New York Matkakohteena

  • Teema
  • Matkailu
  • Sami Mollgren
  • 4

New York, lempinimeltään The Big Apple tai virallisesti City of New York, sijaitsee Yhdysvaltain koillirannikolla, New Yorkin osavaltiossa, Hudsonjoen suulla. Kaupunki on rakennettu pääosin kolmelle saarelle; Manhattanille, Staten Islandille ja Long Islandin länsiosaan. Kaupungin pohjoisin osa The Bronx on mantereella.

NYC on Yhdysvaltain runsasväkisin ja tiheimmin asuttu kaupunki, ja sen metropolialue yksi maailman suurimmista urbaaneista keskittymistä. Kaupungin alueella asuu runsas 8,3 miljoonaa ja metropolialueella yli 22,5 miljoonaa ihmistä. Myös kansainvälisesti kaupunki on merkittävä; sitä pidetään yhtenä neljästä tärkeimmästä maailmankaupungista Tokion, Pariisin ja Lontoon ohella. Yhdistyneiden kansakuntien ja monien muiden kansainvälisten järjestöjen kotipaikka on New Yorkissa, samoin monien suuryritysten.

New Yorkissa kohtaa laajasti inhimillisen olevaisuuden kirjon. Edustettuna ovat eri maailmankatsomukset, ihonvärit, elämäntavat ja kielet. Myös "homoelämä" on vilkasta - alakulttuurit ovat voimissaan, viihde- ja kulttuuritarjonta on monipuolista. Kaupungeissa on alueita, jotka ovat leimallisesti gay. Sateenkaarevaa arkea ja juhlaa voi elää hyvin kokonaisvaltaisesti, jos haluaa. Toki kaupungista löytyy alueita, joissa ei ole hyvä tuoda esiin suuntautumistaan kovin vahvasti.

New Yorkin kaupunki koostuu viidestä hallintoalueesta, piirikunnasta: Manhattan (New York), Bronx, Brooklyn (Kings), Queens ja Staten Island (Richmond). Manhattanin saarella sijaitsevat korkeat pilvenpiirtäjät, keskuspuisto, monet nähtävyydet ja muut tunnetut kohteet. Manhattanilla on keskuspuiston lisäksi myös pienempiä puistoja ja etenkin rannat ovat suosittuja ulkoilualueita. Ympäröivät piirikunnat - kuten muutkin lähiseudut - ovat tiheästi ja kaupunkimaisesti asuttuja, mutta selvästi eri luontoisia kuin "city", eli Manhattanin eteläisempi puolisko.

Historiaa pähkinänkuoressa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

New Yorkin seutu oli ennen eurooppalaisten tuloa intiaanien asuma-aluetta.

Vuonna 1625 Hollannin Länsi-Intian kauppakomppania perusti turkiskauppa-aseman Manhattanin eteläosaan. Se sai nimekseen Nieuw Amsterdam. Saarella oli erinomainen luonnonsatama, ja se edesauttoi paikan kehittymistä merenkulun tukikohdaksi. Alueelle kohosi hollantilaista kaupunkia muistuttava asutus. Manhattanin halki kulkeva vanha intiaanipolku kasvoi tieksi ja sai nimekseen Breede Wegh. Siirtokunta ei kuitenkaan oikein päässyt jaloilleen, ja Alankomaat myi sen Englannille vuonna 1664. Uudeksi nimeksi tuli New York.

Britannian siirtomaana New York vaurastui ja kasvoi. Emämaan veronkanto kuitenkin ärsytti New Yorkin ja muidenkin siirtokuntien asukkaita, varsinkin kun emämaata ei muuten kiinnostanut siirtokuntien hyvinvointi. 1783 Yhdysvallat itsenäistyi ja New York oli yksi 13 perustajaosavaltiosta. Vuonna 1785 New Yorkista tuli maan pääkaupunki, kunnes 1790 Philadelphia nimettiin pääkaupungiksi. New York laajentui ympäröiville alueille ja vaurastui. Työläiset asuivat ahtaasti ja huonoissa oloissa. Muutamaan otteeseen tulipalot tuhosivat laajoja alueita kaupungista. 1900-luvun alussa New York rupesi kasvamaan voimakkaasti myös ylöspäin, kun ensimmäiset pilvenpiirtäjät rakennettiin.

Hyvät ajat ja lamat ovat vuorotelleet ja jättäneet jälkensä kaupungin ilmeeseen ja luonteeseen.

Historian homompi puoli

New Yorkissa glbt-yhteisö nosti päätään jo 1920-luvulla. Vasta 1960-luvun seksuaalinen vapautuminen mahdollisti kuitenkin suuntautumisen julkisemman esiintuomisen. Viranomaiset edelleen säännöllisesti ja mielivaltaisesti ratsasivat glbt-ihmisten suosimia ravintoloita, ahdistelivat ja pidättivät "pervoja". Monet vähemmistöjen suosimat kokoontumispaikat lisäksi toimivat lain "harmaalla alueella".

Perjantaina 27. kesäkuuta 1969 poliisi teki ratsian "Stonewall Inn" -baariin, Christopher Streetilla, New Yorkin Greenwich Villagessa. Sillä kertaa asiat eivät menneet normaalin kaavan mukaan, vaan poliisin asenteeseen ja väkivaltaan kyllästyneet baarin asiakkaat nousivat avoimeen vastarintaan. Mellakka levisi kaduille, ja tapahtuma sai paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. Tilanne jatkui useamman päivän ajan. Ensimmäistä kertaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nousivat avoimeen ja laajaan vastarintaan syrjintää vastaan.

The Stonewall Inn on remontoitu hiljan

New Yorkin kesän 1969 tapahtumat heijastuivat myös muualle maailmaan, vaikka niillä oli erityisesti vaikutusta asenneilmapiiriin Pohjois-Amerikassa. Stonewall inn -baarin kapinan muistoa juhlitaan edelleen maailmalla yleisesti sateenkaariväestön keskuudessa Pride-tapahtumina, tai Stonewall Inn -baarin kotikadun nimeä kantavina Christopher Street Day -tapahtumina, tai lyhyemmin CSD.

1970-luvulla New Yorkin homoelämä nousi kukoistukseen; syntyi valtavasti ravintoloita, kulttuuritoimintaa ja yhdistystoimintaa. Seksuaalisen vapauden nimissä myös irtoseksiä harrastettiin, kunnes 1980-luvun aids-katastrofi iski rajusti myös New Yorkin homoyhteisöön. Aidsin tulo kuitenkin edisti järjestäytymistä.

Noiden vaiheiden jälkeen elämä on normalisoitunut ja sateenkaarikansa lähentynyt valtaväestöä - tai toisin päin. Lähtökohtaisesti New Yorkissa erilaisuus on oletusarvo, mutta sielläkin voi törmätä asiattomuuksiin jopa viranomaisten taholta - vaikka se onkin hyvin epätodennäköistä.

USA:ssa ei liittovaltion tasolla tunnusteta samaa sukupuolta olevien avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Joissain osavaltioissa rekisteröidyn parisuhteen solmiminen on mahdollista, mutta ei esimerkiksi New Yorkissa. New Yorkissa muualla solmittujen samaa sukupuolta olevien parisuhteiden asema kumminkin tunnustetaan, vaikka oikeusvaikutukset eivät olekaan samat kuin avioliitolla. Glbti-järjestöt pyrkivät yhä edistämään lainsäädäntöä mm. samaa sukupuolta olevien parisuhdeasioissa.

New Yorkin Pride-tapahtuma

New Yorkin pride-paraati on maailman vanhin lajissaan. Se on järjestetty vuodesta 1970 lähtien, Stonewallin tapahtumien muistolle. Kulkueen reitti on nykyisin 5th Avenueta etelään ja sen määränpää on Stonewall Inn Christopher Streetilla, Greenwich Villageessa. New Yorkin Pride-viikko järjestetään kesäkuun loppupuolella.

Liikkuminen

Yksityisautoilu New Yorkissa ei ole viisas valinta, sillä liikenne on ruuhkaista ja väliin kaoottistakin. Joukkoliikenne on kuitenkin järjestetty toimivaksi, mikä USA:ssa ei ole aivan tavallista.

Manhattanin metro liikennöi ympäri vuorokauden. Metro- ja paikallisjunalinjat ovat nopein tapa liikkua Manhattanin eri osien välillä ja sen ulkopuolellekin, etenkin pohjois-etelä -suunnassa. Kaupungissa on myös bussilinjoja, jotka puolestaan palvelevat parhaiten itä-länsi -suunnassa. Staten Islandille on Manhattanilta ilmainen lauttayhteys.

Kuuluisat New Yorkin keltaiset taksit ovat kohtuullisen edullinen tapa matkustaa ovelta ovelle. Taksin saa lennosta, mutta nekin kärsivät suurkaupungin ruuhkista; joskus kävellen pääsee nopeammin.

Kansainvälinen JFK:n lentokenttä on Queensissa, vajaan tunnin (ruuhkista riippuen) taksimatkan päässä Manhattanilta. Myös pääasiassa kotimaan liikennettä palveleva kenttä LaGuardia sijaitsee Queensissa. Toinen kansainvälinen lentokenttä Newark Liberty on runsaan 20 kilometrin päässä lounaan suunnalla, New Jerseyn puolella.

Suomesta on New Yorkiin sekä päivittäinen suora lento, että välilaskullisia vaihtoehtoja.

Majoittuminen

New Yorkissa voi yöpyä juuri sen tasoisesti kuin haluaa - ja haluaa maksaa. Kaikki kansainväliset hotelliketjut ovat tietysti edustettuna. Sen lisäksi on tarjolla yksityisiä hotelleja ja bed and breakfast -tyyppistä majoitusta. Tiukalla budjetilla matkaaville on retkeilymajoja ja YMCA:n yömajoja. New Yorkista löytyy myös Gay Friendly -merkinnällä varustettuja hotelleita ja "homokeskittymistä" nimenomaan homoille palvelujaan suuntavia hotelleja.

Kulttuuria, viihdettä, ruokaa ja yöelämää

Manhattanin kulttuuri- ja viihde-elämä on erittäin vilkasta. Erilaisia tapahtumia, konsertteja ja muita tilaisuuksia on jatkuvasti. Maailman viihde-elämän huippunimet esiintyvät New Yorkissa. Monien elokuvien maailmanensi-ilta järjestetään New Yorkissa.

Ravintolatarjonnan suhteen edes mielikuvitus ei oikein aseta rajoja; esimerkiksi kaikki etniset keittiöt ovat jollain tapaa edustettuna.

On helpompi tehdä lista, mitä New Yorkissa ei tapahdu tai mitä siellä ei voi kokea. Sellaisesta listasta tulee melko lyhyt.

Manhattanin Sateenkaarikeskittymät sijaitsevat pääasiassa keskuspuistosta etelään. Aivan eteläkärjessäkään mainittavaa sateenkaarielämää ei ole.

Greenwich Village ja Chelsea ovat vahvimmin homoyhteisön kotikontuja. Molemmista löytyy illanviettopaikkoja joka lähtöön; on paikkoja nuoremmille ja vanhemmille, karhuille, urheilufaneille, erilaisille fetisseille, drinkkibaareja, ohjelmaravintoloita ja niin edelleen. Latinoille ja aasialaisille on omat paikkansa. Luonnollisesti myös sateenkaarella liputtavia ruokapaikkoja ja kahviloita on. Aamiaistakin on tarjolla koko päivän.

Baareja ja ravintoloita tulee ja menee, joten tarkimmat tiedot saa seuraamalla paikallisia gay-karttoja ja muita julkaisuja.
» New Yorkin gay-kartta

Muotia ja Shoppailua

Macy’s on New Yorkin tunnetuin tavaratalo ja se sijaitsee Herald Squarella (6th Avenuen ja Broadwayn risteyksen luona). Kymmenestä kerroksesta löytää kaikkea maan ja taivaan välillä. Bloomingdale’s on kalliimpi ja ylellisempi kuin Macy´s ja se sijaitsee 59th Streetin ja Lexington Avenuen kulmassa.

Erityisesti 5th Avenue on tunnettu ostoskatuna. Siellä on monia tavarataloja, brändien "lippulaivakauppoja" ja muita ostospaikkoja. Esimerkkeinä Abercrombie & Fitch (myös Seaportissa), Diesel, Versace, Cole Haan, Saks Fifth Avenue, Armani, A/X Armani Exchange, Gant USA, Niketown New York, Quicksilver, Paul Smith, Just Cavalli Fifth Avenue, Gucci, Luis Vuitton, Prada, ja monia muita. Myös Tiffanyn koru- ja jalokiviliike löytyy täältä (57th Streetin kulma), kuten myös City Sports ja Pohjois-Amerikan korisliigan tuotteita myyvä NBA Store. Kadun tarjonnasta kertova nettisivu on osoitteessa visit5thavenue.com

Samansuuntainen naapuri-avenue Madison Avenue tunnetaan muotikatuna. Varsinaisesti Fashion Avenuen nimeä kantaa 7th Avenue 38th Streetin korkeudella.

Yksi liike on vielä erityisesti mainittava; Century 21:ssa myydään halpahallimeiningillä merkkivaatteita. Ketjun suurin myymälä on Lower Manhattanilla, lähellä entisten WTC:n kaksoistornien sijaa. Ja keskustan ulkopuolella on outlet-myymälöiden ryppäitä, joista voi löytää merkkivaatteita hyvin edullisesti.

Tavaratalot ja isommat liikkeet aukeavat yleensä yhdeksän tai kymmenen aikaan ja ovat auki ilta-kahdeksaan. Alennusmyyntien (mm. joulun jälkeen ja lähes koko tammikuun) aikaan etenkin tavaratalot ovat auki pidempään, jopa kymmeneen. Pienemmät putiikit aukeavat usein aamuisin vasta 11 aikaan tai puolilta päivin.

Huomioita

Yhdysvaltojen rahayksikkö on Yhdysvaltain dollari, jonka symboli on $. Se on maailman vaihdetuin ja arvostetuin valuutta. Setelit ovat arvoltaan 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ ja 100$. Lisäksi on dollarin kolikko. Pikkukolikot ovat arvoltaan 1 (Cent tai Penny), 5 (Nickel), 10 (Dime), 25 (Quarter) ja 50 senttiä.

Kauppojen hintalapuissa hinnat ilmoitetaan verottomina. Kassalla loppusummaan lisätään vero. Sama koskee ravintoloita.

Ravintoloissa, baareissa ja takseissa kuuluu antaa tippiä. Ravintolassa sopiva määrä on runsas 15 prosenttia laskun loppusummasta. Baarissa yksittäisten juomien kohdalla yleensä taalan verran.

New Yorkissa puhutaan englantia. Ja kymmeniä muita kieliä. Ei ole itsestään selvää, että asian toimittaminen englanniksi luontuu kaikkien kanssa sujuvasti.

Suomalaisturisteilla on Yhdysvaltoihin viisumivapaus, mutta maahantulijaksi on rekisteröidyttävä ESTA-ohjelman kautta.

Sähköpistokkeet ja sähkövirta ovat erilaista kuin Euroopassa, joten kaikki sähkölaitteet eivät toimi sellaisenaan. Mm. meikäläiset kännyköiden laturit toimivat USA:n 110 voltin jännitteellä, mutta nekin tarvitsevat sovittimen.

Nettiaddikteille myönteinen tieto on, että langattomia avoimia verkkoja on tarjolla hyvin tiheästi.

New Yorkin talvet ovat kylmiä. Toisinaan lumimyrskyissä taivaalta tulee kymmeniä senttejä lunta. New York sijaitsee samalla korkeudella kuin Rooma, joten selkeinä päivinä talvellakin Aurinko lämmittää, vaikka öisin mittari laskeekin. Kesät ovat vastaavasti varsin kuumia. Yleisesti ottaen ilmasto on vaihteleva ja jopa arvaamaton.

Aikaero Suomeen on seitsemän tuntia taaksepäin. Kun New Yorkissa on keskipäivä, on Suomessa kello 19.

Sairastumisen varalle on syytä olla vakuutus (ja vakuutuskortti matkassa mukana), sillä sairaustapauksessa hoidon viipymätön aloittaminen voi olla kiinni siitä, että sairaala varmistuu ensin koituvien kulujen korvaamisesta.

Manhattan lyhyesti etelästä pohjoiseen

Lower Manhattan saaren eteläosassa on täynnään rahoituslaitoksia ja siellä sijaitsevat New Yorkin pörssi ja sijaitsi aikanaan World Trade Centerin rakennuskompleksi kaksoistorneineen.

Eteläosan kadunkulmista tunnetuin lienee Wall Streetin ja Broad Streetin risteys. Ympäristö tunnetaan nimellä Financial district.

Myös vanha intiaanipolku Wickquasgeck alkaa saaren eteläkärjestä, ja se tunnetaan nykyisin nimellä Broadway. Broadway kulkee Manhattanin läpi, kauas saaren pohjoispuolelle asti. Se ei kunnioita kaupungin ruutukaavaa.

Etelässä on suosittu ulkoilualue Battery Park, josta on lauttayhteydet mm. Staten Islandille ja Liberty Islandille.

Manhattanin eteläpuolella sijaitsevat saaret Liberty Island ja Ellis Island. Niille pääsee yhteysaluksella.

Liberty Islandilla on yksi maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä, Vapaudenpatsas. Vuonna 1886 paljastettu 93 metrin korkeuteen kurotteleva vapauden symboli on lahja ranskalaisilta Yhdysvaltain kansalle.

Ellis Island puolestaan toimi vuodesta 1892 vuoteen 1954 maahanmuuttokeskuksena, jonka kautta lähes 17 miljoonaa siirtolaista saapui maailmalta Yhdysvaltoihin.

New Yorkin kaupunki on saanut alkunsa Manhattanin eteläosasta.

Vapaudenpatsas

South Street Seaport on merihenkinen alue, jossa on vanhan sataman laitureita, matalampia rakennuksia ja mm. Titanicin muistomerkki. Tämän alueen pohjoisreunalla on Brooklynin puolelle vievä silta, vuonna 1883 valmistunut komea Brooklyn Bridge. Sillan kävelytasanteelta on henkeäsalpaavat näköalat Manhattanille, etenkin hämärän laskeuduttua. Varsinkin kesäisin alue on hyvin vilkas.

Lower East Side Manhattanin kaakkoisosassa on etnisesti värikäs. Alueella sijaitsevat mm. kiinalais-, italialaiskorttelit. Alueella on runsaasti pieniä ravintoloita, baareja ja kauppoja.

SoHo ja TriBeCa ovat taiteilijoiden, gallerioiden ja kahviloiden valtaamaa entistä teollisuusaluetta. Rakennusten valurauta-arkkitehtuuri on kuuluisaa.

Greenwich Village tai paikallisittain "Village" on omaleimainen ja boheemi alue. Homotiheys on suuri tällä alueella ja sateenkaarilippuja näkyy runsaasti kaupoissa, kahviloissa, ravintoloissa, baareissa ja yöpymispaikoissa. Greenwich Villagen status on vuosien saatossa noussut ja siellä on nykyisin trendikkäitä putikkeja, kahviloita ja ravintoloita.

Greenwich Villagessa on myös Christopher Street, jonka varrella sijainneesta Stonewall Inn -ravintolasta alkoi 1960-luvun lopulla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen "pride", kun jatkuviin ratsioihin ja poliisin mielivaltaan kyllästyneet määrittelivät oman paikkansa maailmassa ja ryhtyivät taisteluun oikeuksistaan.

Homomuistomerkki Greenwich Villagessa, Christopher Parkissa, aivan legendaarisen The Stonewall Inn -ravintolan lähellä
Yksi Christopher Streetin sivukaduista on nimeltään Gay Street.

Washington Square on alueen itäosassa. Vilkkaan aukion pohjoisreunalla on mahtava marmorista tehty kaari, 5th Avenuen portti. Täältä pohjoiseen kaupunki on liki ruutukaavan mukaan rakennettu; Numeroidut puistokadut kulkevat pohjois-eteläsuunnassa ja numeroidut kadut lännestä itään. 5th Avenue jakaa katujen nimet läntisiin ja itäisiin.

East Village on Greenwich Villagen itäpuolella. Täällä kartta noudattaa jo pääosin ruutukaavaa. Alueen trendikäs itäosa tunnetaan nimellä Alphabet City, koska 1st Avenuen itäpuoliset puistokadut on nimetty kirjaimin. East Villagessa on vilkas vaihtoehtoinen musiikki- ja teatterielämä.

Gramercy ja Flatiron district on konttorien ja asuintalojen aluetta. Täällä on mm. kolmion muotoinen Flatiron Building, joka on yksi ensimmäisistä New Yorkin pilvenpiirtäjistä.

Chelsea ja Garment district on vilkas alue, jossa on monia huomattavia rakennuksia ja muita kohteita. Täältä löytyvät tavaratalo Macy´s, Empire State Building, komea pääpostitoimisto ja paljon muuta. 34th Streetin korkeudella 7th Avenue tunnetaan myös nimellä Fashion Avenue.

Alueella on vilkas homoyhteisö ja etenkin 8th Avenuella ja sen idänpuoleisilla kaduilla 14th ja 24th Streetin välillä on runsaasti sateenkaarilipuilla varustettuja baareja, ruokaravintoloita ja muutakin tarjontaa.

Theater district on ravintoloiden ja teatterien aluetta. Yhdessä maailman tunnetuimmista risteyksistä 7th Avenue ja Broadway leikkaavat toisensa. Rappion jälkeen uuden syntymän kokenut mainosvalomeri tunnetaan nimellä Times Square. Muutaman korttelin päässä sijaitsee Rockefeller Center -rakennusryhmä, johon kuuluu mm. Radio City Music Hall. Alueella on myös mahtava New York Public Library.

Times Square
Rockefeller Center

Lower Midtown on tunnettu etenkin muutamista merkkirakennuksistaan. Autoaiheisesti koristeltu 77-kerroksinen Chrysler Building on yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista. Grand Centeral Terminal on arkkitehtuurillisesti hieno uusbarokkia edustava vilkas rautatieasema.

Yhdistyneet kansakunnat pitää päämajaansa kaupungin itäisellä rannalla. Seitsemän hehtaarin tontti ei ole USA:n maaperää, vaan oma kansainvälinen vyöhykkeensä.

Upper Midtown oli aikanaan "paremman väen" alue, mutta sittemmin se on muuttunut konttoreiden valtakunnaksi. Nykytaiteen museo MoMA, eli Museum of Modern Art on tällä alueella.

Upper East Side keskuspuiston itäpuolella on nykyisin kaupungin hienostoaluetta, jossa kaupungin kerma asuu. Monet rakennukset ovat museoina ja suurlähetystöinä. 5th Avenue tunnetaan 88th Streetistä ylöspäin muutaman korttelin verran tunnetaan nimellä museomaili. Siellä on mm. spiraalin muotoinen Guggenheim-museo ja juutalaismuseo. Muutamia kortteleita museomailin eteläpuolella sijaitsee Metropolitan Museum of Art.

Central Park on 3,4 neliökilometrin kokoinen ulkoilualue keskellä Manhattania. Puistossa on metsää, pieniä järviä, polkuja, lasten leikkikenttiä, erilaisia pelikenttiä, nurmia ja eläintarha. Kesäisin se on suosittu vetäytymispaikka kaupungin katujen kuumuudesta ja talvisin lumisateiden jälkeen siellä on pulkkamäkiä.

Strawberry Fields - Beatlesin John Lennonin muistopaikka keskuspuistossa

Upper West Side on kulttuuritarjonnaltaan vilkas. Lincoln Center on esittävän taiteen keskus. 14 salissa esitetään oopperaa, klassista sinfonia- ja kamarimusiikkia, jazzia, balettia ja teatteria. Museum of Natural History esittelee luonnontieteiden saavutuksia. Twin Towers of Central Park West on puolestaan yksi merkkirakennuksia.

Luonnontieteellinen museo

Morningside Heights ja Harlem ovat Manhattanin pohjoista osaa. Columbia University on vuonna 1754 perustettu yksityinen yliopisto, jossa kirjoilla on parikymmentä tuhatta opiskelijaa. Oppia hakemassa on ollut lukuisia tunnettuja vaikuttajia.

Itäosan Harlem on puolestaan tunnettu mustien asuma-alueena. Aikanaan Harlemin maine oli huono, mutta nykyään sen turvallisuus on parantunut huomattavasti.

Upper Manhattan pohjoisimpana on esikaupunkimaista aluetta. Täältä on silta New Jerseyn puolelle.

Manhattanin ulkopuolella

Bronx sijaitsee Manhattanin pohjoispuolella, mantereella. Osa alueesta on rappeutunut, mutta Bronxissa on mm. suuri eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha. Bronx on myös tunnettu graffiteistaan.

Brooklyn on moni-ilmeinen, etnisesti monimuotoisin ja tiheästi asuttu alue, hengeltään vahvasti oma kaupunkinsa.

Näkymä Brooklynista

Queens on esikaupunkimainen alue ja se sijaitsee läntisellä Long Islandilla. John F. Kennedyn kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Queensissa.

Staten Island on ilmaisen lauttamatkan päässä Manhattanilta. Brooklynin ja Staten Islandin välille rakennettiin 1960-luvulla Verrazano-Narrows-silta. Saarelle rakennetaan uutta jatkuvasti, mutta se on leimaltaan maalaisempi kuin muu New York.

www.nyc.gov
Wikipedia: New York

4 kommenttia

Olet hyvin kertonut laajasti NYC, missa Park Ave, Bloomingdales etc. >5th Ave. shopping, Tiffany's, ja department stores?
Tämä artikkeli laajenee vielä. Lisäsin nyt tietoa ostosmahdollisuuksista. Lisää vihjeitä ja ajatuksia tärkeistä asioista voi pistää myös tänne.

Kommenttia muokattu: 26.01.2011 klo 10:02