ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Nyky-Venäjän arvojen torjunnassa sopii muistaa myös Mannerheimin päiväkäsky talvisodan jälkeen

jnsto • 12.04.2012 11:31 • 6 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Aikojen muuttuessa löytyy historiallisista lausunnoista ja kannanotoista uusia näkökulmia, uuden ajan käyttöön. Mannerheimin päiväkäsky talvisodan päätyttyä maaliskuussa 1940 sisälsi maininnan ”vieraasta rodusta, jolla on toinen maailmankatsomus ja toiset siveelliset arvot..” Rotu –sana ei istu tähän päivään ja päiväkäskyn kirjoittajien mielessä sana ”maailmankatsomus” ilmeisesti viittasi Neuvostoliiton asenteeseen uskontoihin, mutta ”siveelliset arvot” ei sulje pois nykypäivän tasa-arvoajattelua.

Aivan äskettäin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä ei ole sidottu Euroopan oikeusarvoihin.

Ajankohtaisessa Venäjään liittyvässä ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskustelussa on siis käytettävissä myös sitaatti Mannerheimin päiväkäskystä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Toisaalta, seksuaalisen tasa-arvon osalta, ei-heterous ei ollut entisessä neukkulassa rikos 1917-1930, vaan vasta stalinin kaudesta, stalinismista ja vuodesta 1931 alkaen. Suomessahan oli aina vuoteen 1971 asti rikollista rakastella muuten kuin heterosti.

Eli tuolloin mannerheimin päiväkäskyn aikaan sekä neukkulassa että
Suomessa oli yhtä lailla rikollista olla homo, lesbo, bi tai transseksuaali.
Suomessa tiedetään, että ainakin 1050 ihmistä tuomittiinkin vankilaan tuosta "syystä".

Historia kertoo että stalinin kasvattivat nuorena ortodoksimunkit, joten stalin luki muutakin kuin marxia - ehkä ne sodoman ja pietarin tuomiotkin sieltä raamatusta. stalinismihan oli myös varsin uskonnonomaista, aika uskonto, joka ei sietänyt muita uskontoja, ja stalin kuin ainut jumala siinä. Siitähän yksioikoisuudesta sietämättömyydestä tosin ei lähtinen uskonto-maailmankuva juurikaan tuolloin ainakaan poikennut.

Nyky-Venäjällähän kumarretaan kristinuskoa ja sen käsityksiä taas tähän Venäjän päämiinisterin tyyliin

3.bp.blogspot.com

Mihin sitten tunnetusti huonosti lyhykäisessä avioliitossaan viihtynyt mannerheim viittasi "toiset siveelliset arvot" -jutulla, koti-uskonto-mielessäkin, onkin moniselitteinen asia.

Kommenttia muokattu: 12.04.2012 klo 19:02
  human • 12.04.2012 16:19
Hoh hoh mitä historian vääristelyä! Mannerheimin mainitsemat siveelliset arvot ovat valovuosien päässä ranneliike.netistä.
  Blueriver • 12.04.2012 21:53
Vuodessa valo kulkee valovuoden mittaisen matkan. Nyt valo on taittanut matkaa noin 72 valovuotta. Sen verran kai sitten. Kysymys kuuluukin, että mihin suuntaan.

Kommenttia muokattu: 12.04.2012 klo 22:16
  smo • 12.04.2012 22:16
Koti-uskonto-isänmaan ohella eroa oli, ainakin teoriassa, suomalaisissa ja vallankumous-Neuvostoliiton perhearvoissa ja sukupuolirooleissa.
Ehkä Mannerheimilla oli näitä mielessään? "Siveetön" työläisnainen?
Tai ehkä mielessä oli joidenkin hurjempien vallankumouksellisten ajatukset perhe-instituution romuttamisesta kapitalistisena ja kristillisenä taakkana ja perheen korvaamista kommuuneilla?
Ehkä.
  Rokkihomo • 13.04.2012 10:50
En nyt muista - eikä ole mahdollista tarkitaa - kuka tai ketkä kyseisen pk:n kirjoittivat. Aika ja arvojen suhteet muuttuvat, mutta suomalaisuuden puolustajana Mannerheim sopii tällekin puolustuslinjalle.

(Kai pk:ta oli väännetty pitkään, ehti Yleen luettavaksi vasta 14.3 myöhään illalla.. muisteli jossain pk:n uloslukenut. Äänessä ei ollut M itse..)
  jnsto • 13.04.2012 18:14
Mannerheim tuskin oli suomalaisuudenkaan puolustaja. Haluan ainakin itse irtisanoutua lyhyttukkaisten elämäänähneiden reserviläisnörttien puuhasteluista, jotka esittävät polleaa maanpuolustajaa, olivatpa he sitten heteroita tai homoja (öhöm...). Mannerheim pikemminkin edustaa Suomen eurooppalaista dimensiota, johon ei kuulu suomilesbojen sheivattu naistutkimus eikä perussuomalaisten ulkomaalaisviha, vielä vähemmän kokoomuslainen ruskeakielinen EU:n palvonta. Niillä siveellisillä arvoilla, joista Mannerheim puhuu, ei ole paljonkaan kaikupohjaa nyky-Suomessa.
  Blueriver • 13.04.2012 22:53
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy