ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Niinistön haastattelusta roihahti ranneliike.netissä tiukka väittely

vaeltaja2006 • 02.01.2014 06:48 • 5 kommenttia. YLEISET • KOTIMAA
Joulun alla presidentti antoi haastattelun HBL:lle. Niinistön mukaan Venäjällä vallitsevat heidän lakinsa ja kunnioitamme niitä. Lännessä jotkut ajattelevat, että Venäjällä lait ovat nollan arvoisia, eikä niistä tarvitse välittää. Mutta me emme voi valita, mitkä lait siellä ovat legitiimejä, mitkä eivät. Lait syntyvät asenteiden ja kulttuurin seurauksena. Asenteisiin voidaan yrittää vaikuttaa. Selän kääntäminen Venäjän suuntaan ei ole oikea ratkaisu. Niinistön mukaan Suomessakin oli 1970-luvulla hyvin tiukka laki.

Useassa tilanteessa ennenkin Niinistö on korostanut kulttuurien erilaisuutta ja kunnioittavaa pidättyväisyyttä vastalauseiden esittämisessä. Esim. Afrikan maiden suuntaan helposti esittelemme ihmisoikeusarvojamme ”parempina”. Tasavertainen keskustelu voisi tuottaa enemmän tuloksia. Halosen presidenttikaudella asioita sanottiin tiukemmin ja ehkä myös reippaammin vaadittiiin muutoksia.


Ranneliike.netissä syntyi kipakka keskustelu, jossa Niinistö sai ymmärtäjänsa, mutta löytyi myös monta toisella tavoin ajattelevaa. Keskustelussa muistutettiin, että lainsäädännön legitimiteettiä häiritsee se, että Venäjällä julkinen media suurelta osin on Kremlin vallan alla ja vaalien rehellisyydestä supistaan. Jos jokin asia on laillista, se ei ole samaa kuin että se olisi hyvä asia. Saksassa taannoin natsien valtaantulo tapahtui pääasiassa ”laillisesti oikein”. Länsimaisilla ihmisillä on oikeus osoittaa vastenmielisyytensä Venäjän lakeja vastaan. Kysytään: yrittääkö Niinistö leimata HLBTI-oikeuksien puolesta mieltä osoittavat häirikköanarkistilainrikkojiksi. Jos Suomessa 1970-luvulla oli tiukka homolaki, ei kai sillä voi puolustella Venäjän nykykehitystä?

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, jonka kertoi entinen Helsingin seudun Setan puheenjohtaja. Kun vuonna 2009 Niinistöä kysyttiin Helsinki Priden suojelijaksi, vastaus oli tyly: ”Ei” ja avustaja täydensi: "Kuvittelinko todellakin, että ministeri Niinistöä kiinnostaa tällaiset asiat". Urpilaisesta tuli suojelija. Ranneliike.netin keskustelussa Niinistöä puolustellaan niin, että koko pride oli silloin vielä jossain määrin ”puuhastelua” ja on syytä antaa Niinistöllekin aikaa oppia asioita. Sitä paitsi edellisenä vuonna 2008 koko pride oli vihreiden aatteiden mukainen, eli ”sitouduttiin vain yhteen aatesuuntaan”. Hesetan ent. puheenjohtaja torjuu puheet puuhastelusta.Maailmalla löytyy esimerkkejä. Yhdessä keskustelupuheenvuorossa muistutetaan, että Etelä-Afrikan apartheid ei loppunut kaunopuheisuudella eikä ilman ulkomaailman apua. Venäjän nykyjohtokaan ei ymmärrä kukkaiskieltä. Onneksi EU:sta löytyy valtionjohtajia, jotka sanovat näkemyksensä suoraan.

Mutta Niinistöä puolustetaan keskustelussa yhä niin, että selän kääntäminen Venäjän suuntaan on huonoin ratkaisu. Meidän tavisten mielipiteen ilmaisut ovat yksi asia ja diplomatia on toinen asia. Hyvät asiat loksahtavat paremmin kohdalleen, kun tehdään myönteisiä avauksia ja etsitään vuoropuhelua.

Keskustelussa pohditaan myös ranneliike.netin kantaa. Niinistöä vahvimmin puolustava kirjoittaja on näkyvässä asemassa ranneliike.netissä. Hän puolustautuu (lisäys: ja saa muilta taustatukea): hänelläkin on sananvapaus ja yleisemminkin on huomattava, että ranneliike.netissä ei yritetä estää erilaisten mielipiteiden esittämistä. Ranneliike.netin toimituskunta koostuu hyvin eri tavoin ajattelevista ihmisistä, eikä ole ”vallitsevaa” ideologiaa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Presidentti Niinistö viestii persuomettumis- ja persaatiosuuntausten mukaisesti. Silkkihansikasdiplomatiaa, joka osoittaa, miten huteralla pohjalla suhteidemme itänaapuriin ajatellaan olevan. Terveet suhteet kestävät myös arvostelun.
  karhumiäs (ei rekisteröitynyt) • 02.01.2014 09:32
"- - - roihahti ranneliike.netissä tiukka väittely"

Ihan rauhallinen liekki tuolla palaa, eikä keskustelukaan ole kovin tiukka.
  SaintJudy • 02.01.2014 12:23
Jos tämä olisi tabloidi, otsikossa lukisi "Ranneliikkeen lukijat raivostuivat Niinistön haastattelusta" :)
  Public eye • 02.01.2014 14:56
"Lait syntyvät asenteiden ja kulttuurin seurauksena. Asenteisiin voidaan yrittää vaikuttaa. Selän kääntäminen Venäjän suuntaan ei ole oikea ratkaisu. Niinistön mukaan Suomessakin oli 1970-luvulla hyvin tiukka laki."

Kyllä, Suomessa oli 1970-luvun alkuun asti hyvin tiukka laki ja kehotuskieltolaki oli voimassa peräti vuoteen 1999. Mutta olennaista onkin kehityksen suunta: demokraattisissa länsimaissa kehitys on ollut kohti yhä suurempaa avoimuutta ja seksuaalivähemmistön hyväksyntää myös lainsäädännössä. Venäjän "kehitys" on aivan päinvastainen, eli kumotaan tai kavennetaan oikeuksia ja tiukennetaan lainsäädäntöä ja asenneilmapiiriä, sanalla sanoen, ollaan taantumuksellisia tässä asiassa.

Lain syntyvät asenteiden ja kulttuurin seurauksena. Niinpä. Ja Venäjällä on käytännössä tehty "suuren yleisön" asenteisiin vaikuttaminen mahdottomaksi, koska alaikäiset eivät saa "altistua" "propagandalle". Tietenkin tällainen laki tulee ennen pitkää aiheuttamaan kasvavaa tyytymättömyyttä ja vastarintaa maan journalisteissa aivan kuten kehotuskielto kismitti Suomessa toimittajia.

Homoseksuaalisuus on kuulemma vierasta venäläiselle kulttuurille. Ei se ole länsimaisessakaan kulttuurissa ollut mikään hyväksytty asia, mutta historia on osoittanut, että kulttuuri ja yhteiskunta voivat muuttua lyhyessäkin ajassa, jos asialliselle keskustelulle annetaan mahdollisuus.
  Se pieni ero (ei rekisteröitynyt) • 04.01.2014 23:21
Myönnän, että olen monta kertaa avannut suuni kok. pres. S. Niinistömme asioista.

Meillä on rajanaapurina suuri maa, joka on tullut rajojemme yli pari vuosisatapuolikasta sitten viimeksi ja ollut isäntämme noin sata vuotta; nyt ko. maassa HBLjne.-oikeudet ovat menossa niin paljon niin nopeasti huonompaan suuntaan; minä ainakin olisin todella huolissani. Toivoisin, että hra Niinistö avaisi suunsa kohti Venäjää: seksuaalivähemmistöjen ihmisten kohtaan tulleet pahoinpitelyt, jotka ovat lisääntyneet homoalle18-v.propagandalainsäädännön myötä, ovat paha ja väärä asia. Lisäksi minä (tämä hra Niinistön suuhun) olisin todella huolissani hra Putinina, jos maastani karkaisivat kaikin voimin vielä ei-pahoinpidellyt HBLjne.-ihmiset.
  JS75 (ei rekisteröitynyt) • 11.01.2014 00:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy