitellyn sateenkaariperheen. Se oli tällä välin ehtinyt hajota. Juttua tehtäessä 2010 perheeseen oli kuulunut kaksi äitiä, puolison lähes aikuiset lapset sekä kolmen kuukauden ikäinen Kuutti-poika. Van­hem­mat eli­vät re­kis­te­röi­dys­sä pa­ri­suh­tees­sa ja toi­nen äi­ti oli adoptoinut Kuu­tin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vau­va­per­heen ar­ki oli kui­ten­kin ollut rank­kaa ja vuosi Kuu­tin syn­ty­män jäl­keen per­he oli hajonnut. HS oli nyt haastatellut toista perheen äideistä. Hän sanoi haastattelussa tunnnistavansa Moringin väitöskirjasta sateenkaariperheiden "epärealistisen idealisoinnin".

Moringin haastattelu HS:ssa 8.6.13
Väitöskirjan esittely RL:ssä 3.6.13

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Uskomatonta pashaa
  • 8.6.2013, 9.20
Tottahan tuo on. Homoperheitä arvostellaan ulkopuolelta, että eivät muka osaisi kasvattaa lapsia - mutta sitten kun kykenevät siihen yhtälailla hyvin/huonosti kuin heteroperheet niin se ei muka riitä. Pitää osoittaa muille että "ansaitsee" perheen, tuollaiset ulkopuolisten odotukset ovat minusta ihan sairaita.

Minua on lyöty tällä asialla naamaan jo parikin kertaa. Viimeksi lapsiin erikoistunut terapeutti tokaisi lapseni myöhästyneen puheenkehityksen johtuvan siitä että on kaksi isää. Oikeasti? Mistä sitten heteroperheiden lasten samat ongelmat johtuvat?
  • 2 / 2
  • puppeliassi
  • 8.6.2013, 10.45
tämä on tosi iso ongelma, koska vanhempien sukupuolella ei ole lasten pärjäämisen kanssa mitään tekemistä, mutta sit jos tulee jotain ongelmia mikä on normaalia niin sitten homofobit on että niin siinä käy kun homoilla on lapsia, vaikka veikkaanpa että lasten hyväksikäyttötapauksia on heteroperheissä moninkertaisesti myös prosentuaalisesti määrään vedoten, varsinkin homofobisissa uskonnollisissa perheissä.