ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Nyt se on sitten varmistunut! Teletappien Tiivi-Taavi, eikä kukaan muukaan ole homo.

JuhaniV • 30.05.2012 21:36 • 14 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT
Teletapit eivät ole homoja. Seksuaalisuus ei ole BBC:N mukaan esillä millään tavalla ohjelmasarjassa.

Yhdeksänkymmentäluvulla BBC:n tuottama, pikkulapsille suunnattu Teletapit sarja singahti jättimenestykseen kaikkialla maailmassa. Nyt alkuperäisessä brittiversiossa Laa-Laa:ta esittänyt näyttelijä pisti lopun pitkään liikkuneisiin väitteisiin, että kukaan sarjan hahmoista olisi homo.

Poru homosta lähti liikkeelle Yhdysvalloista. Saarnaaja Jerry Falwell väitti Tiivi-Taavin (englannissa Tinky-Winky) olevan homo roolimalli, koska tämä kantoi käsilaukkua, violetti on homon väri ja pään päällä oleva antenni on kolmion muotoinen.

BBC torjui kaikki väitteet ja totesi, ettei sarjalla ole mitään seksuaalisia merkityksiä.

Suomessa mentiin vieläkin pidemmälle. Edustaja Sulo Aittoniemi teki vuonna 1998 eduskuntakyselyn. Siinä hän kertoi ohjelman aiheuttavan pienille lapsille mielenterveydellisiä ongelmia.

Vielä vuonna 2007 Tiivi-Taavin seksuaalinen suuntautuminen nousi esille Puolan konservatiivihallituksessa. Lapsiasiavaltuutettu sai tehtäväkseen tutkia onko hahmossa homoseksuaalisuutta edistävää propagandaa. Puolassa ja muuallakin asian ottaminen hallitustasolla esille johti naurunalaiseksi joutumiseen ja pilkkaan. Tutkimuksesta peräännyttiin vaivihkaa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tässä yhteydessä olisi kai hyvä vääntää rautalangasta vielä se, että Tiivi-Taavi sen paremmin kuin yksikään sarjan muista hahmoista ei ole myöskään hetero.
  Public eye • 30.05.2012 21:56
Mainio tarkennus. Kiitos.
  JuhaniV • 30.05.2012 21:58
Hah :D
  HarmonyS • 30.05.2012 22:29
Hienoa että asiaan on viimeinkin saatu selvyys. Veikkaan monien ihmisten nukkuneen huonosti vuosikausia, koska ovat olleet epätietoisuuden vallassa.
  Ossi Halme • 30.05.2012 23:13
Hemmetti. Nyt pitääkin vaihtaa kaikki ihanat pinkit paidat violetteihin.
  Rokkihomo • 30.05.2012 23:29
Minä en kyllä parhaalla ymmärryksellänikään pysty tajuamaan kohkaamista vaikkapa Teletappien seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Jotain perustavanlaatuista on vialla pastori Falwellin kaltaisten ihmisten aivorakenteissa. On suuri joukko asioita, joihin oikeasti pitäisi saarnaajienkin kiinnittää huomionsa. Esimerkkinä vaikkapa HETEROavioliittojen korkeat eroluvut.

***********

Miksi jokin pinkki taikka violetti väri liitetään juuri miesten homoseksuaalisuuteen? Pinkin valikoitumisesta minulla ei ole havaintoa. Violettia on käytetty persoonallisuuden värianalyyseissä (mielestäni täyttä humpuukia) homouden indikaationa. Siis jos mies kokee violetin kiinnostavana ja hyvänä värinä, analyysin mukaan hän on selvä homppeli.

Kokeilin joskus noita värianalyysejä kavereihini. Ehdat heteromiehet saattoivat valita violetin suosikkivärikseen. Analyysitulkinnatkin olivat noissa oppaissa mielestäni sieltä ja syvältä.
  JuhaniV • 31.05.2012 09:55
Olisi toivottavaa, että ranneliikkeen tiedetoimittaja tuntisi tarkemmin yhteiskunnallisia ja historiallisia taustoja. Pinkin/violetin liittäminen miesten homouteen juontaa tietysti juurensa natsien keskitysleireihin, joissa esim. juutalaiset joutuivat kantamaan keltaista tähteä ja homot pinkkiä tähteä:

fi.wikipedia.org
  Olli Stålström • 31.05.2012 10:30
Jokin nyt ei täsmää Ollin maininnassa. Violetti väri oli tuossa taulukossa varattu raamantuntutkijoille (Jehovantodistajille). Pinkki on ehkä sieltä kotoisin. Natsien tekemän seksuaalirikollisten hihamerkin värinvalinnan takana voi olla kuitenkin jokin aikaisempi seikka, josta en tiedä.

Kiitos Ollille minulle antamastaan arvosta arvaamattomasta: "tiedetoimittaja". Sellaiseksi en itseäni koe, eikä oppiarvoni siihen luonnollisestikaan riitä, joten vain pelkkä toimittaja on ihan passeli titteli.
  JuhaniV • 31.05.2012 10:53
Muistaakseni pinkki oli myös Wehrmachtin panssarijoukkojen aselajivärinä.
  AAA (ei rekisteröitynyt) • 31.05.2012 11:09
Nnoh, mitäs jos: pinkki keskitysleireistä - ja violetti teletappimaailmaa lähempänä olevista persoonallisuustesteistä -?

Oma aiempi huhhahhei -kommenttini koski oikeastaan juuri tuota että violettia väriä en ole oikein yhdistänyt näihin homoväreihin, mutta pinkin kyllä.

Aivan varmasti en ole pinkin assosiaatioiden kanssa yksin. Tiedän että en ole.
  Rokkihomo • 31.05.2012 13:07
Pinkki väri, etenkin vaaleanpunaisen kolmion (ei siis tähden) muodossa on peräisin natsien keskitysleireiltä.

Violetin/purppuran (alkuaan laventelinvioletin) tarina homoihin yhdistyvänä värinä on kuitenkin toinen ja ilmeisesti vanhempi kuin vaaleanpunaisen. Laventelin värin suhde homoseksuaalisuuteen periytyy joidenkinkin lähteiden mukaan antiikin Kreikasta tai viktoriaanisen ajan Englannista. Joidenkin lähteiden mukaan väri on ainakin jossain vaiheessa ollut etenkin lesbojen juttu, josta se olisi laajennut enemmän homojenkin jutuksi. Erinäisiä muitakin selityksiä on ja tarinaan on yhdistetty muitakin värikartaston lähivärejä.

Se, miksi natsit vaaleanpunaisen värin seksuaalirikollisille (tuolloin käytetyn lainsäädännön mukaan siis myös homomiehille) valitsivat, on toinen asia. Taustalla on ehkä se, että vaaleanpunainen on täkäläisessä kulttuurissa viimeisen runsaan sadan vuoden aikana entistä vahvemmin mielletty naisellisuuden väriksi. Ehkä vaaleanpunaisuuden oli tarkoitus samalla "häpäistä" kyseenalaistamalla miehisyyttä? Tästä syystähän joissain Amerikan vankiloissa (alus)asut ovat väriltään vaaleanpunaisia.

Venäjällähän taas vaaleansinistä pidetään erityisesti homoihin liittyvänä värinä.
  smo • 31.05.2012 13:50
Eikös se natsien keskitysleiri homomerkki ollut pinkkitaustainen kolmio väärinpäin eikä kolmio oikein päin:)...Korjatkaa jos olen väärässä!.
  Janne 1987 (ei rekisteröitynyt) • 31.05.2012 17:50
Vaaleanpunainen kärjellään seisova kolmio oli mm. homojen merkkinä natsien keskitysleireillä.
  smo • 31.05.2012 18:37
Laventelia ei mielletty viktoriaanisena aikana homouteen, slangissa laventelilla oli toinen merkitys (Lavender, in: (1) To be hidden from the police, (2) to be pawned, (3) to be put away, (4) to be dead.)
Itseasiassa vihreä väri symbolisoi viktoriaanisessa englannissa homouuta, Oscar Wilden ystävät tunnettiin vihreästä neilikasta rintapielessä. Myös kukkien kielessä vihreä ruoho symbolisoi homoseksuaalisia tunteita. Vihreä Teletappi eli Hipsu (engl. Dipsy) voitaisiin nostaa homoikoniksi värinstä puolesta.

"Lavender scare" oli käsitys myös 1950-luvun USA:ssa McCarthyismin aikana. Ilmeisesti laventeli on joksenkin amerikkalainen ilmaisu, puhuttaessa homoseksuaalisuudesta. Cole Porter käytti "I'm a Gigolo" (1929) laventelia laulussa vihjaamaan hamon suuntautumista, "streak of lavender" symbolisoi naismaisesti käyttäytyvää homoseksuaalia. Vielä 1960-luvulla, ennen Stonewallia homoseksuaaleja miehiä viitattiin nimellä "lavender boys". Käsitykseni mukaan pinkki yleistyi vasta 1970-luvulla, kun pinkki kolmio otettiin uusiokäyttöön homojen vapautuksen symbolina.

Lesboille annettiin musta kolmio keskitysleireillä. Musta kuvasi antisosiaalista käytöstä. Tosin lesboutta ei ilmeisesti kovin hyvin tunnistettu natsisaksassa..?


----
Mielenkiintoinen ja suhteellisen kattava selvitys eri symboleista; gaymalta.com/wp-content/uploads/.../symbols.pdf
  SaintJudy • 01.06.2012 03:59
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy