ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Monikulttuurinen tapahtuma ”Maailma kylässä” Helsingissä

vaeltaja2006 • 27.05.2017 20:12 • 1 kommentti. TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA

Setan pöytä Maailma kylässä -festivaalilla. Vasemmalla projektikoordinaattori Silja Kanerva, keskellä tiedottaja Susan Heikkinen ja oikealla Setan vapaaehtoistyöntekijä.
Helsingissä on käynnissä Maailma kylässä -festivaali. Sieltä löytyy kulttuuria, järjestöjen messutapahtuma, keskusteluareena ja erimaalaisia ruokailupisteitä. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1995. Seta on ollut monina vuosina mukana tapahtumassa omalla tiskillään.


Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa on pääjärjestäjänä. Kepaan kuuluu noin 300 kehitysyhteistyöhön tavalla tai toisella osallistuvaa kansalaisjärjestöä. Kansalaisjärjestöjen asema on yksi päivien keskustelunaihe. Monissa maissa kansalaisjärjestöjen toimintaa on yritetty rajoittaa, mm. Venäjällä, Turkissa ja Unkarissa.

Millaisin viestein Seta on lähtenyt mukaan festivaalille? Tähän vastaa projektikoordinaattori Silja Kanerva. Täällä festivaalilla Seta haluaa nostaa esiin tarpeen translain uudistamisesta. Hlbtiq-pakolaisten osalta Seta muistuttaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen voi olla peruste turvapaikan saantiin. Tässä Silja Kanervan vastaus kokonaisuudessaan:Maailma kylässä -festivaali pidetään 27.-28.5.2017 Helsingissä Rautatientorilla ja Kaisaniemenpuistossa. Tapahtuma on ilmainen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Nykyisessä turvapaikanhakijoitten joukossa on tosiaan mukana muutamia trans-ihmisiäkin. Heistä muutama on käynyt HeSetan Together-ryhmässä ja myös aktivistien järjestämissä LGBT café -tansseissa. Valitettavasti heistä ainakin yksi on tehnyt Suomessa itsemurhan, Kallion Kaarlenkadun vok:ssa; sen jälkeen kun muut pakolaiset olivat ottaneet hänestä valokuvia ja laitteneet ne facefookiin niin että hänen sukulaisensa lähtömaassaa olivat ne nähneet ja sukulaisensa olivat sitten laittaneet hänelle vihaviesstejä ja se oli valitettavasti hänelle mentaalisesti liian kova pala kestettäväksi Kaarlenkadun "transiitti" vok:n tunnetusti hankalissa oloissa.

Aiemminhan seksuaalivähemmistöjen turvapaikanhakijoille oli Helsingissä varattu oma osasto Pasin pohjoispuolella olevassa Metsälän vok:ssa, mutta se erillisosasto lopetettiin. Tuo Metsälän vok ei muutenkaan ollut hyvä vaihtoehto, sillä sitä on käytetty palautuspäätöksen saaneiden osin suljettunakin vok:na ja siten ilmapiiri siellä on ollut erityisen ikävä. Sittemmin seksuaaliväähemmistöjen ihmisiä on sijoitettu hujan hajan eri vok:hin ja osa heistä on hankkinut tuki-ihmisen kautta kotimajoituksia tai ryhmäkämppiäkin. Osa on onnistunut hakkimaan työpaikankin, odotellessaan vielä turvapaikkapäätöstä. Migrille heidän pitää kyetä vahvasti todistamaan olevansa seksuaalivähemmistö-ihmisiä ja sen lisäksi pitää konkreettisesti todistaa myös uhat. Yleinen kerronta ei siis riitä, eli vaikkapa nuoren 21-vuotiaan pitää kyetä kertomaan identiteettinsä vahvasti, sekä myös kokemistaan uhista konkreettisesti. Ei riitä välttämättä että hän on identiteettiään vasta muodostamassa tai että hän on kuullut että hänen ikäisiään on lähtöseuduillaan surmattu kun asia on tullut ilmi.

- - - - - -

Harmi että yksi festarin pääesiintyjistä, Gaby Moreno ei päässytkään esiintymään, koska Lontoon lentokenttien tietojärjestelmäongelmien vuoksi lennot Lontoosta Suomeen peruttiin ja hän jäi jumiin Lontooseen.
Mutta olihan siellä tänäkin vuonna mielenkiintoista musiikkitarjontaa silti.

Parin vuoden takaa Maailma Kylässä -festareilta on jäänyt mieleen erityisesti libanonilaisen Mashrou' Leila -yhtyeen esiintyminen ja se, miten he lämmittivät tunnelman toukokuun lopun kolean sateisessa Helsingissä, avoimesti homon muslimin laulajansa Hamed Sinnonkin voimin

www.youtube.com

- - - - - - -

Rautatientorilla olevan Oikeus elää -turvapaikanhakija-protestileirin hengestä on saanut positiivista kuvaa siitäkin, että siellä on ollut muiden turvapaikanhakijoiden joukossa myös seksuaalivähemmistöjen ihmisiä ja muut turvapaikanhakijat ovat ainakin osaksi heistä selvästi tienneetkin ja olleet ihan mukavasti kavereita heidän kanssaan.

Tuolla leirillä järjestettiin 100-päivätanssit toukokuun puolessa välissä ja tanssimassa oli kymmenkunta seksuaalivähemmistön pakolaista, jotka ovat käyneet myös joko HeSetan Together-tukiryhmässä tai tuki-aktivistien kuukausittain järjestämissä LGBT café -tansseissa. Je heillä oli tuolloin osalla sateenkaarinauhoja yms.

Afganistanista tulleissa turvapaikanhakijoissahan on enemmän muita, kuin maan suurimpaa etnistä ryhmää, pataaneja (pashtuja) olevia (taleban-liike syntyi pataanien keskuudesta) ja esim. tatsikit ovat kulttuuriltaan vapaamielisempiä.
Tatsikeilla on varsin mukava piiritanssi-musagenre Qarsak, jonka musiikkia laulavat ja jota tanssivat sekä naiset että miehet.
Qarsak-tanssissa piirissä taputetaan rytmiä, kun yksi tai muutama tanssii piirin keskellä:

www.youtube.com

www.youtube.com

Qarsakia voi tanssia mainiosti pienemmälläkn porukalla:
www.youtube.com

Qarsak-musaa on hyvin monenlaista. Tässä naisten oikeuksia puolustava, Afganistanin suosituin naislaulaja Aryana Sayeed laulamassa Kabulin jalkapallostadionilla, kansallisliigaottelun ohjelmassa

www.youtube.com

Qarsak sopii mainiosti homohäätanssiksikin, kuten hyvin panee merkille tästä miesten tanssista:

www.youtube.com

Qarsak on siitä mukava tanssi että siinä voi sekä ihan sooloilla että nostattaa porukkahenkeä - sopisi varmasti hyvin työpaikoille ja kouluille meilläkin.

Kommenttia muokattu: 29.05.2017 klo 11:56
  human • 29.05.2017 11:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin)   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy