ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Namibialla vielä pitkä tie HLBT-oikeuksissa

jnsto • 25.12.2011 12:21 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Namibialla on Suomessa yleisesti ottaen hyvä maine. Martti Ahtisaari vaikutti maan itenäistymiskehitykseen ja aikanaan silloinen Lounais-Afrikka oli suomalaisen lähetystyön pitkäaikainen kohde. Suomessa ei välttämättä muisteta, että itsenäisyyssankari Sam Nujoma oli avoimesti homovastainen.

Maan vanha apartheid-asennemaailma näkyy HLBT-aktivistien keskuudessa. Äskettäinen ensimmäinen Mr Gay Namibia –juhla oli samalla ensimmäinen mustien ja valkoisten HLBT-piirien yhteinen tilaisuus. -Ja vaikka estradilla oltiin yhdessä, tauolle mustat ja valkoiset esiintyjät menivät erikseen, huomautti tilaisuutta seurannut toimittaja.

Viereisen Etelä-Afrikan HLBT-tasa-arvokehitys on vaikuttanut Namibiaan. Yleiset asenteet ovat kuitenkin tiukassa. Maan perustuslaissa kielletään syrjintä sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Kuitenkin maan työlainsäädännössä aiemmin ollut tämänsuuntainen syrjintäpykälä poistettiin lakia 2007 uudistettaessa. Eteläafrikkalainen uutispalvelu News24 muotoilikin tilanteen siten, että Namibiassa ei ole säädetty homovastaisia lakeja. Tasa-arvolainsäädäntöä seuraava paikallinen asiantuntija kuvasi vuoden 2007 lainmuutosta järkyttäväksi maassa, joka on sentään noussut rotuerottelusta.

Mr Gay Namibia –kilpailun marraskuun lopulla voittanut Wendelinus Hamutenya joutui joulukuussa pahoinpitelyyn kadulla kotinsa luona. Hän on kotoisin Pohjois-Namibiasta, jossa homo-ongelmaiset asenteet ovat tiukkoja. Hanytenyan perhe oli pojan homoudesta kuultuaan ensin toimittanut hänet mielisairaalaan.

Hamutenya on harras kristitty ja sanoo xtra.ca:n haastattelussa uskovansa siihen, että rakastavan jumalan ja homoseksuaalisuuden käsitteet eivät sulje toisiaan pois. Monet namibialaispoliitikot sanovat kuitenkin homouden olevan länsimaista vaikutusta ja riidassa kristinuskon kanssa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Menneenä kesänä Tukholman Prideen oli kutsuttu 15 HLBTI-aktivistia eteläisestä ja itäisestä Afrikasta, mm. Zimbabvesta, Ugandasta ja Mosambikista. Vierailun toteutti Ruotsin Zambian suurlähetystö. Elokuun 6. päivänä vieraat tapasivat tervetuliaistilaisuudesssa Ruotsin ulkoministeriön kehitysasioiden johdon ja puhuttiin Afrikan tilanteesta. Vieraat olivat mukana mm. paneelikeskusteluissa ja pride-tapahtumissa.

Namibialla on Suomessa erityisasema ja Suomi tunnetaan Namibiassa. Namibian homojen ja lesbojen tukalasta tilanteesta on ranneliikkeessä lyhyitä mainintoja jo vuosien ajan. Olisiko nyt aika ulkoministeriön toimia tässä asiassa. Asiaa tulisi selvittää ja ulkoministeriö voisi auttaa kontaktien luomisessa Suomen ja Namibian homo- ja lesboliikkeiden välillä. Amnesty mahdollisesti voisi jatkossa seurata tarkemmin Namibian tilannetta, kunhan kontaktit saadaan aikaan. Voisimme toimia Namibian homojen ja lesbojen ”kummeina”.

Amnesty tai Helsinki Pride voisivat pyyytää ulkonministeriöltä tukea, että Namibian homo- ja lesboliikkeen aktivisteja saataisiin kesällä Suomeen tutustumaan Helsinki Prideen. Siitä yhteydet alkaisivat. Ulkoministeriöllä on varoja monenlaisiin vierailuihin. Tämähän ei paljon maksaisi.

Tämä on vetoomus Amnestylle ja Helsinki Pridelle.


Ruotsin kokemukset
www.regeringen.se
  vaeltaja2006 • 25.12.2011 16:29
Tähän verrattavana asiaryhmänä voisi mainita sen suuren huolen, jota Suomi ilmaisi naisten asemasta Nicaraguassa. Silloinen ulkomaankauppaministeri Väyrynen otti teeman esille käydessään maassa. Eli kun Suomi on ajanut naisten asiaa Väli-Amerikassa, se voisi ajaa HLBT-asiaa Afrikassa. Suomen nykyisen hallituksen kokonaispainopiste ei liene yhtä tasa-arvomyönteinen kuin edellisen, joskaan kehitysministeri ja ulkomaankauppaministeri eivät ole kielteisiä.
  jnsto • 25.12.2011 18:47
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy