ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Markkinointihaasteita: Coca-Cola, sateenkaari-ihmiset ja Sotšin olympialaiset

Sami Mollgren • 01.02.2014 12:15 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT

Coca-Colan logo on ollut tuttu näky mainostelineissä.
Virvoitusjuomajätti Coca-Cola ja sen markkinointitoimenpiteiden suhde seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on jälleen noussut otsikoihin Sotšin talviolympialaisten alla.

Keväällä 2013 virvoitusjuomayhtiö käynnisti Share A Coke -kampanjan, jossa juomapullojen etikettien Coca-Cola -logo korvattiin ihmisten nimillä. Kampanjan Etelä-Afrikan verkkosivulla voi kampanjan idean mukaisesti tehdä sovelluksessa vapaavalintaisella nimellä varustetun virtuaalisen juomatölkin ja jakaa kuvan sosiaalisessa mediassa.

Vapaavalintaisuudella kuitenkin oli rajansa: sanan "Gay" syöttäminen aiheutti virheilmoituksen "Oops, let's pretend you didn't just try that". Esimerkiksi "Homo" ja "Dyke" eivät nekään päässeet seulan läpi. Sanat "Hetero" ja "Straight" sen sijaan pääsivät.

Aktivistit alkoivat tämän jälkeen tehdä tölkinkuvia, joissa kritisoitiin virvoitusjuomamerkin suhtautumista seksuaalivähemmistöihin ja Coca-Cola -tuotemerkin toimimista Sotšin talviolympialaisten sponsorina. Sponsorointi nähdään laajalti kädenojennuksena Venäjän harjoittamalle nykypolitiikalle, johon kuuluu esimerkiksi ns. "homopropagandalain" hyväksyminen kesällä 2013.

Kohun alettua virvoitusjuomayhtiö sulki sovelluksen ja poisti yhtiön kannalta kiusallisilla viesteillä varustettujen tölkkien kuvat omilta sivuiltaan. Sosiaalisessa mediassa ne ovat esillä yhä. Uudessa versiossa sovelluksesta on mahdollisuus käyttää vain valmiiksi listalla olevia erisnimiä. Tiistaina yhtiö julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi, ettei sovellus toiminut siten kuin oli tarkoitus. Yhtiö myös kertoo olleensa jo pitkään hlbti-yhteisön tukija.

- Pyydämme anteeksi tätä erehdystä. Yhtenä maailman laajimmalle levinneistä tuotemerkeistä arvostamme ja kunnioitamme moninaisuutta, yhtiö vakuuttaa.

Olympiasponsorointi

Yhtiö on myös lausunnoissaan kritiikin edessä joutunut perustelemaan Sotšin kisojen sponsorointiaan. Virvoitusjuomayhtiö vakuuttaa, ettei se hyväksy suvaitsemattomuutta tai minkäänlaista syrjintää missään päin maailmaa. Samalla se ilmaisee uskovansa, että olympialaiset edistää hyvää.

- Tuemme olympialiikkeen perusarvoja - huippuosaamista, ystävyyttä ja kunnioitusta, sanoo Coca-Cola.

Virvoitusjuomayhtiö on kuitenkin varonut viittaamista Venäjän hlbti-vähemmistöjen tilanteeseen ja viestin suoranaista kohdistamista olympiaisäntämaan hallinnolle.

Homopari mainoksessa

Coca-Colan ja hlbti-aihepiirin suhde on viime aikoina ollut tapetilla muutenkin.

Joulukuun 2013 lopulla Irlannissa syntyi kohu siitä, että kun Ison-Britannian markkinoilla Coca-Colan uudessa Reasons To Believe -mainoskampanjaan kuuluvassa tv-spotissa esiintyi samaa sukupuolta oleva pari häähumussa, nähtiin Irlannin markkinoilla sen asemesta muuta. Suomen versiossakaan homoparia ei nähty.

Irlannissa ratkaisua perusteltiin tuolloin sillä, etteivät Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit voi solmia avioliittoa. Suomessa perustelu kuului toisin: Coca-Cola Suomen viestintäpäällikkö kertoi tammikuun alussa ranneliike.netissä, että mainoksista ei ole yhtä alkuperäistä versiota. Perustelun mukaan mainokset koostuvat useista kuvapareista, eikä joidenkin asioiden esittämisellä tai esittämättä jättämisellä laiteta asioita tärkeysjärjestykseen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Voisivat muuttaa tuon logonsa muotoon Coc a Cola.
Tai mainostaa mies-jumalan mies-kaveri-aatamin luonnillakin
chloehinze.files.wordpress.com
  human • 01.02.2014 13:36
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy