Oikeusministeri: Avioliittolain edellyttämät muutokset muuhun lainsäädäntöön toteutuvat aikataulussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 58

Tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämät muutokset muuhun lainsäädäntöön toteutuvat aikataulussa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin mukaan. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo vastauksesta kirjalliseen kysymykseensä Facebook-sivullaan.

Oikeus- ja työministeri Lindströmin 8. heinäkuuta allekirjoittamassa vastauksessa todetaan, että parhaillaan oikeusministeriössä on meneillään yhteistyössä muiden ministeriöiden ja viranomaisten kanssa kartoitus niistä lainsäädäntötarkistuksista, joita avioliittolain muutos edellyttää.

- Hallituksen esitys asiassa valmistellaan siten, että se on annettavissa eduskunnan käsiteltäväksi vuoden 2015 loppuun mennessä, todetaan vastauksessa.

Vastauksessa kerrotaan mahdollisuudesta, että eräät sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan kuuluvat, etuusjärjestelmiin liittyvät lainmuutokset edellyttävät laajapohjaisempaa valmistelua. Niidenkin osalta tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämät muutokset luvataan kuitenkin esitellä eduskunnalle siten, että tarvittava täydentävä lainsäädäntö voi tulla voimaan 1. päivänä maaliskuuta 2017.

Avioliittolain uudistus astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eduskunta hyväksyi 12.12.2014 tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90. Tuolloin tyhjää äänesti 1 edustaja ja poissa oli 7 edustajaa. Eduskunnan on ennen lain voimaantuloa hyväksyttävä lukuisia muutoksia avioliittoon sidoksissa olevaan lainsäädäntöön. Eduskunta edellytti lain hyväksymisen yhteydessä hyväksytyssä lausumassaan, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista tarvittaviin muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi 31.12.2015 mennessä.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on ensimmäinen Suomen lainsäädännön osaksi tullut laki, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteesta. Kansalaisaloitteen allekirjoitti miltei 167 000 suomalaista. Tasavallan presidentti vahvisti 20.2.2015 tasavallan presidentin esittelyssä allekirjoituksellaan lain avioliittolain muuttamisesta. Laki tulee voimaan 1.3.2017.

Oikeusministerin vastaus kirjalliseen kysymykseen // Ville Niinistön Facebook-sivu

58 kommenttia

  • 1 / 58
  • Anonyymi
  • 12.7.2015, 9.32
No Tottakai Jari vastaa siten, että kaikki on aikataulussa ja valmistuu ajallaan.

Ja niin kannattaakin tehdä. Nimenomaan sosiaalietuuksiin liittyen tulee mm. ratkaista, miten asumistukipäätökset tehdään ilman, että homot joutuvat paljastamaan seksuaalisen suuntautumisen asuessaan yhdessä samassa ruokakunnassa mutta nauttiessaan avoparin asumisetuuksia. Samalla tulee ratkaista, miten vältetään se tilanne etteivät eri ruokakuntiin kuuluvat heterot joudu ilmaisemaan omaa seksuaalista suuntautumistaan saadakseen henkilökohtaisen etuuden. Sama ongelma koskee tietysti kaikkia avopareja, jotka nostavat sosiaalietuuksia.

Koska virkamies voi vain tulkita lakia, muun muassa näiden lakien sisällöistä ja niiden YHDENVERTAISUUDESTA saadaan varmasti oikein hyvät keskustelut aikaan.
Viime vuonna lakivaliokunta antoi mietinnön (LaVM 14/2014), jossa ehdotettiin Tahdon-kansalaisaloitteen hylkäämistä. Valiokunta kuuli ensin massiivista määrää eri alojen asiantuntijoita, joista osalle tämän asian ei pitäisi kuulua, esimerkkinä vaikkapa professori Tapio Puolimatka. Lähes kaikki Suomessa toimivat uskonnolliset yhteisöt olivat saaneet kutsun paikalle kuultaviksi. Huomattavaa oli kuitenkin se, etti Aslania taikka sen seuraaja Elävät Vedet -liike olleet kuultavina.

Eduskunta päätti kuitenkin lakivaliokunnan ehdotuksesta toisin, eli hyväksyi kansalaisaloitteen pohjalta tehdyn aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Lakivaliokunnan mietintöön sisältyi vastalause, jonka ensimmäisenä allekirjoittajana oli vihreiden Jani Toivola.

***

Olen jossakin yhteydessä pohtinut ja toivonut lain teknistä toteutusta niin, että rekisteröidyt parisuhteet muuttuisivat automaattisesti avioliitoiksi, eikä erillistä menettelyä tarvittaisi ja siitä mahdollisesti aiheutuvia kuluja tulisi pariskunnalle.

Vastalauseessa ehdotetaan kuitenkin toisenlaista menettelyä. Ennen lain voimaan tuloa rekisteröidyt parisuhteet säilyisivät rekisteröityinä parisuhteina. Pariskunnan pitää toimia, muuttaakseen määrittelyn avioliitoksi. Lain tultua voimaan rekisteröinnit päättyisivät ja samaa sukupuolta oleville pariskunnille olisi tarjolla vain avioliitto.

Kopioin tänne mietinnön vastalauseen tekstistä tätä asiaa käsittelevän kohdan.

Lakivaliokunnan mietinnön LaVM 14/2014 sivulta 20:
- Vastalauseen tarkoituksena kuitenkin on,
että hallitus valmistelee esityksen, jossa rekisteröidystä
parisuhteesta annetun lain parisuhteen
rekisteröimistä koskevat pykälät kumottaisiin,
niin ettei uusia parisuhteita voitaisi enää rekisteröidä.
Lain tulisi kuitenkin muilta osin jäädä voimaan
niin, että ennen lain muutosta rekisteröityihin
parisuhteisiin sovellettaisiin jatkossakin
rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain säännöksiä.
Myös ulkomailla rekisteröityjä tai rekisteröitäviä
parisuhteita voitaisiin pitää jatkossakin
rekisteröityinä parisuhteina.

- Edellytämme, että hallitus valmistelee myös
esityksen siitä, miten parisuhteensa jo rekisteröineet
voisivat halutessaan muuttaa suhteensa
avioliitoksi niin, että oikeussuhde ei katkea. Oikeussuhteen
jatkuvuus on tärkeää esimerkiksi
tiettyjen perhe-etuuksien kannalta.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/mietinto/Documents/lavm_14+2014.pdf#search=lakivaliokunta%20mietint%C3%B6%2014%2F2014

On kiinnostavaa seurata, kuinka lakien päivittäminen edistyy ja mikä on lopullinen ratkaisu rekisteröityjen parisuhteiden osalta.

Kommenttia muokattu: 12.07.2015 klo 10:46