ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Malta: Parlamentti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot lähes yksimielisesti

Sami Mollgren • 12.07.2017 20:41 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Maltan pääkaupunki Valletta.
Maltan parlamentti hyväksyi keskiviikkoiltana sukupuolineutraalin avioliittolain. Päätös syntyi lähes yksimielisesti. Asian käsittely vei noin puoli tuntia.

Lakimuutoksen odotetaan astuvan voimaan vielä kesän aikana. Lisäksi Maltalla avioon aikovien "harkinta-aika" on kuuden viikon mittainen, joten ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit pääsevät avioon syksyllä.

Maltasta tuli 24. maailman maa ja 15. Euroopan valtio, jossa on päätetty sallia samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Lakiuudistuksella oli sekä hallituksessa olevan työväenpuolueen että oppositiossa olevan kansallispuolueen tuki. Times of Malta -julkaisun mukaan Muscat sanoi yhteiskunnan saavuttaneen "ennennäkemättömän kypsyyden".

- Voimme kaikki sanoa, että olemme yhdenvartaisia, totesi Muscat.

Vallettassa Castillen aukiolla on odotetun äänestystuloksen varmistuttua käynnistymässä lakiuudistusta tukevien juhla.

Vain yksi maan 67 parlamenttiedustajasta, oppositiossa olevan kansallispuolueen Edwin Vassallo, äänesti lakiuudistusta vastaan. Vasallo katsoi lain olevan "moraalittoman" ja perusteli ratkaisua kristillisellä uskollaan. Muut edustajat äänestivät lakiuudistuksen puolesta.

Maltan työväenpuoluetta edustava pääministeri Joseph Muscat oli jo aiemmin ilmaissut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia. Kesäkuisissa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa työväenpuolue sai jatkon valtapuolueena, ja parlamentti sai heti käsiteltäväkseen aloitteen avioliittolain uudistamisesta sukupuolineutraaliksi. Katolinen kirkko on vastustanut lakimuutosta.

Malta hyväksyi vuonna 2014 myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevan parisuhdelain, johon on kuulunut adoptio-oikeus. Samalla maa alkoi tunnustaa ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalaisen kattojärjestö ILGA-Europen toukokuussa 2017 julkaistussa vuosiraportissa Malta oli 49 maan vertailun kärjessä.

Välimerellä sijaitseva runsaan 400 000 asukkaan Malta kuuluu Euroopan Unioniin.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy