Militanttia propagandaa?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 17

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini julkaisi torstaina 13.3. “plokissaaan” kirjoituksen otsikolla “Militanttia propagandaa”. Kirjoitus oli sävyltään kriittinen, ehkä kiihtynytkin.

Tasa-arvoista avioliittolakia edistävän Tahdon2013-kampanjan edustajat olivat samana päivänä lakivaliokunnan kuultavana. Samalla julkaistiin lain uudistuksen kannatusta selvittäneen kyselyn tulokset.

Soini käsitteli kirjoituksessaan Tahdon2013-kampanjan Taloustutkimukselta tilaamaa mielipidetutkimusta tasa-arvoisen avioliittolain kannatuksesta suomalaisten keskuudessa, kyselyn tulosten julkaisemista eduskunnan lakivaliokunnan kuulemistilaisuuden yhteydessä - ja median hänen mielestään kritiikitöntä suhtautumista tasa-arvoisen avioliiton kannatuslukemia kohtaan.

- Homoliittoja kannattava kansanliike on tänään julkaissut maksetun mielipidemittauksen, jonka mukaan heidän itsensä kannattaman hankkeen kannatus on kasvanut, kirjoittaa Soini.

Soini näyttää heittäytyvän tyhmäksi uskotellakseen yleisölleen, että tässä olisi nyt menossa jonkinlainen höynäytys. On vaikea uskoa, että maisterismies ei olisi perillä tosiasioista, sillä Tahdon2013-kampanja on toiminut korostetun avoimesti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Soini ilmaisee pitävänsä ikään kuin erikoisena sitä, että mielipidetiedustelun on joku maksanut - vaikka tutkimuksilla lähtökohtaisesti aina on maksaja. Toisinaan maksaja on vaikkapa jutunjuurta ajankohtaisesta asiasta haluava tiedotusväline ja toisinaan joku haluaa tietoa itselle tärkeästä asiasta. Siis ihan tyypillinen motiivi selvittää kansan mielipiteitä.

Silti Soini ilmaisee asian kuin taustalla olisi jotain hämärää:
- Media julkaisee täysin kritiikittä nämä itse maksetut mittaustulokset, kyselemättä maksajan perään? Autan vähän, siis miksi tulos julkistettiin tänään, paljonko maksoi ja kuka maksoi? Ja mistä rahat?

Tahdon2013-kampanja vastaa avoimesti verkkosivuillaan Soinin hämmästelyyn niin rahoituksesta kuin tulosten julkaisuajankohdastakin. Tahdon2013:n mukaan Taloustutkimukselta tilattu tutkimus maksoi 2 090 euroa (+alv), rahat ovat peräisin esimerkiksi asian kannattajilta ja kampanjan tueksi järjestetyn konsertin tuotoista ja tutkimuksen tulosten julkistamisen ajankohta oli luontevaa ajoittaa siihen yhteyteen, kun asiaa käsitellään. On vaikeaa hahmottaa, mikä Soinin ongelma asian suhteen on ja missä tämä näkee mitään “militanttia”.

Liki kaksituntiseksi venähtänyt torstainen kuulemistilaisuus ei sinänsä tuonut esiin mitään erityistä uutta, lukuunottamatta tuoreen kyselytutkimuksen tuloksia. Kuultavina olleet Tahdon2013-kampanjan edustajat olivat tehneet työnsä hyvin: he esittelivät aloitteen tavoitteet asiallisesti ja vastasivat esitettyihin kysymyksiin huolellisesti. Muutamaan esitettyyn kysymykseen vastaukset olivat ympäripyöreitä ja hivenen mutua. Kyse oli kuitenkin kokonaisuuden kannalta vähämerkityksellisistä yksityiskohdista, ja lakivaliokunnan käyttöön luvattiin toimittaa puuttuvia tietoja.

Tahdon2013-kampanjan toiminta on vaikuttanut kyllä määrätietoiselta, mutta ei erityisen "militantilta".

Olisiko ehkä sittenkin niin, että Soinin hyökkäys Tahdon2013-kampanjaa ja kansalaisaloitetta tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä kohtaan on hivenen “militantti” ja ehkä propagandistinenkin? Purkaako Soini huoltaan siitä, että Suomessakin avioliittoasiaa on viimein käsitelty juurta jaksain ja suomalaiset asian konkreettisesti kohdattuaan ovat päätyneet voittopuolisesti tosiasoista ammennettavalle kannalle - kannattamaan samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta.

Timo Soinin Ploki: Militanttia propagandaa
Tahdon2013: Tahdon2013 vastaa Timo Soinille
Eduskunta: Videotallenne lakivaliokunnan kuulemistilaisuudesta

17 kommenttia

Minulle Soinin kommentit näyttäytyvät osoituksena paukkujen loppumisesta hänen pyssystään. Yleensä hän/hänelle keksitään jokin hyvä one-liner (sutkautus). Nyt sellaista ei tullut. Vain yrmyilyä ja murinaa.

Näen lain kannattajille tuon hyvänä merkkinä.
Soinin ploki oli harvinaisen propagandistista taivastelua suuren puolueen puheenjohtajalta.