ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

"Myös siviilivihkimiseen voidaan yhdistää sotilashäiden elementtejä"

jnsto • 03.08.2016 08:36 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kirkon mahdollinen pidättäytyminen laista poikkeavassa avioliittokäsityksessä tuo evl-seurakuntalaisten eriarvoisen kohtelun myös puolustusvoimiin. Pääesikunnassa ei kuitenkaan uskota tasa-arvoisen avioliittolain edellyttävän muutoksia avioliittoon vihkimisten käytäntöön puolustusvoimissa.

Puolustusvoimien sanomalehti Ruotuväki nosti avioliittokysymyksen esille reportaasilla varusmiehen sotilashäistä. Juttu ei kuitenkaan puuttunut 2017 voimaan tulevan lainkorjaukseen vaikutuksiin.

Kenttärovasti Janne Aalto Pääesikunnan koulutusosastolta totesi ranneliike.netille, että Puolustusvoimat ei sinällään tarjoa ”vihkimispalveluita” kenellekään, mutta sotilaspapit ovat käytettävissä, jos joku henkilöstöön kuuluva haluaa sotilaspapin vihkimään hänet avioliittoon. Henkilöstöllä tarkoitetaan niin palkattua henkilökuntaa kuin varusmiehiäkin. - Sotilaspappi ei siis automaattisesti vihi sotilasyhteisön jäseniä, vaan sen voi yhtä hyvin tehdä maistraatin ao. virkamies tai siviilipappi, Aalto huomautti.

Aalto sanoi, että myös siviilivihkimiseen voidaan yhdistää sotilashäiden elementtejä, jos ja kun vihkipari niin haluaa ja vihkijäviranomaisen kanssa niin sopii.

Aalto totesi , että sotilaspapit voivat tällä hetkellä vihkiä pareja, jotka täyttävät kirkollisen vihkimisen edellytykset. Niiksi hän kertasi kuulumisen ev.lut kirkkoon tai muuhun erikseen määriteltyyn kristilliseen kirkkoon tai kirkkokuntaan, ja rippikoulun tai vastaavan käymisen. – Tasa-arvoisen avioliittolain myötä tähän tuskin tulee muutoksia, Aalto sanoi kirjallisessa vastauksessaan.

-Sotilaspapin paikallaolo perustuu aina vihkiparin toiveeseen. Pelkkä sotilaspapin läsnäolo ei myöskään tee vihkitilaisuudesta millään tapaa sotilaallista, vaan kaikki ”sotilashäiden” elementit ovat vihkitilaisuudessa sekä hääjuhlassa vihkiparin toivomuksen mukaisia, Aalto taustoitti


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kuten jnsto viimeisessä kappaleessa toteaa, "Pelkkä sotilaspapin läsnäolo ei myöskään tee vihkitilaisuudesta millään tapaa sotilaallista". Ensi vuoden maaliskuun alusta tilanne kumminkin muuttuu siten, että sotilaspappien olisi pyydettäessä alettava vihkimään myös samaa sukupuolta olevia sotilaspareja. Toki osalla heistä on vakaumuksensa, jonka vuoksi he eivät näin tehdä, mutta tällöin heidän tulee luopua myös eri sukupuolta olevien parien vihkitehtävistä, sillä he kuitenkin toimivat Puolustusvoimien viroissa ja virkatehtävässä ei saa syrjiä.

Mielenkiintoisempi kysymys on, että milloin nähdään ensimmäiset sotilashäät joissa molemmat vihittävät ovat samaa sukupuolta. Ja sen jälkeen näemme taatusti sotilashäät, joissa molemmat samaa sukupuolta olevat vihittävät ovat vielä sotilaita.

Reportaasi kadettihäistä ja niihin liittyvistä perinteistä löytyy Ruotuväen numerosta 13/2016:
ruotuvaki.fi
  k_ma • 20.08.2016 09:06
Sotilaspapin vihkioikeus ja vihkiminen perustuu pappeuteen, ei sotilaspapin virkaan. Kirkolla ei ole vihkikaavaa samaa sukupuolta olevan parin vihkimiseen, joten tämän vuoksi yksittäisellä papilla ei välttämättä voi nähdä olevan velvollisuutta homoparin vihkimiseen.
  smo • 20.08.2016 09:29
"Sotilaspapin vihkioikeus ja vihkiminen perustuu pappeuteen, ei sotilaspapin virkaan."

Vastaavasti lääkärin velvollisuus auttaa sairasta perustuu lääkäriyteen, ei lääkärin virkaan, mutta silti myös Suomen laki säätää lääkärin tehtävien suhteen. Esim. gynekologiaan erikoistuvalle, joka ei halua tehdä aborttia, ehdotetaan yleensä toista erikoisalaa.

Tämä sotilaspappiasia olisi kyllä hyvä testata, tarvittaessa tuomioistuimessa.
  Yesman • 20.08.2016 09:56
Mutta jos sotilaspappi vihkii heteroparin, on hänen vihittävä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Muutoin hän rikkoo Puolustusvoimien säännöksiä tasa-arvosta.
  k_ma • 22.08.2016 07:47
On varmaan houkuttelevaa ajatella asiaa juuri noin, mutta ei se kuitenkaan noin mene. Asiat muuttuvat kirkon päätösten myötä.
  smo • 22.08.2016 19:34
"Asiat muuttuvat kirkon päätösten myötä."

Niiden, jotka eivät pidä järkevänä valtiollista kaksoisstandardia avioliittoasiassa, kannattanee testata tämä asia käytännössä ja tarvittessa tuomioistuimessa.
  Yesman • 23.08.2016 15:26
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy