ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Münchenin Glockenbach-korttelit: homot muuttavat omasta kaupunginosastaan muualle

vaeltaja2006 • 15.07.2014 05:53 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kesän iloja Münchenin Englantilaisessa puutarhassa
Ensi lauantaina Münchenissä on CSD-paraati. Reitti kulkee jälleen pitkin Müllerstrassea, mutta kadun ilme homokatuna on lähes kadonnut. Uudet rikkaat valtaavat alueen.

Deutsche Eiche on vanha maineikas homoravintola ja -hotelli lähellä Gärtnerplatzia ja naapurikatu on Müllerstrasse. Deutsche Eichen vieressä nostokurjet kertovat, että alueelle rakennetaan uutta. Monelle homolle nosturit viestivät: alueella eläminen kallistuu. Uudet, rikkaammat ihmiset muuttavat tilalle ja alueen vanha charmi katoaa. Kaupunginosan oman valtuuston päällikkö valittelee, että muutoksia vastustetaan. Hän näkee asian toisin. Hänen mukaansa alueen eloisuus lisääntyy entisestään.

Ne, jotka ovat eläneet näissä kortteleissa pitkään, tietävät, että siellä vallitsi vilkas hyörinä, elämän kirjavuus ja suvaitsevaisuus. Oli paljon homoja. 80-luvulla alueella oli ainakin 50 homopaikkaa. Nyt homopaikkoja on enää 15. Müllerstarasse ja Gärtnerplatz alkavat olla uudenlaisen laadukkaan väen aluetta eikä seutu enää näytä "gay-alueelta". Viikonlopppuisin terassit ovat täynnä, mutta homoja ja lesboja ei siellä enää kohtaa.

Homojen ja lesbojen määrä koko Glockenbach-kulmakunnan alueella on vähentynyt. Heillä ei riitä raha alueella asumiseen. Kun ensi lauantaina CSD-kulkue etenee pitkin Müllerstrassea, jäljellä olevat asukkaat asettavat sateenkaariliput roikkumaan ikkunasta ja kauppiaat liputtavat osoittaakseen suvaitsevaisuuttaan. Alueella on totuttu siihen, että eletään avoimina, eikä olla kaapissa.

Iltaisin ja viikonloppuisin muutos näkyy kuitenkin selvästi. Se on huomattu myös homokeskuksessa SUBissa Müllerstrassella. Läheisellä metroasemalla Sendlinger Torilla alkaa olla väkeä, joka ei ole täysin hyväksynyt homoja. Heille huudellaan ja heitä pilkataan.

Homojen keskuksessa SUBissa on monenlaista toimintaa. On shakkiryhmiä, homo-opettajien ryhmä, yms. Tilaa on yli 500 neliötä. Mutta ongelmiakin on ollut. Seiniin on viime vuonna ainakin pari kertaa piirrelty hävyttömyyksiä ja transihmisiä on ahdisteltu.

SUBia vastapäätä nousee uusia luksusasuntoja. Deutsche Eiche -ravintolan johtaja on kuulemma ostanut asunnon, hinta 5 miljoonaa euroa. Vielä aivan äskettäin tämä oli työväestön asuma-aluetta. Muutos on ollut nopea. Poikkikadulla on miesten suosima Edelheiss-baari. Aikaisemmin se oli paljon rauhallisempaa aluetta. Omistaja kertoo, että Müllerstrassella liikkui ennen vain homoja. Nyt sinne tulee nuorta bile-joukkoa. Homojen vihaajat silloin tällöin sylkevät ikkunoihin ja juopuneet tytöt haluavat sisään katsomaan homoja. Yksi olennainen syy häiriöihin on alkoholin raju käyttö kaduilla. Siitä tulee lieveilmiöitä: sirpaleita, autoja rikotaan, yms. Alueen asukkaat ovat vihaisia. Heidän mielestään syyllisiä ovat homobaarin asukkaat, mutta se ei ole totta. Häiriö syntyy kaduilla vaeltavasta juhlivasta joukosta.

Edelheiss on yksi viimeisiä homobaareja. Muut ovat muuttaneet pois. Uusia baareja on tullut tilalle. Monet baarit ovat mixed - sekä homo- että heteroasiakkaille. Tilanne on vapautunut niin, että enää ei baareihin mennessä tarvitse soittaa ovikelloa, vaan sisään pääsee suoraan. SUB suoritti viime vuonna kyselyn. Huomattiin, että homoilla on nyt paljon enemmän heterotuttavapiiriä kuin ennen.

Homojen oma Glockenbach-kulmakunta Müllerstrassen ympärillä on edelleen se paikka, jossa monet käyvät iltaa viettämässä, mutta homoalueena se on vaarassa kokonaan kadota.

(Merkur-online)


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuo Merkurin juttu on täysin totta. Kävin Münchenissä äskettäin. Kaikki mainitut asiat ovat jo näkyvissä. Vain muutama sateenkaarilippu näkyi pitkän kadun varrella. Hienoja uusia asuinrakennuksia on jo valmiina taikka valmistumassa.

Tällaisia tapauksia on muuallakin. Näin USA:ssa Philadelphiassa eräällä alueella hienot tornitalot kalliine asuintoineen. Minulle kerrottiin, että alue oli ollut aiemmin hieman nuukahtanut ja hoitamaton. Homot muuttivat sinne ja ryhtyivät kunnostamaan aluetta. Jonkin ajan kuluttua alueen hintataso alkoi nousta ja homoilla ei ollut enää varaa noihin asuntoihin. He joutuivat muuttamaan pois.

Otaksun tällaista tapahtuvan myös muille vähemmistöille. Olen pistänyt merkille ison muutoksen Helsingin Kallion kaupunginosassa. Nuoruuteni Kallio on melko lailla poissa. Alue on siitä ajasta keskiluokkaistunut ja muuttunut ikään kuin mauttoman steriiliksi. Kallion kirkko ja lähistöllä oleva Kallion kirjastorakennus ovat säilyneet kutakuinkin ulkoasultaan entisenlaisena. Homoja näkee vielä kuitenkin aika paljon sekä Karhupuiston kahvilassa ja Helsinginkadun tienoilla. Priden aikaan kahvila oli aivan täynnä. Siellä istuskeli päivällä vain muutama sateenkaari-ihminen. Suurin osa vaikutti tavallisilta heteroilta, jotka olivat tulleet kuulemaan runomatineaa Pride-ohjelmaan liittyen.

Onko nyt niin, että useasti toivomani kehitys homojen getttoutumisen sijasta integroitumisesta muuhun yhteiskuntaan on tapahtunut Saksassa, Suomessa ja muuallakin? Ei ole enää erityistä tarvetta eristäytyä "omien joukkoon". Sellaista eristäytymistä olen pitänyt ja pidän edelleen ei-toivottavana suuntana. Venäjällä ja muissa samankaltaisissa maissa mennään juuri tuohon väärään suuntaan. Homot piiloutuvat ja mahdollisesti myös gettoutuvat. Se on valitettavaa kehitystä.
  JuhaniV • 15.07.2014 07:16
Itse vastustan sitä että on rikkaiden ja köyhien asuinauleet erikseen, parempi laittaa rikkaiden asuinauleille kunnan omistamia edullisia vuokra asuntoja niin suvaitsevaisuus lisääntyy.

Veikkaan että monelle suomen(kin) rikkaiden kansoittamalle auleelle olisi hyvä saada myös esim vammaisten ja maahanmuuttajien tukiasuntoja niin ehkä sitten vähemmän rikkaat kiertäisivät veroja kun näkevät että heidän verorahoistaan on hyötyä ihmisille.
  puppeliassi • 15.07.2014 10:00
Aikansa kutakin. HLBT-maailmahan ei ole onneksemme yhtään niin jämähtänyt, kuin esmes pari vanhaan aikaansa jämähtänyttä uskomusta.

Vanhan muutoksesta versoaa mukavasti uutta.
Toki esim. hlbt-baareja ja -yökerhoja ja erilaisia hlbt-ihmisille suunnattuja vapaa-ajanviettotoimia aina tarvitaan, jottei tarvitse hukkua oletushoterouteen, mutta ajat muuttuvat näissäkin trendeissä.

Jutussa oli muuten (taas) kummallinen lausahdus: "Homojen keskuksessa SUBissa on monenlaista toimintaa. ... Mutta ongelmiakin on ollut. Seiniin on viime vuonna ainakin pari kertaa piirrelty hävyttömyyksiä ja transihmisiä on ahdisteltu."

Onko kyse siis homojen keskuksesta? Jos on, niin mitä transihmiset siellä silloin tekevät? Transihmisethän eivät ole homoja lainkaan - eikä heitä pidä vetää millään nippusiteellä homo-merkitykseen :P Jos lokerointeja vältellään/käytetään, niin ei pidä lokeroida asioita joksikin ihan muuksi. Homoa on vain homo.
Vai olisiko kyse sittenkin HLBT-keskuksesta? ; )

Kommenttia muokattu: 15.07.2014 klo 12:20
  human • 15.07.2014 12:17
Syitä uutisessa kerrotun kaltaiselle muutokselle ovat myös sellaiset seikat kuin vaikkapa homojen keskiluokkaistuminen. Marginaaliin painaminen ei onnistu kuten josku aikaisemmin.

Tavatkin muuttuvat. Esimerkiksi minä, suuriin ikäluokkiin, sen alkupäähän kuuluvana, en ole enää aikoihin ollut kiinnostunut bailaamisesta ja ryyppäämisestä. Menen mieluummin syömään ystävieni kanssa laadukkaaseen ravintolaan, jonka ovenpielessä en edellytä liehuvan sateenkaarilippua. Ravintolakäyntejäkin on vuodessa varsin vähän. Sen estää mm. lääkärini huolestunut kommentti vyötäröni mitasta.

Nuorempaa ikäluokkaa on aiempaa vähemmän. He eivät yksinkertaisesti ole enää täyttämässä juottoloita entiseen malliin. Toivon ja oletan, että myös suhtautuminen alkoholin käyttöön olisi vanhempia ikäluokkia kohtuullisempaa.
  JuhaniV • 15.07.2014 13:12
Voisiko kyse olla siitä että emme koe enää olevamme marginaali-ihmisiä?
Mitä tarkoittaa muuten se että "rikkaat" muuttavat homojen tilalle? Homo kai ei ole mikään käsite joka kuvastaisi henkilön taloudellista asemaa.
  Salty Dog (ei rekisteröitynyt) • 15.07.2014 17:14
Ilmiötä kutsutaan englanninkielisessä kirjallisuudessa gentrificationiksi ja sitä on esiintynyt iät ja ajat New Yorkissa. Jokin alue syystä tai toisesta nousee suosituksi, sinne kertyy varallisuutta, mikä vetää vuokria ylöspäin ja lopulta savustaa alkuperäisen, usein varattomamman, väestön pikkuhiljaa ulos alueelta.

Usein se näkyy etnisenä muutoksena, koska eri (etnisten) ryhmien välillä on usein elintasoeroja. Vuokralla asuminen on suurkaupungeissa sääntö eikä poikkeus, toisin kuin Suomessa, ja siten tällaiset muutokset tapahtuvat helpommin kuin Suomessa.

Kyse on varallisuuserosta, ei syrjinnästä, ja prosessina ilmiö on itsestään tapahtuva. Mitkään tahot, eivät asuntojen omistajat, uudet tulokkaat kuin kaupunkikaan, suunnitelmallisesti tai keskitetysti toteuta mitään poisajoa.

Tässä tapauksessa kaupunginosan homot ja lesbot eivät ole keskiluokkaisia, joten jos rahan mielii riittävän vuokran lisäksi leipään, on pakko etsiä asunto muualta. Jos he olisivat keskiluokkaisia, tottakai he jäisivät asumaan sinne, missä ovat aikaisemminkin viihtyneet. Baarien katoamisen voi selittää samalla kaavalla; pienituloinen asiakaskunta ei riitä kattamaan liiketilojen nousevia vuokrakustannuksia.

Homojen keskiluokkaistuminen, marginaalit, syrjintä ja tasa-arvo eivät liity tähän aiheeseen yhtään mitenkään. Uudet tulokkaat saattavat jopa alkuun olla kiinnostuneita alueen boheemista, ehkäpä hiukan nuhjuisestakin ilmeestä. On taiteilijoita, on kaikenlaista poikkeavaa ja rentoa ilmapiiriä. Heillä tosin on myös hyvät tulot, laitetaan taloa ja paikkoja. Pikkuhiljaa heidän panoksensa alkaa näkymään, keräten lopulta muita samanlaisia, mikä puolestaan heijastuu yleiseen hintatasoon, mistä käynnistyy em. kierre. Se seuraava aalto ei sitten välttämättä olekaan enää kiinnostunut boheemiudesta vaan vauraudesta ja haluaa eroon poikkeavuuksista.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 16.07.2014 00:11
Minä olen hyvin tyytyväinen siitä, että Suomessa ei ole homoghettoja. Koen sen niin, että olemme ihan normaali osa yhteiskuntaa eikä meillä ole tarvetta eristyä muusta. En muutenkaan ole kiinnostunut erityisesti homopalveluista. Minulle on aivan sama, mikä on parturini, hierojani tai tarjoilijani seksuaalinen suuntaus.

Tapaamispaikat ovat asia erikseen. Niihin mennään nimenomaan tapaamaan muita homoja.

Asuessani Yhdysvalloissa ihmettelin usein kuinka tärkeä oma gay community heille oli.
  Rantis (ei rekisteröitynyt) • 17.07.2014 11:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy