ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Maatalon poika ryhtyi homoaktivistiksi jo 1960-luvulla

vaeltaja2006 • 28.06.2015 11:37 • 1 kommentti. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Kodin Kuvalehti haastatteli homoaktivistia, Veli Hyväristä. Hän on maalaistalon poika, joka 50-luvulla oli isän kanssa niittohommissa viljapellolla ja talvella auttoi metsätöissä. Lapsuudenkodissa ei painostettu olemaan tietyntyyppinen, vaan uskottiin lapsiin. Nuoruus oli vaikeaa etsimisen aikaa. Opiskeluaikana yliopistossa hän rakastui väärään mieheen, heteroon, ja 10 vuotta nuoruutta meni niissä tuskissa.

Veli tuli esiin julkisuuteen jo 1960-luvulla. Vuonna 1969 Kotimaa-lehti julkaisi ikävän homovastaisen pääkirjoituksen, johon Veli Hyvärinen toimitti vastineen. Kun vastine ilmestyi, yksi Kristilliseen liittoon kuulunut nuori meteorologi sanoi Velille: ”Kun me tulemme valtaan, sinä olet ensimmäisten ammuttavien joukossa”.

Veli toimi 1970-luvulla Psyke ry:n puheenjohtajana. Hän kertoo olevansa julkisuudessa rohkea, mutta yksityiselämässä arka. Hänellä on pari pitkää ihmissuhdetta, ja nykyisen kumppanin kanssa on rekisteröity parisuhde. Vaikka avioliitto-kysymys ei olekaan ollut hänelle erityinen sydämen asia, hän on kuitenkin ollut iloisena juhlimassa viime talven eduskuntapäätöstä. Eilen hän marssi mukana Helsingin pride-kulkueessa.

Nyt viimeisinä vuosinaan Veli haaveilee siitä, että saisi ennen kuolemaansa valmiiksi tekeillä olevat tekstit. Ne liittyvät ammattiin, homohistoriaan ja kaunokirjallisiin harrastuksiin. Päiväkirjassa on 15 000 sivua. Ne hän haluaa luovuttaa tulevien polvien nähtäväksi. Päiväkirjoissa on vähän homoaktivismia. Enemmän on kaikkea muuta: ruokareseptejä, tapahtumia ja filosofiaa – ja miehen kauneutta.

Jo vuonna 1975 Veli Hyvärinen kirjoitti 96-lehteen miehen kauneudesta. Näytteenä kolme aukeamaa, klikkaamalla sivut suurenevat lukukelpoisiksi.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Olen alusta saakka arvostanut ja kunnioittanut Veli Hyvärisen asiallista ja hillityn kriittistä linjaa, joka on vaatinut kestävyyttä, pitkää pinnaa ja sovittelutaitoa.
  Olli Stålström • 14.07.2015 08:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy