Onko julkisoikeudellinen kirkko HLBT-suomalaisille haitta vai mahdollisuus

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 10

Pekka Haavisto asettui US:n nettitentissä kannattamaan nykyisen verotusoikeusjärjestelmän säilyttämistä "valtion kirkoilla", kulttuuri- ja maisemasyistä. Kirkot ovat itse korostaneet olevansa valtiosta itsenäisiä, ainakin viimeistään 90-luvulta. Kuuitenkin verotusoikeus on käytännössä tehnyt itsenäisyydestä lähinnä sisäisten päätösten erillisyyttä valtiosta, mutta säilyttänyt kirkkojen näkyvän yhteiskunnallisen profiilin.

Uuden Suomen pääomistaja Niklas Herlin otti aiheen esille kolumnissaan. Sen voi lukea linkistä. Herlin kannatti kirkon ja valtion täydellistä eroa ja kommentoi Haaviston näkemyksiä.

Lienee jossain selvillä, kuinka suuri osa Suomen HLBT-väestöstä on jäseninä julkisoikeudellisissa kirkoissa. Ehkä jäsenyys heijastaa yleistä järjestäytymisastetta ikäryhmittäin. Tosin epäilen eroamiskynnyksen olleen alhaisempi HLBT-väestössä jo ainakin muutaman vuosikymmenen, kirkon ja yhteiskunnan asennoitumisero HLBT-väestöön tuli esille 70-luvun alussa ja on jatkuvasti kasvanut.

Haavisto perusti verotusoikeuden säilyttämistä lähinnä kirkkomiljöiden turvaamisella. Herlin toteaa, että kulttuuriarvoja voitaisiin säilyttää ehkä yhdessä museoviraston kanssa. Käytännössä kyllä osa kiinteistöistä joutuisi kylmään todellisuuteen. Mutta entä sitten, etenkin kunnantalojen ja paikalliskoulujen jo aikaa sitten kylmettyä ja vanhusten jouduttua jonnekin kauaksi keskushoitoon.

Kirkon "oikeaa laitaa" nakertaa Luther-säätiö Sen lopullista lähtöä evl-arkkipiispa äskettäin toivoi. HLBT-suomalaiset ovat roikkuneet kirkon liberaalien joukossa ajatuksella, että parempi vaikuttaa kuin olla ulkona. Menestystä on saatukin mm puuttumalla kirkon rahoitussuhteisiin syrjintähenkisten herätysliikkeiden suuntaan. Mutta keskeisissä julistus- ja palvelukysymyksissä ei ole saavutettu paljonkaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kiinteistökysymyksen ohella verotusoikeuden menettäminen pudottaisi papiston nykyisestä virkamiestyyppisestä asemastaan ihan uuteen tilanteeseen, jossa varainhankinnan tukeminen veisi paljon aikaa. Toki seurakunnat perustaisivat jäsenyyspalvelu- ja kehitysosastoja varainhankintaan. Rahanjako ulkopuolisille tahoille, kuten lähetysjärjestöille, poistuisi päiväjärjestyksestä alkumetreillä. Tietenkin koko kentän mullistuessa nuo järjestöt virittäisivät omat nuottansa laajemmin.

Suomeen voisi myös kanavoitua nykyistä enemmän amerikkalaista "lähetysrahaa" ja yhteiskunnallinen taistelu liberaalin ja konservatiivisen yhteiskuntanäkemyksen välillä kärjistyisi ajoittain. Toisaalta Suomeen muodostuisi liberaaleja uskonnollisia yhteisöjä, esimerkiksi Kanadan United Churchin tapaan.

Suomen HLBT-kentän keskustelussa kirkkoihin kuulumattomat ovat toistaiseksi tavallaan tukeneet kirkkojen sisäiseen kamppailuun mukaan menneitä HLBT-suomalaisia.

Niklas Herlinin kolumni

10 kommenttia

Virallisen kirkkorakenteen sisällä järjestettävien erityismessujen ja kirkon rakenteesta riippumattomien jumalanpalvelusyhteisöjen ero on siinä, että ensin mainittu antaa samalla "siedätyshoitoa" muulle kirkkokansalle, mutta jälkimmäinen antaa enemmän vapautta toimia itse oikeaksi katsomallaan tavalla.

Vastakkaisesta kannastaan huolimatta sateenkaariväki on tavallaan samassa veneessä Luther-säätiön kanssa.

Suomen ev.lut. kirkko betonoi toissavuonna jälleen avioliitokantansa vuosiksi eteenpäin, eikä Ruotsin kaltainen kehitys ole lähi vuosina todennäköistä Suomessa. Kirkon sakraalitiloissa voidaan järjestää rukoustilanteita, mutta samaa sukupuolta olevien kohdalla ne eivät saa muistuttaa häitä. Mikäli sateenkaariväkeen kuuluvat haluavat morsiusmessua, niin se on mahdollista vain omassa yhteisössä, virallisten kirkkotilojen ulkopuolella.
Julkisoikeudellisen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalit järjestetään vajaan kahden viikon kuluttua 13.2.2012.

Edistyksellinen homojen ja lesbojen oikeuksia ajava Tulkaa kaikki -liike (Kom alla) on aktiivisesti mukana. Vuoden 2010 seurakuntavaalit olivat suuri menestys, ja Tulkaa kaikki -liike sai silloin 239 edustajaa 100 seurakuntaan. Ranneliike seurasi silloin tarkasti ääntenlaskentaa.

Tulkaa kaikki -liikkeen ehdokkaita kirkolliskokousvaalissa 13.2.2012. Listaa päivitetään jatkuvasti:

http://www.tulkaakaikki.net/vaalit2012_ehdokkaat.html

Seurakuntalainen-lehti kertoo järkyttyneenä, että Tulkaa kaikki -liike ajaa uutta aloitetta homoparien siunaamisesta:

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/2172/tulkaa_kaikki_-liike_ajaa_uutta_aloitetta_homoparien_siunaamisesta

Vanhoilliset ja taantumukselliset ovat kauhuissaan.
Osa lukijakommentista:
"Eikö nämä Jumalan halveksijat yhtään ajattele kuinka heidän käy iankaikkisuudessa?"