Onko Vatikaani ottamassa lusikan kauniiseen käteen homojen parisuhdeasiassa?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 9

Vatikaanissa on muutoksen merkkejä. Kaksi katolisen kirkon korkeaa edustajaa on ilmaissut kannattavansa samaa sukupuolta oleville pareille lakiin perustuvaa henkilöiden oikeuksien suojaamista. Käytännössä he kannattavat rekisteröityä parisuhdetta.

Arkkipiispa Piero Marini, joka toimii merkittävässä kansainvälisessä tehtävässä Vatikaanissa, ilmoitti: "Monet parit kärsivät, koska heidän kansalaisoikeuksiaan ei tunnusteta". Marinin tehtäväkenttään kuulu avioliittoon liittyvien asioiden ohjaaminen.

Arkkipiispa Piero Marini ilmaisee La Nación -lehden haastattelussa uuden paavin astuttua tehtäväänsä, "raikkaiden tuulien puhaltavan, aivan kuin ikkuna olisi avattu kevääseen ja toivoon." Tuollainen puhe antaa suorastaan vastakkaisen kuvan uudesta paavista verrattuna hänen ultrakonservatiiviseen edeltäjäänsä.

Helmikuussa tänä vuonna arkkipiispa Vincenzo Paglia, joka toimii paavin perheasiain neuvoston puheenjohtajana, ilmoitti kirkon vastustavan kaikkia liittoja, joita voitaisiin verrata avioliittoon miehen ja naisen välillä. Kirkko voisi kuitenkin hyväksyä jonkinlaisia lakiin perustuvia henkilöiden oikeuksien suojaamisia.

Tuolloin lausuntoa tulkittiin yritykseksi heikentää piispojen asemaa Ranskassa ja Yhdysvalloissa, jotka olivat tuolloin torjumassa homoavioliittoja. Paglia kuitenkin kielsi tarkoittaneensa mitään sellaista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nämä tuoreet lausunnot nostavat esille tiedon siitä, että nykyinen paavi olisi toimiessaan vielä ennen valintaansa Argentiinassa kardinaalina (Jorge Mario Bergoglio) asettunut hiljaisesti rekisteröityjen parisuhteiden kannalle. Ensin tällainen tieto kiellettiin, mutta myöhemmin se vahvistettiin.

Arkkipiispa Piero Marinin julkitulo homoparien asioiden suhteen tapahtuu hetkellä, jolloin Italian kulttuurikomitean puheenjohtaja Giancarlo Galan on tehnyt lakiehdotuksen samaa sukupuolta olevien henkilöiden rekisteröidystä parisuhteesta. Galan ilmoitti tukevansa adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville vanhemmille. Hän ei ollut kuitenkaan ottanut adoptio-oikeutta mukaan lakiehdotukseensa.

Vatikaani on kärsinyt toistuvia ja erittäin vakavia takaiskuja yrityksissään estää homoavioliittojen toteutuminen eri puolilla maailmaa. Viimeisimpänä kirvelevänä tappiona voidaan pitää Ranskan tasa-arvoista avioliittolakia. Vaikka laki on tullut nyt hyväksytyksi kaikissa lainsäädäntöasteissa, mielenosoitukset lakia vastaan ovat jatkuneet.

On oletettavaa, että Vatikaanin lakitappion jälkeen Ranskassa, Vatikaanissa on tajuttu se, ettei valtavalla vastustuksella ole saavutettu eikä tulla saavuttamaan heidän toivomiaan tuloksia, eli estettäisiin kaikenlaiset samaa sukupuolta olevien parien suhteiden virallistaminen. Vatikaanin kauhuskenaariona voisi olla jopa se, että jos taktiikkaa ei muuteta, Italiakin saattaisi päätyä tasa-arvoiseen avioliittolakiin. On jopa mahdollista, että eri maiden poliitikot ovat alkaneet ärsyyntyä Vatikaanin sotkeutumiseen itsenäisten valtioiden lainsäädäntään. Sellaisesta oli merkkejä Ranskassa käydyssä homoavioliittolakikeskustelussa. Kenties joillakin poliitikoilla ja puolueilla syntyy halu näpäyttää Vatikaania.

National Catholic Reporter: Jo toinen ääni Vatikaanista kannattaa rekisteröityjä parisuhteita
Pink News kertoo Italiassa tehdystä lakialoitteesta rekisteröidyiksi parisuhteiksi

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • ERKKI - VAASA
  • 28.5.2013, 20.15
Ennen pitkää Vatikaanin on aika tajuta ettei paluuta menneeseen enää ole. Emme enää länsimaissa elä keskiaikaa! Se aika kun katolinen kirkko erotti ja asetti kuninkaita ja keisareita, vainosi juutalaisia, toisella tavalla uskovia ja tuomitsi surutta kerettiläisiä “autodafeissa” polttorovioille ei ihmiskunnan onneksi enää palaa vaikka jotkut taantumukselliset tahot katolisessa kirkossa sitä vielä saattaisivat toivoakin.
Länsimaiseen oikeuskäsitykseen kuululuu ajatus ihmisten yhdenvertaisuudesta. On jo korkea aika että tämä tajuttaisiin tuon menneisyydeltään kaikkea muuta kuin “valoisan“ kirkon piirissä. Se olisi kuin kädenojennus tuon kirkon miljoonille uhreille!
Saa nähdä, jos nämä rakoilut johtavat johonkin. Ilahduttavia viestejä ne joka tapauksessa ovat!

Katolinen kirkko on nimensä mukaisesti yleinen kirkko eli universaali kirkko. Se ei ole mikään maallisen kehityksen vanki eli kansallisvaltioiden orja. Kirkko voi ja sen tulee ottaa kantaa kysymyksiin, jotka koskevat ihmistä Jumalan luomana. Kyseessä on toki tulkinta, mutta tulkinta ei ole 'ei mitään' vaan vähintäänkin alku.