Näinkö ´sukupuolineutraali´ sai nykyisen merkityksensä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • jnsto
  • 4

Käsitteellisyys- ja systeemisyystutkija Yrjö Mikkonen nosti sukupuolineutraalin avioliiton esimerkiksi käsitteiden manipuloinnista ja rapautumisesta. Kanava-lehden (5/2011) katsauksia-osastossaan julkaisema artikkeli alkaa muistutuksella, että normatiivisen kielen tulee muuttua hitaasti ja harkitusti. Kieli ja käsitteet ovat kommunikaation renki, eivätkä sen isäntä.

Mikkonen vertaa käsitteiden muuttumista soluun. Käsite alkaa rapautua, kun sitä edustavaa sanaa käytetään toistuvasti vain osittain alkuperäistä vastaavassa käsitemerkityksissä. Tällöin käsite joutuu vieraaseen piirteistöympäristöön, joka alkaa rikkoa käsitteen rajapintaan. Sen sisälle pääsee ulkopuolisia käsitepiirteitä, ikään kuin geenimanipulaatiossa.

Mikkonen nosti esimerkiksi tuoreesta käsitedegeneraatiosta ”sukupuolineutraalin ”. Käsitteellä viitattiin alun perin ammatteihin, joissa biologisilla ja fyysisillä mies- ja naisominaisuuksilla ei ammatilliselta kannalta ole merkitystä. Luotiin mm sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä.

Avioliittoa Mikkonen kuvaa sateenvarjo-käsitteeksi, jonka sisällä on lukuisia käsitepiirretekijöitä. Aikaisemmin niihin eivät kuuluneet tasa-arvon tai yhdenvertaisuuden käsitteet, koska avioliiton sisäiset roolimallit koettiin perinteisesti suhteellisen selkeinä ja tasapainoisina.

Mikkonen kertoo, kuinka sukupuolineutraalin avioliiton puolustajat valitsivat hankkeelle sopivia osia uskonnosta ja tieteestä. Raamatusta otettiin ne käsitepiirteet, jotka korostavat rakkauden tärkeyttä, vaikka siellä puhutaan rakkauden käsitteestä lähinnä agape (tai caritas-) tasolla ja seksuaalisuuden kohdalla homoseksuaalisuus tuomitaan sopimattomana. Tieteiden puolelta taas otettiin esimerkiksi eläinten seksuaalinen käyttäytyminen, jolloin voidaan todeta esimerkiksi miespuolisten pingviinien käyttävän joskus toisiaan seksikumppaneina ja vieläpä hoivaavan yhdessä jotain pesästä karannutta munaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kun näin valikoituun uskontoon ja tieteeseen auktoriteetteinä yhdistetään moderni tasa-arvokäsitys kaiken ja kaikkien yhdenvertaisuudesta, saadaan aikaan uudenlaisen käsitepiirteistön ydin, toteaa Mikkonen.

Mikkonen kirjoittaa, että loppuun asti loogisuuden vuoksi kaikenlaisia kuviteltavissa olevia avioliittomuotoja kaikkien seksuaalisuuden suuntautumisineen ja kumppaneiden lukumäärään ja laatuun katsomatta tulisi nimittää sukupuolineutraaleiksi avioliitoiksi, koska ne täyttävät kolme käsitepiirrettä perinteisestä avioliitosta: seksuaalisuus, rakkaus sekä täydellinen tasa-arvo modernissa mielessä. Näin sukupuoliseen käyttäytymiseen ja sukupuoleen ei tarvitse kiinnittää lainkaan huomiota. Tällöin kuitenkin perinteinen yleiskäsite avioliitosta on täysin käyttökelvoton.

- Käsitteiden kirjavuuden lisääntyminen johtuu aikamme arvotilanteesta, Mikkonen kirjoittaa. Yhtäältä vaaditaan enemmän yksilöllisiä oikeuksia ja vapauksia ja toisaalta edellytetään yleistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnan oikeudenmukaistamiseksi. Tämä johtaa yhä pidemmälle pirstaloitumiseen.

Poliitikot sijoittavat eri ryhmien oikeuksia väljästi ymmärretyn tasa-arvon kirjoon yrittäen hallita poliittista konsensusta. Tämä lisää tarvetta yhä uusien tapausten määrittelylle ja kielen ja käsitteiden jatkuvalle muuttamiselle.

4 kommenttia

Tuntuu, että Mikkonen rapauttaa ihan itse kieltä puhumalla sukupuolineutraalista avioliitosta, vaikka kyse on oikeasti sukupuolineutraalista avioliittoLAISTA. Luulisi, että oikea kielentutkija erottaisi nuo kaksi asiaa ja niiden erot.
  • 2 / 4
  • Havainnoija
  • 16.8.2011, 23.12
Kiitokset Vienolle realismista. Kyseessähän ei todellakaan ole sukupuolineutraali avioliitto. Kyseessä on laki, joka on sukupuolineutraali.

Rikoslaissa ja monissa muissa laeissa, asetuksissa ja määräyksissä puhutaan tekijästä, vastaajasta, syytetystä, asianomistajasta ja niin edelleen. Lakeihin kuuluvissa asiakirjoissa ja sopimuksissa puhutaan muun muassa vuokranantajasta, vuokralaisesta, asunnon haltijasta ja taloyhtiön puheenjohtajasta. Sukupuolta ei mainita, vaan lait, asetukset ja määräykset koskevat kaikkia samalla tavalla, olipa sitten kyseessä mies tai nainen.

Useimmat Suomen lait, asetukset ja määräykset ovat siis sukupuolineutraaleja. Niissä ei mainita erikseen naista ja miestä, vaan esimerkiksi yleisessä tieliikennelaissa puhutaan ajoneuvon kuljettajasta, jalankulkijasta ja niin edelleen.

Tällä hetkellä voimassa oleva avioliittolaki ei ole sukupuolineutraali. Siinä mainitaan mies ja nainen. Kaksi vuotta sitten kirjoitettu uusi avioliittolaki sen sijaan on. Siinä puhutaan kahdesta henkilöstä, jotka solmivat avioliiton. Se on siis sukupuolineutraali ja samalla tasa-arvoinen. Koska useimmat kristit, persut ja keskustalaiset eivät ymmärrä, mitä sukupuolineutraali laki tarkoittaa, käytetään tulevasta laista nimitystä yleinen avioliittolaki. Yleinen tarkoittaa, että se koskee kaikkia kuten yleinen oppivelvollisuuslaki.

Tutkija Mikkosen spekuloinnit moniavioisuudesta ja muut kummallisuudet voimme unohtaa.

Yleinen avioliittolaki tarkoittaa siis kahden henkilön solmimaa avioliittoa. Nämä kaksi henkilöä voivat siis olla heteroja, homoja, biseksuaaleja, transsukupuolisia ja niin edelleen. Siis kaksi ihmistä kuten ennenkin. Nyt vaan ei enää syrjitä ja alempiarvoisteta sukupuolen perusteella.

Useimmille kristeille ja persuille sekä monille keskustalaisille, kokoomuslaisille ja junasta jääneille tasa-arvo tuottaa ongelmia.

Yleisen avioliittolain aika on tullut.

Oikeusministeriön selvitys:

http://www.om.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&SSURIapptype=BlobServer&SSURIcontainer=Default&SSURIsession=false&blobkey=id&blobheadervalue1=inline;%20filename=OMSO%2083%202010%20v.2.%20selvitys_Samaa%20sukupuolta%2022%20s.pdf&SSURIsscontext=Satellite%20Server&blobwhere=1290610056855&blobheadername1=Content-Disposition&ssbinary=true&blobheader=application/pdf

Lainmuutos:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_31_2009_p.shtml