Niinistön haastattelusta roihahti ranneliike.netissä tiukka väittely

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 5

Joulun alla presidentti antoi haastattelun HBL:lle. Niinistön mukaan Venäjällä vallitsevat heidän lakinsa ja kunnioitamme niitä. Lännessä jotkut ajattelevat, että Venäjällä lait ovat nollan arvoisia, eikä niistä tarvitse välittää. Mutta me emme voi valita, mitkä lait siellä ovat legitiimejä, mitkä eivät. Lait syntyvät asenteiden ja kulttuurin seurauksena. Asenteisiin voidaan yrittää vaikuttaa. Selän kääntäminen Venäjän suuntaan ei ole oikea ratkaisu. Niinistön mukaan Suomessakin oli 1970-luvulla hyvin tiukka laki.

Useassa tilanteessa ennenkin Niinistö on korostanut kulttuurien erilaisuutta ja kunnioittavaa pidättyväisyyttä vastalauseiden esittämisessä. Esim. Afrikan maiden suuntaan helposti esittelemme ihmisoikeusarvojamme ”parempina”. Tasavertainen keskustelu voisi tuottaa enemmän tuloksia. Halosen presidenttikaudella asioita sanottiin tiukemmin ja ehkä myös reippaammin vaadittiiin muutoksia.


Ranneliike.netissä syntyi kipakka keskustelu, jossa Niinistö sai ymmärtäjänsa, mutta löytyi myös monta toisella tavoin ajattelevaa. Keskustelussa muistutettiin, että lainsäädännön legitimiteettiä häiritsee se, että Venäjällä julkinen media suurelta osin on Kremlin vallan alla ja vaalien rehellisyydestä supistaan. Jos jokin asia on laillista, se ei ole samaa kuin että se olisi hyvä asia. Saksassa taannoin natsien valtaantulo tapahtui pääasiassa ”laillisesti oikein”. Länsimaisilla ihmisillä on oikeus osoittaa vastenmielisyytensä Venäjän lakeja vastaan. Kysytään: yrittääkö Niinistö leimata HLBTI-oikeuksien puolesta mieltä osoittavat häirikköanarkistilainrikkojiksi. Jos Suomessa 1970-luvulla oli tiukka homolaki, ei kai sillä voi puolustella Venäjän nykykehitystä?

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, jonka kertoi entinen Helsingin seudun Setan puheenjohtaja. Kun vuonna 2009 Niinistöä kysyttiin Helsinki Priden suojelijaksi, vastaus oli tyly: ”Ei” ja avustaja täydensi: "Kuvittelinko todellakin, että ministeri Niinistöä kiinnostaa tällaiset asiat". Urpilaisesta tuli suojelija. Ranneliike.netin keskustelussa Niinistöä puolustellaan niin, että koko pride oli silloin vielä jossain määrin ”puuhastelua” ja on syytä antaa Niinistöllekin aikaa oppia asioita. Sitä paitsi edellisenä vuonna 2008 koko pride oli vihreiden aatteiden mukainen, eli ”sitouduttiin vain yhteen aatesuuntaan”. Hesetan ent. puheenjohtaja torjuu puheet puuhastelusta.

Maailmalla löytyy esimerkkejä. Yhdessä keskustelupuheenvuorossa muistutetaan, että Etelä-Afrikan apartheid ei loppunut kaunopuheisuudella eikä ilman ulkomaailman apua. Venäjän nykyjohtokaan ei ymmärrä kukkaiskieltä. Onneksi EU:sta löytyy valtionjohtajia, jotka sanovat näkemyksensä suoraan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mutta Niinistöä puolustetaan keskustelussa yhä niin, että selän kääntäminen Venäjän suuntaan on huonoin ratkaisu. Meidän tavisten mielipiteen ilmaisut ovat yksi asia ja diplomatia on toinen asia. Hyvät asiat loksahtavat paremmin kohdalleen, kun tehdään myönteisiä avauksia ja etsitään vuoropuhelua.

Keskustelussa pohditaan myös ranneliike.netin kantaa. Niinistöä vahvimmin puolustava kirjoittaja on näkyvässä asemassa ranneliike.netissä. Hän puolustautuu (lisäys: ja saa muilta taustatukea): hänelläkin on sananvapaus ja yleisemminkin on huomattava, että ranneliike.netissä ei yritetä estää erilaisten mielipiteiden esittämistä. Ranneliike.netin toimituskunta koostuu hyvin eri tavoin ajattelevista ihmisistä, eikä ole ”vallitsevaa” ideologiaa.

Niinistön haastattelu-uutinen ja siitä käyty keskustelu

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • karhumiäs
  • 2.1.2014, 9.32
Presidentti Niinistö viestii persuomettumis- ja persaatiosuuntausten mukaisesti. Silkkihansikasdiplomatiaa, joka osoittaa, miten huteralla pohjalla suhteidemme itänaapuriin ajatellaan olevan. Terveet suhteet kestävät myös arvostelun.
"- - - roihahti ranneliike.netissä tiukka väittely"

Ihan rauhallinen liekki tuolla palaa, eikä keskustelukaan ole kovin tiukka.