ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Naiset nousivat johtopaikalle keuhkosyöpätilastoissa

vaeltaja2006 • 14.03.2017 19:41 • 4 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS

Tupakkatauon paikka on nykyään ulkona.
Lääkärit pitävät merkittävänä muutoksena sitä, että Suomessa naisilla esiintyy ensi kertaa enemmän keuhkosyöpää kuin miehillä. Tupakanpoltolla ja keuhkosyövällä on selvä yhteys.

Keuhkosyöpä on yksi vaikeasti hoidettavista syövistä. Kuolleisuus on suuri. Yleisimmistä syövistä huonoin ennuste on haimasyövällä, seuraavina ovat keuhko- ja henkitorven syöpä ja mahasyöpä. Moniin syöpiin tupakanpoltto vaikuttaa taustalla lisäten syövän puhkeamismahdollisuutta.

Vanhuudessa syöpä on tavallinen syy elämän päättymiseen. Keuhkosyöpään sairastutaan nuorempana, joten se lyhentää selvästi ihmisten elinikää.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että hlbtiq-ihmiset polttavat jopa 50% enemmän kuin muu väestö. The National Adult Tobacco Survey eli USAn kansallinen tupakkatutkimus päätyi tähän tulokseen vuonna 2015. On yritetty löytää syitä runsaaseen tupakointiin. On helppo ajatella, että baarikäyttäytyminen ja siihen liittyvät ihmissuhteet vievät helposti tupakoimaan. Tupakoijien on helppo ottaa kontaktia vaikka pyytämällä tulta. Toisaalta tupakoija voi helposti torjua ei-toivotun ihmisen lähestymisen. Voi lähteä tupakalle ja siirtyä uuteen seuraan. Tupakointi ja alkoholin nauttiminen tuntuvat liittyvän yhteen. Hlbtiq-ihmisillä on tapana kokoontua baareissa ja yökerhoissa. Ryhmässä tunnetaan olo turvalliseksi ja ryhmässä on helpompi aloittaa tupakointi.

Amerikassa on huomattu, että tupakkatehtaat ovat suunnanneet mainontaa hlbtiq-nuorille ja -aikuisille. Kun nuori jää tupakoinnin ”koukkuun”, siitä on työlästä irtautua. Rohkaisevaa on, että riski sairastua keuhkosyöpään pienenee rajusti tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Suomessa tupakan vastaista työtä on tehty pitkään ja tupakointirajoitukset ovat laajoja. Voi olla, että tilanne jonkin verran eroaa amerikkalaisten tilanteesta.

www.advocate.com

Suomen syöpätilastoja käytiin läpi tänään kirurgian erikois­lääkärin ja lääkintöneuvoksen, Ilkka Talvitien luennolla Kampin palvelukeskuksessa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Gayclub Herculeksen ainoa rauhallisempi paikka lienee tupakkakoppi, jossa voi puhua huutamatta. Samoin tupakoimattomille pitäisi rakentaa rauhallisempia tiloja, joissa voisi rauhassa jutella ja tutustua ihmisiin.

savutonsuomi.fi
  1965 (ei rekisteröitynyt) • 14.03.2017 20:55
Tuskinpa siellä tupakkakopissa voi rauhassa jutella ja tutustua ihmisiin, sillä ollaanhan siellä kuin sillit kärysuolassa. Erinomaisesti voi jutella siinä yläkerran baariosan joka puolella, sillä tanssisalin musiikkihan on suunnattu niin ettei se liikaa mekasta siihen osaan.

Tanssimusiikki-yökerho ei okein voi olla hissunkissunpaikka, koska hissunkissuttelusta kärsisi tanssimusiikkitunnelma aivan kamalasti.

Rauhaisia paikkoja, myös hlbt-rintamalta löytyy kaupungista muita yllinkyllin ja niini voi siirtyä tai tehdä jatkotreffit hyvin.
  human • 14.03.2017 22:24
Tupakointihan vaikuttaa huonosti monella muullakin tapaa.

Raittiit, tupakoimattomat ja vegaanit nyt ovat vain parempia ja kyvykkäämpiä rakastelussa. Sehän on tunnettu tosiasia, sillä tupakka, alkoholi ja liika lihansyönti eivät edistä kropan ja mielen viriilissä ja herkänhyvässä kunnossa pysymistä.
  human • 14.03.2017 22:29
Oman muistikuvani mukaan Herculeksen tanssilattialla voi hyvin kuulla mitä vieressä puhutaan, tosin viime käynnistäni on jo aikaa ja yksi syy oli siihen musiikki (niin alhainen volyymi kuin laatu) kuin nettiyhteyden puute. Vieläkö nämä ongelmat ovat siellä "Etutöölön Bermudan kolmiossa"?
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 15.03.2017 15:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy