Niinistö puhui ´syvästä velvoitteesta´ ottaa toisin äänestäneet huomioon

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 3

Presidentin henkilön selvittyä Sauli Niinistö korosti toisin äänestäneiden huomioon ottamisesta ja käytti sanaa "syvä velvoite". Samassa Ylen haastattelussa hän hetkeä myöhemmin totesi, ettei hän kuitenkaan nähnyt suurta jakautumista tapahtuneen.

Vaalitulos osoitti runsaan kolmanneksen äänioikeuttaan käyttäneistä suomalaisista kannattaneen selkeästi vapaamielisempiä arvoja kuin vaalien voittaja.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö viittasi "yli miljoonan suomalaisen kannanoton" vaikuttavuuteen myös valitun presidentin työhön.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen korosti ensimmäisessä lausunnossaan uutta aikaa ja moniarvoisuutta eikä palannut vaalien asetelmaan.

Kokoomusministeri Alexander Stubb ajatteli Ylen haastattelussa äänen ja muisteli ristiriitaisia tuntemuksiaan liberaalina äänestää Niinistöä, mutta jatkoi siihen, että tottakai Niinistö oli hänen ehdokkaansa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliittisessa viestinnässä kokoomus korostaa vapaamielisyyttään. Käytännön toiminta ja esimerkiksi kristillisdemokraateille annettu tuki keskeisissä tasa-arvokysymyksisä kuitenkin viestii ihan muuta.

Ottaen huomioon miten paljon vaalitaistelussa korostettiin homo-ongelmaisuuden vaikuttavuutta äänestyspäätöksiin, vaalit olivat tietenkin voitto tasa-arvon vastustajille.


3 kommenttia

Homoteema nousi näissä vaaleissa keskiöön, kun muista aiheista ehdokkaat olivat niin suloisen yhtä mieltä. Haaviston saamat 1 076 957 ääntä ovat sentään aika mahtava tulos homomiehen puolesta.

Vaikka Haavistosta ei nyt tällä kerralla tehty presidenttiä, tämä vaali oli homojen asialle erinomainen asia. Nyt voitiin keskustella turuilla ja toreilla homoliitoista ja kaikesta siihen liittyvästä ja tietenkin tuulettaa omia ennakkoluuloja. Sitä pidän myös tärkeänä. Nyt homoliitot ovat positiivisesti näkyvillä Antonion ja Pekan parisuhteen myötä. He ovat oikein edustava pari ja malli myönteisestä ihmissuhteesta.

Olen iloinen, että he ovat urakan jaksaneet. Toivon, että heidän liittonsa kestää tulevatkin koitokset julkisuudessa. Julkisuutta jatkossa he tuskin pystyvät välttämään.
Mietteitä vaalituloksesta ja sen vierestä.
Arvaukseni oli, että Haavisto saisi 40 % äänistä, parhaassa tapauksessa 45, mutta on sekin tietysti hyvä, että 37,4 % äänestäneistä osaa ajatella.

Tulokseen vaikutti nähdäkseni suurelta osin se, mihin asioihin äänestäjät kiinnittävät huomiota. Haaviston kannattajat niin kaupungilla kuin lehtien lukijakommenteissakin vetosivat asia- ja järkisyillä Haaviston puolesta. Niinistön kannattajat eivät kertaakaan keksineet yleisönosastoilla, kaupungilla eikä Café Niinistössä mitään järkevää syytä äänestää Niinistöä. He eivät olleet ottaneet asioista selvää, pääasia oli, ettei homoa äänestetä.
Homovastaiset Niinistön kahvilat edesauttoivat asiassa. Kuulemani ja lukemani kommentit kertovat hyvin Kokoomuksen ja sen kannattajien tietotasosta ja arvomaailmasta, joka on vieras ja vastenmielinen.

Oikeistopopulismi ja kovat arvot, jotka perustuvat tietämättömyyteen ja vähemmistöjen halveksuntaan, on omaksuttu hyvin Suomessa. Käyty keskustelu, jos sitä keskusteluksi voi edes kutsua, todisti Suomen etääntyneen entistä kauemmas Pohjoismaista. Kuten on aiemmin näilläkin palstoilla tuotu julki, suomalaiset ovat viimeisen 10 vuoden aikana siirtyneet enenevässä määrin huuhaaoppien ja eri uskonnollisten lahkojen oppien kannattajaksi, mikä on johtanut rationaalisen ajattelun vähenemiseen. Monet eivät kiinnitä siihen huomiota, mutta se on valitettava tosiasia, joka tietyssä määrin vaikutti myös tähän vaalitulokseen.

On toki hyvä tietää, että suomalaisista löytyy kuitenkin tietty määrä asiallisesti ja järkevästi ajattelevia, vaikka heidän määränsä ei näytä viime vuosina lisääntyneen. Oikeusministeriltä ja sisäministeriltä saamani vastaukset yhteydenottoihini kertovat mielestäni hyvin selvästi sen, että tasa-arvoinen avioliittolaki ja syrjinnän vastustaminen eivät ole asialistalla. Muutama vuosi sitten jouduin hyväksymään sen, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät toteudu elinaikanani enkä koskaan tule olemaan täysivaltainen kansalainen.