ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Maistraateissa vilskettä parisuhteiden rekisteröintien alkuaikoina

JuhaniV • 08.03.2012 16:52 • 2 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Helsingin maistraatin nyt eläkkeellä oleva henkikirjoittaja Peter Oljemark muistelee kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Peter Oljemark antoi ranneliike.netille puhelinhaastattelun noista kymmenen vuoden takaisista tapahtumista. Ne hän muistaa vielä hyvin tarkasti.

Maistraatit joutuivat suunnittelemaan parisuhteiden rekisteröintitapahtuman ilman oikeusministeriön erityisiä suosituksia tai vihkikaavoja. Ohjeita käytönnöiksi ei ollut. Helsingin ja Hyvinkään maistraatit olivat ensimmäisinä erityisen aktiivisia tapahtuman suunnittelussa. Helsingin maistraatissa oli ennen tuota tärkeätä päivää valmiina pieni rekisteröintikaava juhlistamaan tilaisuutta, ettei se olisi jäänyt pelkäksi asiakirjan allekirjoitukseksi. Samaisen tekstin myös muut maistraatit kopioivat. Seremoniaan oli henkikirjoittajan kaavan luennan lisäksi varattu hetki sormusten pujottamiseen ja parin suudelmalle. Maistraateissa katsottiin toimittavan rekisteröitävien parien puolesta. Samalla tiedostettiin tapahtuman historiallisuus. Tiedotusvälineet olivat tiiviissä yhteydessä maistraatteihin saadakseen uutisjuttuja paljon julkisuutta saaneesta aiheesta.

Peter Oljemark kertoi, että ensimmäisten parien joukossa oli useita selvästi pitkään parisuhteessa eläneitä. Ikää noilla pareilla oli joillakin jopa 70-80 vuoden paikkeilla. Tuntui siltä, että juuri noille ihmisille mahdollisuus virallistaa perisuhteensa oli erityisen tärkeää.

Oljemark muistaa myös tilanteen, jossa saattoi aikaa olla jäljellä hyvin vähän. Seremonia tapahtui sairaalassa. Tilaisuus oli syvästi liikuttava. Kenelläkään läsnäolijoista silmät eivät jääneet kostumatta, niin myös hänellä itsellään. Siinä hetkessä hän tunsi, kuinka tärkeä tuo laki oli. Maistraatin edustajana hänellä oli etuoikeus tehdä hyvä palvelus tuolle parille.

Polvirukoilijoita Helsingin maistraatin edessä 8.3.2002
Kuva: Leo Koivistoinen

Oljemark muistaa hyvin nk. polvirukoilijat tuolta päivältä. Suojelupoliisi oli varoittanut erityisesti Helsingin maistraattia mahdollisista häiriöistä. Maistraatissa oli niihin myös varauduttu. Innokkaimpia polvirukoilijoita maistraatin vahtimestarit joutuivat häätämään portaikosta takaisin kadulle. Kaikki sinä päivänä vihityt, myös "sekaparit", ohjattiin sivuovesta ulos, ettei heitä olisi häiritty tuona parille merkittävänä päivänä. Poliisit pitivät joukon kadun vastakkaisella puolella.

Oljemark kertoi katselleensa kolleegoittensa kanssa maistraatin ikkunoista polvirukoilijoiden metelöivää joukkoa. Hän ja useimmat hänen kolleegoistaan ajattelivat hiljaa mielessään, etteivät haluaisi millään tavalla tulla samaistetuiksi tuohon joukkoon.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Lisätietoa tuosta "taisteluajasta" rekisteröidyn parisuhteen lain saamisen alla on myös täällä

www.finnqueer.net
  human • 09.03.2012 14:45
Hauska termi tuo "sekapari". Kun mies- ja naispareille on patakonservatiivisiltä tahoilta ehdotettu erottelevaa termiä "pariliitto", ehdotan itse, että heteroliittojen nimi muutetaan samalla "sekaliitoksi". Jokainen saa sitten itse päättää, käyttääkö suhteestaan modernia lain mukaista nimeä "pariliitto" tai "sekaliitto" vai vanhaa kunnon avioliittoa.

Kommenttia muokattu: 11.03.2012 klo 20:05
  paperiliitin (ei rekisteröitynyt) • 11.03.2012 20:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy