ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
linkit kaikki artikkelit

North pride 2010 / Oulu

North Pride järjestettiin 22.7. - 25.7.2010 Oulussa. Tapahtuman järjesti Oulun Seta ry. Pride huipenti lauantaina 24.7. järjestettävään pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan. Setan Asiallisen tiedon omena ja antipalkinto Kunniarotta jaettiin tänä vuonna Oulun priden puistojuhlassa.

» Tapahtuman virallinen sivusto: www.northpride.fi

Oulun North Pride: Poliisi ottaa turvallisuuden vakavasti

vaeltaja2006 • 19.07.2010 13:33 • päivitetty: 22.07.2010 02:40 UUTISET: PRIDE
22.7.2010 klo 16.30 Poliisi tarkistaa huhuja

Oulun Radion uutiset kertoi torstaina iltapäivällä, että poliisi varatutuu järein ottein lauantain pride-paraatiin. Useat partiot vahtivat lauantain kulkuetta. Huhut paraatin ympärillä ovat työllistäneet poliisia jo ennakkoon. Apulaispoliisipäällikkö Arno Karnaranta haastateltavana:

"Mitään sellaista konkreettista senlaatuista uhkaa, joka aiheuttaisi meiltä ihan erityisiä konkreeettisia toimenpiteitä, ei ole olemassa, mutta aina kuitenkin tällaisen tapahtuman ympärillä, olipa se sitten North Pride tai mikä tahansa tapahtuma, joka aiheuttaa tietynlaisia tunnekuohahduksia ihmisissä, niin aiheuttaa erinäisiä huhuja ja huhuja on liikkeellä erilaisia. Ja ne varmistetaan ja tarkistetaan kaikki ja suhtaudutaan niihin tietyllä vakavuudella".

(YLE Oulu)


22.7.2010 Poliisi valvoo tehostetusti turvallisuutta

Kaleva kertoo, että poliisi valvoo tehostetusti turvallisuutta. Pride-kulkueen alussa ja lopussa on poliisiautot ja poliiseja liikkuu myös kulkueen sivustoilla. Kalevan uutinen netissä

www.kaleva.fi


19.7.2010 Onko Pride turhaa "kolistelua"

Kalevassa viikko sitten oli koko sivun juttu Oulun pride-tapahtumasta eli North Pridestä. Toimittaja kyseli, että jaetaanko kulkueessa kaasunaamareita. Tapahtuman organisaattori Ville Javanainen kertoi, että poliisiin on oltu yhteydessä ja vapaaehtoisten kanssa käydään turvallisuusasiat läpi. Mitään erityisiä välikohtauksia ei kuitenkaan odoteta. Täällä pohjoisessa ei ehkä ole liikkeellä ääriporukkaa niin paljon.

Kaleva kysyi, miksi pride-väki on niin ärsyttävää. Ville vastasi, että ei olla tarkoituksella ärsyttäviä, mutta jotkut ärsyyntyvät. Pelätään vieraita asioita, eikä huomata, että lähiympäristössäkin voi olla homoja.

Miksi enää tarvitaan tällaista kolistelua? Ville kertoo, että ainakaan hän ei ole tullut kolistellen kaapista ulos. Facebookin profiilissa hän kertoo mm. kuulumisestaan Setaan. Mutta maailma on hyvin heteronormatiivinen. Jos hän kertoo, mitä hän tehnyt viime aikoina poikakaverin kanssa, jotkut syyttävät häntä seksuaalisuuden mainostamisesta, vaikka puhutaankin vain arjesta.


Ohjelmaa torstaista sunnuntaihin


Oulun North Priden ohjelma on netissä. Lauantaina on kulkue ja puistojuhla. Liikkeeelle lähdetään klo 13. Reitti näkyy alla olevasta kartasta.

Ohjelma
www.northpride.fi

Kalevan sunnuntailiitteen juttu viikko sitten. Tekijänoikeussyiden vuoksi kuvat peitetty.


Lauantain kulkueen reitti: Kaupungintalolta Kuusisaareen

» Jutun oma sivu

Oulun North Pride avataan tänään torstaina klo 16

vaeltaja2006 • 21.07.2010 21:04 • 3 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Torstaina klo 16 avataan Oulussa North Pride. Avajaistilaisuus pidetään keskustan kävelykadulla, Rotuaarin lavalla. Klo 17 alkaa Elävä Kirjasto -tapahtuma pääkirjastossa ja klo 18 esitetään Vinokinon ohjelmaa kirjaston salissa. Bi-tapahtuman jälkeen illalla on Kuusisaaressa vaahtobileet. Ville Javanainen raportoi suoraan Oulusta. Hän kertoo myös, millaista mediajulkisuutta on saatu ja miten kaupunki on mukana. Entä miten turvallisuus on hoidettu. KUUNTELE.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Oulun North Pride: Nyt valmistaudutaan burleski-bileisiin

vaeltaja2006 • 22.07.2010 12:46 UUTISET: PRIDE
Oulun North Pride tarjoaa perjantai-iltana burleski-bileet Kuusisaaressa. Viime aikoina on nähty ja kuultu monenlaisista burleski-tapahtumista. Mistä on kysymys? Turusta burleskiesiintyjä ja tapahtumatuottaja Suvi Aarnio , taiteilijanimeltä Kiki Hawaiji, opastaa burleskiin. KUUNTELE kestot 2 min ja 2 min 30 sek

Aluksi siitä, mitä burleski tarkoittaa
Miten burleski-bileisiin tulisi valmistautua - pukeutumalla, oikealla mielenlaadulla, omilla installaatioilla, vai miten?

» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: Lauantaina ´Sisareni Kuu´ –konsertissa lauluja rakkaudesta

vaeltaja2006 • 22.07.2010 14:16 UUTISET: PRIDE
Katri Mäkinen inspiroitui kesällä 2007 kirjoittamaan runon ystäviensä rakkaussuhteesta ja päätöksestä virallistaa rakkaussuhde. Kaj Chydenius sävelsi runon ja se esitettiin hääjuhlassa. "Heinäkuussa" -laulu saa virallisen kantaesityksensä lauantain konsertissa, North Pride –tapahtumassa. Otsikko "Sisareni Kuu" tulee tästä laulusta. Laulaja on hääparin toinen puoliso.

Yläolevassa valokuvassa Elina Kurkimäki (laulu) ja Hannu Sirén (piano ja juonto). Valokuva: Marjo Väisänen.

Konsertti alkaa lauantaina klo 14 ja paikka on Arkkitehtikillan talo Pikisaaressa, osoite Pursitie 8.

www.northpride.fi

Toppilan laulustudion vetäjä Hannu Sirén kertoo seuraavassa siitä, miten konsertti on syntynyt ja miten rakkaus kuuluu runoudessa. Mutta jotkut runoilijat ovat joutuneet vaikeasti kärsimään ympäristön vihamielisyydestä. KUUNTELE, kestot 5 min 30 sek ja 5 min


» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: ´Elävä kirjasto´ tuo näkyviin moninaisuutta

vaeltaja2006 • 22.07.2010 17:00 UUTISET: PRIDE
Torstaina klo 17 avautui Oulun pääkirjastossa "Elävä kirjasto". Joukko sateenkaari-ihmisiä on lainattavissa 15 minuutin juttelutuokiota varten. Nämä elävät kirjat paljastavat, että sateenkaari-ihmiset ovat hyvin monenlaisia. Heidän kohdallaan vanhat ennakkoluulot eivät toimi.

Seuraavassa kaksi "elävää kirjaa" kertoo elämästään. KUUNTELE, kestot 8 min, 5 min ja 6 min

Janne Hakkarainen on yhteiskunnallisesti aktiivinen opiskelija
Tuomo Jaakkonen on akateeminen urheilija.

» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: Perjantaina runsaasti ohjelmaa

vaeltaja2006 • 22.07.2010 21:45 UUTISET: PRIDE
Oulun North Priden toinen päivä alkaa HIV-testauksilla ja paneelikeskustelulla työelämän ongelmista. Iltapäivän ja illan ohjelmistosta kertoo Ville Javanainen. Hän raportoi myös tämän päivän eli torstain tapahtumista ja antaa Ouluun saapuville pride-vieraille muutaman turismivinkin. KUUNTELE, kesto 4 minuuttia

www.northpride.fi


» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: Lauantaina kulkue, piknik, konsertti ja pääjuhla

vaeltaja2006 • 23.07.2010 21:18 • päivitetty: 23.07.2010 22:03 UUTISET: PRIDE
Lauantaina Oulun North Pride levittäytyy kaduille pride-kulkueeksi. Kullkue alkaa klo 13. Muualla asuvat voivat kauppatorin web-kameran kautta saada aavistuksen paraatista. Puistojuhlassa klo 14 jälkeen mm. jaetaan asiallisen tiedon omena ja kunniarotta.

Ville Javanainen kertoo jälleen, mitä huomenna tapahtuu, ja samalla kuullaan perjantain tapahtumista tuoreet uutiset. KUUNTELE kesto 2 minuuttia


Kauppatorin nettikamera toivottavasti näyttää, miten pitkä kulkue huomenna on liikkeellä. (punainen nuoli näyttää kulkusuuntaa). Osoite: http://www.ouka.fi/index_kamera.asp

» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: Pride-kulkue ja puistojuhla

vaeltaja2006 • 24.07.2010 12:14 • päivitetty: 24.07.2010 17:25 UUTISET: PRIDE
Oulun pride-kulkueen kokoontuminen alkoi klo 12 ja klo 13 kulkue starttasi liikkeelle.

Puistojuhla alkaa klo 14.15. Valitettavasti Kuusisaareen ei saada riittävän hyvää nettiyhteyttä, jolla voisi kuunnella juhlan tapahtumia.


Kannattaa katsoa Kalevan superhieno kuvasarja, 26 kuvaa
www.kaleva.fi
-
-

Oulun sosiaalidemokraattiset opiskelijat ja demarinuoret ovat mukana marssilla. Klo 12.30 Miikka-Aukusti Heiskanen oli vasta kotoa lähdössä, kun hän kertoi sosiaalidemokraattien osallistumisesta. Heitä on pieni iskuryhmä. Onko kansanedustajia tai meppejä tulossa mukaan? Entä onko sosiaalidemokraateissa liberalisoituminen mennyt läpi kentän vai onko vielä vastarannankiiskejä? Mitä ajattelet Helsingin iskuista?
Klo 12.55 Janne Hakkarainen kertoo tilanteesta. Hän marssii äitinsä kanssa vihreiden mukana.
Klo 13.20 Tutkija Kati Mustola marssii loppupäässä. Hän kertoo havaintojaan
Klo 14.50 Kuusisaaren piknik-puistossa on kokoomuksen nuorten infoteltta. Sieltä saimme yhteyden Samu Seppäseen

» Jutun oma sivu

Seta palkitsi Suomen Big Brother -talon - Antipalkinto Opettaja-lehden päätoimittajalle

smo • 24.07.2010 15:00 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Seta ry on palkinnut vuosittaisella Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla Suomen Big Brother -talon ja sen tuotantoyhtiön Metronome Film & Televisionin. Seta ry:n puheenjohtaja Outi Hannula luovutti palkinnon lauantai-iltapäivänä North Pride -puistojuhlassa Oulun Kuusisaaressa.

Palkinto myönnettiin Suomen Big Brother -talolle seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden esilletuomisesta ja arkipäiväistämisestä.

Suomen Big Brother -talo on jo useana vuonna tuonut seksuaalivähemmistöön kuuluvat ihmiset suomalaisiin olohuoneisiin. Vaikka Big Brother uusintaa vallitsevaa heteroseksuaalisuutta, se antaa poikkeuksellisen paljon tilaa myös muunlaiselle seksuaaliselle suuntautumiselle.

Seta haluaakin kiittää Big Brother -taloa ja tuotantoyhtiö Metronomea uudesta tavasta näyttää homoseksuaalisuutta. Esittämällä vähemmistöön lukeutuvat henkilöt ”tavallisina” ihmisinä vahvuuksineen ja heikkouksineen Big Brother -talo on arkipäiväistänyt seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta ja näyttänyt, että seksuaalinen suuntautuminen, olipa se mikä hyvänsä, ei sinällään tee kenestäkään yhteisössä tai yhteiskunnassa sen huonompaa tai parempaa ihmistä.

Homous on Big Brother -talossa yhtä mahdollinen vaihtoehto kuin heteroseksuaalisuuskin, niin oletettavaa se Big Brother formaatissa on. Paitsi osallistujasta itsestään on myös tuotannon valinnoista ja intresseistä paljolti kiinni se, mistä näkökulmasta homoutta ja seksuaalisuutta esitetään.

Palkinnolla Seta ei ota kantaa siihen, onko tosi-tv tai Big Brother -talo yksiselitteisesti hyvä vai huono ilmiö. Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus on kuitenkin ollut oleellinen osa sarjan kuvastoa alusta lähtien. Homoseksuaalit hahmot kiinnostavat ja herättävät keskustelua ja palvelevat siten myös kaupallista kilpailua yleisöstä.

Seta on jakanut myös perinteisen Kunniarotta-maininnan. Tänä vuonna antipalkintona tunnettu Rotta annetaan Opettaja-lehden päätoimittaja Hannu Laaksolalle hänen pääkirjoituksestaan "Opettajalla oikeus yksityisyyteensä" lehden helmikuun numerossa (3/2010).

Opettaja-lehti (2/2010) nosti esiin tärkeän aiheen julkaisemalla lukijakyselyn seksuaalivähemmistöjen tilanteesta kouluissa opettajien silmin. Sen mukaan valtaosa (70%) opettajista, itse seksuaalivähemmistöön kuuluvat vielä muita enemmän, kokee seksuaalisen suuntautumisen kielletyksi ja vaietuksi asiaksi koulussa, niin oppilaiden kuin opettajienkin osalta.

Pääkirjoituksessa Hannu Laaksola kommentoi selvitysta mitätöiden sen tärkeän viestin vaikenemisen kulttuurista ja opettajien syrjintäpelosta. Laaksola korostaa läpi pääkirjoituksen opettajan oikeutta suojata yksityiselämäänsä ottamatta lainkaan kantaa opettajien kokemaan syrjinnän pelkoon. Laaksolan mukaan opettajan tulisi myös kunnoittaa sitä, ettei kenenkään (oppilaiden, toisten opettajien) tarvitse kuulla toisen yksityisasioista, ellei halua. Seksuaaliseen suuntautumiseen voidaan Laaksolan mukaan suhtautua avoimesti ja sitä voidaan suvaita, mutta siitä puhuminen ei ole suotavaa. Epäselväksi jää, koskisiko puhekielto myös heteroseksuaalisia pari- ja perhesuhteita, jotka harvoin mielletään yksityisasioiksi.

Yhteiskunnassamme, myös kouluissa, oletetaan ihmisten olevan heteroseksuaaleja: vanha mielikuva kansankynttilä-opettajasta on vahvasti heteroseksuaalinen ja esimerkiksi kouluissa käytetyt oppimateriaalit rakentuvat heteronormatiivisuudelle. Homoseksuaalisuus näyttäytyy koulumaailman ulkopuolisena tai sille vieraana todellisuutena, vaikka sekä oppilaiden että opettajien joukossa on paljon homoseksuaalisia ihmisiä, jotka eivät nykykoulussa koe voivansa olla avoimesti omana itsenään.

Koulun tehtävä on kasvattaa oppilaita ymmärtämään moninaisuutta myös seksuaalisen suuntautumisen osalta. Koululle toisi rikkautta kohdata erilaisuutta sen sijaan, että se suljetaan kaappiin kuten päätoimittaja ehdottaa. Laaksolan maailmassa valistus jää kuitenkin vastaisuudessakin kansalaisjärjestöjen ja tosi-tv:n huoleksi, jos opettajat pakotetaan kaappiin eikä asiallista ja arkipäiväistä tietoa seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta saada koulujen arkeen.

Jokaisella opettajalla on Setankin mielestä oikeus tehdä itse päätös omasta avoimuudestaan työpaikalla. Lähtökohtana tulisi kuitenkin olla koulu työpaikkana, jossa kaikki voivat tulla nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenään, myös silloin kun elämä ei mahdu tiukkaan heteromuottiin.

Seta jakaa vuosittain ”Asiallisen tiedon omenan” taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa. Kunniarotta-moitteet jaetaan taholle, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

North Pride -tapahtuman järjestää Seta ry:n jäsenyhdistys Oulun Seta ry.

Seta ry on palkinnut vuosittaisella Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla Suomen Big Brother -talon ja sen tuotantoyhtiön Metronome Film & Televisionin. Palkinnon vastaanotti käsikirjoittaja ja ohjaaja Sami Aaltonen. Selin kameraan ovat juontaja Manne Maalismaa ja Setan puheenjohtaja Outi Hannula

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Oulun North Pride: Priden viimeinen päivä, sunnuntai

vaeltaja2006 • 24.07.2010 20:06 • päivitetty: 24.07.2010 20:54 UUTISET: PRIDE
Oulun North Priden viimeinen päivä tarjoaa vielä hieman viihdettä ja vakavaa. Brunssi alkaa klo 11, sateenkaarihartaus klo 12, päivälavatanssit klo 14 ja yöbileet klo 23. KUUNTELE


Ville Javanainen kertoo sunnuntain ohjelmasta. Samalla lyhyt yhteenveto siitä, miten lauantain marssi sujui.

» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: Asiallisen tiedon omena ja kunniarotta -puheet

vaeltaja2006 • 24.07.2010 22:01 UUTISET: PRIDE
Oulussa puistojuhlassa jaettiin Setan asiallisen tiedon omena ja kunniarotta -palkinnot. Tässä on palkintojenjako. KUUNTELE

Tilaisuuden juontaja on Manne Maalismaa. Oulun Priden terveiset lausuu Ville Javanainen. Setaa edustaa puheenjohtaja Outi Hannula.
Ville Javanainen lausuu Oulun Priden terveiset.
Puistojuhlan juontaja Manne Maalismaa ja Setan puheenjohtaja Outi Hannula
Setan Asiallisen tiedon omena jaettiin Oulun Pridessa. Palkinnon vastaanotti Suomen Big Brother -talon ydintiimin jäsen Sami Aaltonen.

» Jutun oma sivu

Oulun North Pride: Pommiuhka sateenkaarihartauden alla

vaeltaja2006 • 28.07.2010 21:02 UUTISET: PRIDE
Ylen sivuilla kerrotaan tapahtumasta. Marja-Sisko Aallon pitämää hartautta uhattiin pommi-iskulla sunnuntaina. Oveen oli kirjoitettu: Jumalanpalvelus = pommiuhka. Ovessa oli myös alkeellinen hakaristi, jossa sakarat olivat väärin päin.

Kaleva kertoo keskiviikkoaamuna, että myös ennen kulkuetta tuli uhkaussoitto. Poliisi arvioi tilanteen niin, että kulkue lähti matkaan.

lisää asiasta kerrottiin jo eilen:
yle.fi


*****

Kalevan lehtiversio kertoo, että viiime viikonloppuna pidetty North Pride vastaanotti tapahtuman aikana kaksi eri pommiuhkausta.

”Ensimmäinen tuli lauantaina noin kymmenen minuuttia ennen kulkueen aloittamisajankohtaa”, kertoo tapahtuman puheenjohtaja Ville Javanainen.

Pommiuhkaus oli tullut Javanaisen puhelimeen puhelinsoiton muodossa. ”Me ilmoitimme siitä heti poliisille, ja he tutkivat asiaa keskenään ja päättivät, ettei uhkasta ole vaaraa kulkueen järjestämiselle.”

Komisario Juha Niemelä Oulun poliisista kertoo, että päätös kulkueen toteutumisesta on tehty varsin nopeasti.

”Siinä on katsottu, että kyseessä on vain ilkivaltainen uhkaussoitto, joka ei anna aihetta toimenpiteisiin”, Niemelä kommentoi. Hänen mukaansa uhkaaja ei kohdistanut uhkaansa mihinkään konkreettiseen paikkaan. ”Käsittääkseni tämä uhkaaja puhui sellaisista asioista ja paikoista, joita ei ollut olemassakaan.”

Javanainen ei kertonut medialle pommiuhkista viikonloppuna, koska hän halusi välttää paniikkia. ”Sen jälkeen en myöskään ole asiasta mitään erillistä mediatiedotetta lähettänyt, koska asia tuntuu olevan jo hyvin tiedossa.”

Myös komisario Niemelän mielestä tapahtuman vastaanottamissa pommiuhkissa ei ollut mitään erikoista.

”Tämä nyt on tämmöistä, kun jonkin asian puolesta jotain järjestetään, aina löytyy joku joka sitä asiaa haluaa sabotoida ja soitella ilkivaltaisia puheluja.”

Tiistaina kerrottiiin sateenkaarihartauksen pommiuhkauksista. Hartauden pitopaikkana olevan kirkon oviin oli piirrelty hakaristejä ja sinne oli tuotu lappu, jossa jumalanpalvelus rinnastettiin pommiuhkaan.

Uhkaukset osoittautuivat perättömiksi.


» Jutun oma sivu

North Priden suojelijoina kansanedustajat Jani Toivola ja Silvia Modig

smo • 18.07.2012 14:09 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

North Pride -kulkuetunnelmaa Oulussa kesältä 2010 (Kuva: Osmo Ijäs)
Oulussa järjestettävää North Pride 2012 -tapahtumaa vietetään 19. - 22. heinäkuuta. Torstain ja sunnuntain välille on koottu ohjelmaa asia-aiheista viihteeseen. Lauantai-iltapäivänä pride-kulkue marssii kaupungin keskustan läpi ja illan pääjuhlassa esiintyy Siiri Nordin.

Avajaistapahtumaa vietetään torstaina 19.7. Rotuaarilla, jossa tapahtuman toisena suojelijana toimiva kansanedustaja Jani Toivola lausuu avaussanat ja Setan puheenjohtaja Outi Hannula esittää tervehdyksensä. Avajaistapahtumassa esiintyy myös duo Riitta Liisa Hyrynkangas ja Simo Ollikainen.

Avajaisten järkeen Oulun pääkirjastossa avataan "Elävä Kirjasto", jossa voi lainata vähemmistöön kuuluvan ihmisen jutteluun ja kohdata omat ennakkoluulonsa. Illan aikana on myös erilaisia ryhmätapaamisia.

Ravintola Rauhalassa on alkuillasta Stand Up -ohjelmaa ja kello 22 alkaen Disko.

Torstain alkuillasta vasemmistolaiset ryhmät järjestävät Kirkkotorin koulutuskeskuksessa seminaari- ja keskustelutilaisuuden "Homo-, bi- ja transpakolaisten tilanne ja äärioikeiston uhka". Tilaisuus ei ole osa varsinaista pride-tapahtumaa.

Perjantaina 20.7. iltapäivällä Hiv-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -työ järjestää hiv-pikatestausta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ilman ajanvarausta. Iltapäivällä on myös "Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mediassa" -keskustelupaneeli Oulun pääkirjastossa, keskustelijoina tv-kasvo Manne Maalismaa, valtakunnan Setan puheenjohtaja Outi Hannula, Big Brother -kisaaja Sebastian Tynkkynen ja sarjakuvataiteilija Niko Niva. Kuppilanvaltaukset naisille, miehille ja muille tarjoavat mahdollisuuden "matalan kynnyksen seurusteluun" omissa viiteryhmissä.

Viihteellisempää ohjelmaa edustavat improvisaatioteatteri ja nuorten bileet alle 22-vuotiailla kiltatalolla Pikisaaressa sekä Black & White Glamour -bileet Kuusisaaren paviljongissa.

Lauantai 21.7. alkaa kävelyllä Hietasaaren historiaan, jossa tutkija Ulla Pohjamo kertoo alueen unohdetusta historiasta.

Pride-kulkueeseen järjestäytyminen alkaa Oulun kaupungintalon edustalla puoliltapäivin ja kulkue starttaa kello 13 kohti Kuusisaarta.

Kuusisaaressa puolestaan vietetään puistojuhlaa. Puistojuhlassa jututetaan tuoretta Mr. Gay Finland -tittelin haltijaa Janne Tiilikaista, pelataan rantafutisturnaus, kuunnellaan 3some Acoustic -ryhmän musisointia ja seurataan liekkiryhmä Tulikukan esiintymistä. Puistojuhlassa on myös kaikille avoimet työpajat improvisaatioteatterille ja tulitaiteelle. Kello 16 Kuusisaaren paviljongissa on mahdollisuus kuunnella irkkumusiikkia. Myös lauantaina on ryhmätapaamisia.

Kello 22 alkavassa pääjuhlassa Kuusisaaren paviljongissa on esiintyjänä Siiri Nordin (Siiri and The Sweets).

