ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Nancy Reaganin kuolema palauttaa mieliin USAn vaikeat AIDS-vuodet

vaeltaja2006 • 07.03.2016 23:07 UUTISET: YLEISET

USA:n presidentti Ronald Reagan vaimonsa Nancy Reaganin kanssa vuonna 1988 (kuva: Arnie Sachs / DPA / Lehtikuva)
Nancy Reagan kuoli sunnuntaina kotonaan Los Angelesissa 94-vuotiaana. Ronald Reagan oli kuollut jo 2004. Nancy oli hyvin suosittu presidentin rouva, mutta hänen sanotaan myös olleen hyvin vaikutusvaltainen. Huhujen mukaan hän oli presidentille tärkeä neuvonantaja. Reaganin valtakausi osui vuosiin 1981-1989.

Reaganin presidenttikaudella alkoi AIDS-kriisi. Puoli miljoonaa amerikkalaista, pääosin nuorehkoja miehiä, kuoli sairauden haittavaikutuksiin. Monet hlbti-aktivistit pitävät presidenttiä ja hänen puolisoaan osasyyllisinä epidemian nopeaan laajenemiseen. Väitetään, että Nancy rohkaisi miestään homofobiseen AIDS-politiikkaan, koska sellainen vastasi ajan yleistä henkeä. Vaikka tauti vakavasti teki tuhoja USAn homoyhteisöissä, Reagan mainitsi AIDSista ensi kertaa julkisesti vasta vuonna 1987. Tauti oli löydetty jo viisi vuotta aikaisemmin.


Elokuvatähti Rock Hudson kertoi sairaudestaan vuonna 1985. Hän kuoli seuraavana vuonna lokakuussa. Aktivistit kertovat, että presidenttipari suhtautui kylmästi Rock Hudsoniin, vaikka tämä oli ollut presidenttiperheen hyvä tuttu. Newyorkilainen internetyhtiö Buzz Feed kertoi uutissivullaan vuosi sitten, kuinka Rock Hudsonin puolesta pyydettiin apua presidenttiperheeltä, jotta Hudson saisi Pariisissa uudenlaista lääkehoitoa vuonna 1986, yhdeksän viikkoa ennen kuolemaansa. Ranskassa hoidettiin vain ranskalaisia potilaita uudella lääkkeellä. Rock Hudson lensi Pariisiin heinäkuussa 1986 etsimään kokeellista HPA-23 -hoitoa. Hänen kuntonsa kuitenkin romahti Pariisin Ritz-hotellissa ja hänet siirrettiin amerikkalaissairaalaan. Hudsonin tiedottaja pyysi apua Nancy Reaganilta, jotta Hudson olisi otettu ranskalaiseen puolustusministeriön sairaalaan saamaan uutta lääkehoitoa, mutta julki tullut dokumentti kertoo, että Nancy kieltäytyi avun antamisesta. Siitä on mustaa valkoisella.

www.buzzfeed.com

Myöhemmin presidenttipari perusteli kantaansa niin, että he eivät voineet auttaa yksittäistä ystäväänsä, vedoten tasapuoliseen kohteluun. Monet uskovat, että taustalla oli presidenttiperheen homofobia.

Ensimmäinen lääke, AZT (Retrovir), hyväksyttiin USAssa käyttöön maaliskuussa 1987.


Suomessakin tiedettiin 80-luvulla, että Reaganin poika on tanssija ja siitä kiirehdittiin tekemään johtopäätöksiä. Myöhemmin poika Ron on esiintynyt julkisuudessa vaimonsa Dorian rinnalla.
Presidenttiperheen tytär Patty Davis kertoi vuonna 2013, että Nancy kannattaa homojen avioliitto-oikeutta. Hän ei koskaan kuitenkaan julkisuudessa sanonut asiasta sanaakaan.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy