Oikeusministeri Lindström epäröi tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 18

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström epäröi edellisen eduskunnan syksyllä 2014 hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä hallitukselle.

Asiasta kertoo Kouvolan Sanomat.

Lindström sanoo lehdelle, että asia on vaikea hänelle itselleen ja perussuomalaisille puolueena. Niin Lindström kuin lähes koko perussuomalaisten eduskuntaryhmäkin äänesti syksyllä 2014 tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Eduskunta kuitenkin hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa äänin 101-90 ja tasavallan presidentti vahvisti 1.3.2017 voimaan astuvan lain keväällä. Avioliittolakiin sidoksissa olevaan lainsäädäntöön on kuitenkin tehtävä joitain muutoksia, tai muuten lainsäädäntöön jää ristiriitaisuuksia tasa-arvoisen avioliittolain astuessa voimaan.

Yhtensä ratkaisuvaihtoehtona on, että lain esitteleekin valtioneuvostossa Lindströmin sijainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- En ole varma voinko esitellä lakialoitetta. Periaatteessa esittely kuuluu toimivaltaiselle ministerille, mutta jos minä olen poissa, joku toinen esittelee sen. Tätä asiaa on selvitelty, sanoo Lindström Kouvolan Sanomille.

Valtioneuvoston toimintaa valvovan oikeuskanslerin viraston valtioneuvostoasiain osastopäällikkö Maija Salo sanoo lehdelle, että toiminta asiassa jää ministerin harkittavaksi. Hänen mukaansa ministereillä on poissaoloja esittelyistä esimerkiksi matkojen vuoksi, jolloin esittelystä huolehtii sijainen.

Salo arvioi lehdelle, että olisi varsin poikkeuksellista, jos hallitus ei noudattaisi eduskunnan tahtoa. Hänen mukaansa eduskunnan kanta lähtökohtaisesti sitoo hallitusta.

Lindström sanoo lehdelle, ettei sukupuolineutraali avioliittolaki ollut mukana ainakaan niissä hallitusneuvotteluiden keskusteluissa, joissa hän oli mukana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kuitenkin todennut, että tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti.

Kouvolan sanomat: Lindström empii tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä
Vain eduskunta voi muuttaa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa

18 kommenttia

Aivan erinomainen mediaveto, todennäköisesti Sipilän opastamana.

Kaikki varmasti muistavat, miten Sipilä purki hyvissä ajoin puolueohjelmaan jääneen pommin, vetää keskiolut ruokakaupoista. Ilman tätä haastajat olisivat vaalipaneeleissa repineet Sipilän kappaleiksi, koska tämä ei voi ohittaa puheenjohtajana koko puoluetta sitovaa linjausta.

Nyt Sipilä on opastanut Lindströmiä, miten tämä sukupuolineutraali avioliitto-pommi puretaan. Sen ensimmäinen vaihe on paskamyrskyn nostattaminen. Sen jälkeen Sipilä tekee oman ehdotuksensa ja vetoaa siihen, että meillä on nyt tärkeämpiä asioita päätettävänä. Hän käyttää paskamyrskyä esimerkkinä siitä, miten asioita ei hoideta. Hän asettaa koko maan edun homokysymyksen edelle ja vaatii yhteistyötä. Aktivistit eivät jousta, ja heidän suljetaan ulos yhtä päättäväisesti kuin oppositio ja työmarkkinajärjestöt hallitusohjelman laatimisesta.

Kansa kitisee ja some-myrsky velloo, vain antaen Sipilälle syyn olla jatkamatta keskusteluita ennenkuin toinen osapuoli rauhoittuu. Samaan aikaan eduskunnan käsittelyyn tulee sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen tähtäävä lakialoite, jonka kylkeen on liimattu lupaukset yhteiskuntarauhan palaamisesta sekä ilmaisu-, kokoontumis-, mielipiteen- ja uskonnonvapauden perustuslaillisten oikeuksien vahvistamisesta, lasten ja nuorten sekä perheiden tukemisen rinnalle.
Edellinen eduskunta on edellyttänyt, että liitännäislakeihin tehtävistä muutoksista on esitys vuoden 2015 loppuun mennessä ja nuo lait on säädettävä ennen tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa 1.3.2017, koska muuten lakiin jää ristiriitaisuuksia.

Kansanedustajista yli puolet kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.