Sunnuntai 22.7. alkaa hiljentymisellä Sateenkaarihartaudessa, joka järjestetään Arkkitehtikillan pihapiirissä, sateen sattuessa sisätiloissa. Iltapäivällä Kiltatalolla on Oulun Sateenkaariperheet ry:n järjestämä avoin keskustelu- ja infotilaisuus otsikolla "Miten lapsia tehdään?" ja sen jälkeen alkaa sateenkaariperheiden tapahtuma.

Päätösbileet alkavat Night Club Yöhuikassa kello 22.

Oulussa järjestään pride-tapahtuma nimellä North Pride nyt toista kertaa. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2010.


Oulun tapahtuman kanssa samaan aikaan myös Tampereella järjestetään sateenkaarihenkinen pitkä viikonloppu. Lauantaina Tampereellakin on luvassa pride-kulkue.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kaasuisku keskustelutilaisuuteen Oulussa

smo • 19.07.2012 21:28 • päivitetty: 20.07.2012 00:05 • 32 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Oulussa järjestettävän North Pride -tapahtuman yhteydessä järjestettyyn keskustelutilaisuuteen on tehty isku kaasusumutteella. Iskun uhriksi joutui tilaisuudessa yhtenä puhujana ollut vasemmistopoliitikko.

Miespuolinen hyökkääjä suihkutti sumuttimella vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa silmille. Koivulaakso kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi.

Tekijän motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa. Ei tiedetä, oliko isku suunnattu pride-tapahtumaa, seksuaalivähemmistöjä, kyseistä keskustelutilaisuutta vai juuri uhriksi joutunutta poliitikkoa kohtaan. Pakoon juossutta tekijää ei toistaiseksi ole saatu kiinni. Poliisi tutkii tapahtumaa pahoinpitelynä ja toivoo vinkkejä puhelinnumeroon 0718765844. Tekijän tuntomerkit: ikä noin 25 vuotta, pituus 180-185 cm, lyhyet siistit hiukset, siisti yleisolemus, beiget housut ja punainen t-paita. Tekijästä on valvontakameran kuvia.

Isku tehtiin seitsemältä alkaneessa seminaari- ja keskustelutilaisuudessa "Homo-, bi- ja transpakolaisten tilanne ja äärioikeiston uhka" juuri ennen sen alkua. Yleisöä oli muutamia kymmeniä ihmisiä, joista suuri osa myös altistui jollain tavoin kaasulle. Oulun keskustassa Kirkkotorin koulutuskeskuksessa järjestetty tilaisuus pidettiin iskusta huolimatta, mutta saman rakennuksen toisissa tiloissa.

Tilaisuudessa paikalla ollut North Pride -toimikunnan puheenjohtaja Tuomo Jaakkonen kertoo ranneliike.netille, että kaikki tapahtui nopeasti. Tapaus ei sattunut varsinaisessa keskustelutilassa, vaan sen eteisessä. Uhriksi joutunut oli Jaakkosen mukaan ilmeisesti mennyt tervehtimään sisääntullutta, mahdollisesti erikoisesti käyttäytynyttä henkilöä, jolloin tämä oli kaasuttanut uhria silmille ja välittömästi tämän jälkeen poistunut. Varsinaisia silminnäkijöitä ei Jaakkosen mukaan ole muita kuin itse uhri.

Jaakkosen mukaan pride-tapahtuman järjestäjä ottaa tapahtuneen täydellä vakavuudella. Poliisin kanssa tehdän yhteistyötä ja poliisi on tietoinen kaikista järjestettävistä tilaisuuksista ja niiden oletetuista kävijämääristä. Turvallisuushenkilömäärä on mitoitettu asianmukaisesti. Turvallisuustaso katsotaan poliisin kanssa kuitenkin huomenna uudestaan.

Tapahtuneesta huolimatta Jaakkonen on pride-tapahtuman suhteen positiivisella mielellä. Hän kertoo tapahtuman lähteneen hyvin käyntiin. Rotuaarilla pidetyissä avajaisissa oli paljon ihmisiä katsomassa. Myös elävä kirjasto oli mukava sekä osallistujille että vähemmistökirjojen lainaajille. Illalla kymmenen aikaan meneillään oli Rauhalassa meneillään Stand Up -torstai ja sen perään käynnistymässä torstaidisko.

Perjantaina on luvassa keskustelupaneeli "Seksuaalivähemmistöt mediassa", nuorten bileet ja aikuisten bileet Kuusisaaressa. Jaakkonen uskoo, että tämän päivän tapahtumien jälkeen poliisi partioi aktiivimmin perjantain seminaaripaikkaa.

- Kyllä mä uskon, että nuo kaikki menee tosi kivasti ja ei ole kenelläkään mikään pelokas fiilis tai mitenkään. Vähän ihmetystä ja hämmästynyt olotila on lähinnä, että tämmöstäkin, mutta en ole kyllä kenenkään [huomannut] olevan erityisesti järkytyksen tilassa tästä kuitenkaan. Lähinnä, että kaikenlaisia yksittäisiä hörhöjä sitä onkin, summaa Jaakkonen ihmisten tuntemuksia.

North Pride -ihmisoikeus ja -kulttuuritapahtuma järjestetään Oulussa 19. - 22.7.2012. Lauantaina järjestetään pride-kulkue.

Kaasuiskun kohteeksi järjestetty seminaaritilaisuus ei ollut osa varsinaista pride-tapahtumaa, vaan sen järjestivät Sosialistinen vaihtoehto / CWI ja Vapaa Vasemmisto & DSL.

Kaasua kasvoilleen saanut entinen Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso on toiminut aktiivisesti mm. Gambialaisen "Jawaran" tapauksessa. Nimellä "Jawara" tunnetuksi tullut turvapaikanhakija pakeni vuonna 2009 Venäjän kautta Suomeen, kun hänen suuntautumisensa oli paljastunut.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Oulun North Priden perjantai

vaeltaja2006 • 20.07.2012 09:54 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
North Priden perjantain ohjelma yhdellä silmäyksellä. Paikka: Oulu


14.00-18.00 Hiv-pikatestaus Hiv-tukikeskus, Isokatu 45 A 14

16.30 Keskustelupaneeli "Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mediassa", Oulun pääkirjaston Pakkala-salissa, Kaarlenväylä 3

18.15 Improvisaatioteatteria Uniikki Unikorni -improryhmältä Arkkitehtien kiltatalolla, Pursitie 8

19.00-01.00 Nuorten bileet, Arkkitehtien kiltatalolla Pikisaaressa, Pursitie 8.

19.30 Kuppilanvaltaukset, eli matalan kynnyksen seurustelua kahvilassa Miehet: 45 Special, Saaristonkatu 12. (penipekka@hotmail.com) Naiset: Coffee House, Rotuaarin aukiolla. (tiina.karvonen@oulunseta.fi) Sukupuolisesti tai seksuaalisesti sitoutumattomat: Tervasoihtu, Oulun Kauppatori Aitta 24. (martu.vaisanen@gmail.com)

22.00 Black & White Glamour -bileet Kuusisaaren paviljongissa.

Ohjelma tarkemmin:
www.northpride.fi


» Jutun oma sivu

Oulun North Priden lauantai

vaeltaja2006 • 21.07.2012 01:00 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
North Priden lauantain ohjelma yhdellä silmäyksellä, paikkana Oulu


10.00 Kävely Hietasaaren historiaan. Kahvelitie 1

12.00 Pride-kulkueen kokoontuminen Oulun kaupungintalon edustalla

13.00 Pride-kulkue lähtee

14.00 Puistojuhla Kuusisaaressa. Luvassa mm. tuoreen Mr Gay Finland, rantafutisturnaus, 3some Acoustic, liekkiryhmä Tulikukka sekä työpajat improvisaatioteatterille ja tulitaiteelle. Tarjolla kasvishernekeittoa grillimakkaraa ja kahvia ym. pikku purtavaa

16.00 Irlantilaista musiikkia Droichead Kuusisaaren paviljongissa.

18.00 Nuortenryhmä Kumppanuuskeskuksessa, Isokatu 47.

18.00 Transläheisten tukiryhmä Oulun Setan toimistalla, Isokatu 45 A 17

22.00 North Pride -pääjuhla Kuusisaaren paviljongissa. Siiri Nordin (Siiri and The Sweets).


» Jutun oma sivu

Uuden osallistujan tilitystä North Pridessa marssimisesta

jnsto • 21.07.2012 18:30 UUTISET: PRIDE
Uudessa Suomessa blogia pitävä Taru Jousia kirjoitti tuoreeltaan ajatuksia osallistumisesta North Priden kulkueeseen.
Kulkue oli kirjoittajan mielestä yllättävän pitkä, hän arvioi osallistujia olleen viitisensataa. Sitä oli suojaamassa kävellen myös useampi poliisi.

-Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin Pride-kulkueeseen. Kokemus oli monipuolinen. Tunsin ulkopuolisuutta, häpeää, ylpeyttä, pelkoa ja innostuneisuutta, kirjoitti Jousia.
Hän arveli noiden tunteiden olevan tuttuja myös normatiivisesta seksuaalisuudesta poikkeaville henkilöille. -Ehkä sain kokea pienen hetken verran, miltä se tuntuu, Jousia arveli. Jousia kertoo huomanneessa, että kulkueessa oli mukana yksi lapsi rattaissa. Omia lapsia hän ei olisi uskaltanut mahdollisten väkivaltaisten iskujen pelossa ottaa mukaan tapahtumaan.

- Kaiken kaikkiaan kulkueesta jäi hyvä mieli. Kävelin fyysisesti puoli kilometriä, mutta henkisesti otin ison loikkauksen kohti ymmärtämistä.

Jousia kertasi myös kulkueen iskulauseita. ”Mieti sitä kepakko, batmankin on lepakko” ja ”Kun sä sanot homo, se voi olla sun pomo” sekä ”Meit on monta ylpijää, rakkauessa kylpijää”.


» Jutun oma sivu

North Priden sunnuntai

vaeltaja2006 • 22.07.2012 01:00 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
North Priden sunnuntaiohjelma yhdellä silmäyksellä, paikkana Oulu


» Jutun oma sivu

Kuvagalleria: North Pride 2012 - tunnelmia tapahtumista

Camille • 25.07.2012 14:01 TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA
Oulussa järjestettävää North Pride 2012 -tapahtumaa vietettiin 19. - 22. heinäkuuta. Torstain ja sunnuntain välille oli koottu ohjelmaa asia-aiheista viihteeseen. Oheisesta ranneliike.netin kuvagalleriasta löytyy tunnelmia Priden monista tapahtumista.

Kuvat 1-5: Avajaiset Rotuaarilla
Avajaistapahtumaa vietettiin torstaina 19.7. Rotuaarilla, jossa luettiin tapahtuman toisena suojelijana toimivan kansanedustaja Jani Toivola tervehdys. Setan puheenjohtaja Outi Hannula esitti oman tervehdyksensä. Avajaistapahtumassa esiintyi myös duo Riitta Liisa Hyrynkangas ja Simo Ollikainen.

Kuvat 6-13: Elävä kirjasto kaupunginkirjastolla
Avajaisten järkeen Oulun pääkirjastossa avattiin "Elävä Kirjasto", jossa oli mahdollista lainata vähemmistöön kuuluva ihminen jutteluun ja kohdata omat ennakkoluulonsa. Illan aikana oli myös erilaisia ryhmätapaamisia.

Kuvat 14-28: Keskustelupaneeli Pakkalan salilla
Perjantaina 20.7. iltapäivällä järjestettiin "Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mediassa" -keskustelupaneeli Oulun pääkirjastossa, keskustelijoina olivat tv-kasvo Manne Maalismaa, valtakunnan Setan puheenjohtaja Outi Hannula, Big Brother -kisaaja Sebastian Tynkkynen ja sarjakuvataiteilija Niko Niva.

Kuvat 29-74, 87-94: Kulkue ja Puistojuhla
Lauantaina 21.7. Pride-kulkueeseen järjestäytyminen alkoi Oulun kaupungintalon edustalta puoliltapäivin ja kulkue starttasi kello 13 kohti Kuusisaarta. Kuusisaaressa vietettiin puistojuhlaa. Puistojuhlassa jututettiin tuoretta Mr. Gay Finland -tittelin haltijaa Janne Tiilikaista, pelattiin rantafutisturnaus, kuunneltiin 3some Acoustic -ryhmän musisointia ja seurattiin liekkiryhmä Tulikukan esiintymistä.

Kuvat 75-86: North Pride 2012 pääjuhla
21.7. kello 22 alkavassa pääjuhlassa Kuusisaaren paviljongissa esiintyi Siiri Nordin (Siiri and The Sweets).

Kuvat 95-97: Sateenkaarihartaus
Sunnuntaina 22.7. hiljennyttiin Sateenkaarihartaudessa, joka järjestettiin Arkkitehtikillassa.

Kuvat 98-103: Miten lapsia tehdään?
Sunnuntaina 22.7. Oulun Sateenkaariperheet ry järjesti Kiltatalolla avoimen keskustelu- ja infotilaisuuden otsikolla "Miten lapsia tehdään?"

Kuvat 104-105: Perjantaibileet

Kuva 106: Hietasaariturnee
Lauantaina 21.7. kokoonnuttiin myös kävelylle kuulemaan Hietasaaren historiasta. Tutkija Ulla Pohjamo kertoi alueen unohdetusta historiasta.


Kuvat: Martu Väisänen / www.marjovaisanen.fi

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu

Oulun kaasusumutehyökkäyksestä epäilty kiinni

smo • 09.10.2012 19:08 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Viime kesänä Oulussa järjestetyn pride-tapahtuman aikaan poliittisessa keskustelutilaisuudessa tapahtuneesta kaasusumutehyökkäyksestä epäilty mieshenkilö on otettu kiinni kuulusteltavaksi. Asiasta kertoi Kansan Tahto -verkkosivusto.

Heinäkuun 19. päivänä North Pride -tapahtuman aikaan kaupungin keskustassa Kirkkotorin koulutuskeskuksessa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen tehtiin isku kaasusumutteella. Iskun uhriksi joutui tilaisuudessa yhtenä puhujana ollut vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso, jota miespuolinen hyökkääjä suihkutti sumuttimella silmille. Koivulaakso kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi.

Kansan Tahdon mukaan Suomen Vastarintaliike -nimiseen ryhmään kuuluva mies otettiin kiinni oikeudenkäynnin jälkeen, jossa tämä oli kahden muun henkilön kanssa tuomittu päiväsakkoihin hyökkäyksestä Oulun kokoomuksen järjestösihteerin kimppuun. Hyökkäys tapahtui eduskuntavaalien alla Oulun Kokoomuksen vaalimökillä kävelykatu Rotuaarilla.

Myös Helsinki Pride 2010 -kulkueeseen kohdistuneen kaasuiskun tekijät liittyvät samaiseen ryhmään.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy