ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Maailman aids-päivä

vaeltaja2006 • 30.11.2008 08:02 • 9 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Huomenna maanantaina, joulukuun 1. päivänä vietetään taas maailman aids-päivää, nyt 20. kerran. AIDS-tukikeskuksen lipaskerääjät ovat liikkeellä viikonlopun ajan. Maanantaina on Vanhalla ylioppilastalolla aids-päivän seminaari. Klo 16 alkaa kynttilätapahtuna eduskuntatalon portailla ja klo 18 Suomen lähetysseura järjestää messun Vanhassa kirkossa.

Tapahtumia on myös Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hysteriaa 1980-luvulla


AIDSin tulo suomalaisten mieleen on kuvattu hyvin Finnqueerin artikkeleissa
www.finnqueer.net

*********

Hysteriaa Münchenissä: homoyhteisö hajotettava


Spiegel-lehdessä muistellaan tunnelmia vuodelta 1983, kun aids levisi tietoisuuteen ja herätti kauhistusta. Kun Spiegel-lehti kirjoitti asiasta pääjuttunsa 1983, asiantuntijat kuvasivat aidsia esim. Amerikassa nimellä GRID eli gay related immun deficiency. Spiegel-lehden artikkeli politisoi tilanteen Saksassa. Syyskuussa 1983 perustetiin ensimmäinen aids-hilfe (aids-tukikeskus) Berliiniin ja tammikuussa 1984 Müncheniin.

Münchenissä oli kovaotteinen kaupunginjohto siihen aikaan. Hallinnosta vastasi Peter Gauweiler, kristillisdemokraatti. Pormestari Georg Kronawitter (sosdem) oli kovaotteisena tukena. Siellä mietittiin eri vaihtoehtoja: eristys vai pakkotestit. Sisäministerille lähetettiin kirje ja vaadittiin kovempia toimenpiteitä.

Homojärjestöt pyrkivät Gauweilerin puheille. Gauweiler ei ollut maininnut homoja toimenpidepapereissaan, koska Saksassa elivät yhä natsiajan pelko ja keskitysleirimuistot. Gauweiler kertoi homojen edustajille vain suullisesti, että tarkoituksena on tuhota homojen infrastruktuuri. Trans-kapakka, Spinne ja yksi sauna suljettiin. Muissa saunoissa kiellettiin yksityiskopit eikä ovia saanut lukkoon. Valaistus määrättiin pakolliseksi. Baarit, joissa näytettiin videoita, määrättiin sulkemaan ovensa klo 1, kun muut saivat olla auki klo 3:een.

Homojen nujertamistoimet aiheuttivat sen, että monet muuttivat pois kaupungista. Homot sanoivat, että mieluummin kierretään se kaupunki kaukaa. Viranomaiset saivat perustietonsa Michael Koch -nimiseltä lääkäriltä, joka laskeskeli, että pian on 100 000 aidsiin sairastunutta.Hän ei ollut mikään aids-asiantuntija.

Vuonna 1987 järjestetiin Münchenissä suuri Gauweilerin vastainen mielenositus. Siinä vastustettiin pakkotoimenpiteitä ja syrjintää. Siihen aikaan jokainen "epäilty" voitiin marssittaa pakkotestiin. Aids-hilfen aktivistit yrittivät käydä terveysviranomaisten kanssa neuvotteluja pakkotoimenpteistä. Oli esim. asunnoton kaveri, joka nukkui yönsä tuttaviensa luona. Kun tuli tietoon, että hän oli viruksen kantaja, hänet oli eristettävä. Aids-aktivistit ja terveysviranomaiset päättivät yhdessä pehmeistä toimenpiteistä: eristysalue on Münchenin kaupunki. Tällä tavoin tuo nuorimies pysyy ainakin näkyvissä ja hänen toimintaansa voitiin seurata.

Nyt, 20 vuotta myöhemmin, kuva aidisista on huomattavasti muuttunut. Viranomaisiet suhtautuvat vähemmistöön suvaitsevasti ja avoimesti. Ymmärretään, että jos halutaan taistella aidsia vastaan, on mentävä niiden luo, joita se eniten uhkaa.
  vaeltaja2006 • 30.11.2008 08:10
Suosittelen tuon Finnqueerin artikkelin lukemista. Siitä saa aika hyvän kuvan millaisessa tilanteessa Suomssakin 80-luvulla ja 90-luvun alussa rämmittiin.
  Jukka • 30.11.2008 15:36
Pe 12.12. tulee Yle Teemalta klo 21.00 osa 10/10 ("Hiljaa virtaa veri") sarjasta "Minä olen muistanut", joka käsittelee yleisesti 1980-luvun tapahtumia ja ilmapiiriä. Siinä kolmea mukana ollutta henkilöä haastatellaan kesällä 1983 Suomeen rantautuneesta aids-paniikista. Puolen tunnin ohjelmassa toimittaja Axa Sorjanen haastattelee Sirkka-Liisa Vallea (iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri), Outi Lithéniä (Aids-tukikeskuksen silloinen toiminnanjohtaja) ja Olli Stålströmiä (Aids-tukikeskuksen silloinen sosiologinen tutkija).

Tukikeskuksen Outi Lithén ja Olli Stålström ovat ohjelmassa täysin eri mieltä Sirkka-Liisa Vallen kanssa silloisen aids-tutkimuksen ja sen julkistamisen etiikasta ja toimivuudesta. Haastattelu on tehty alkuvuodesta 2008.

Aids-tukikeskuksen edustajien kanta tapahtuneeseen on esitetty tuossa FinnQueer-linkissä, jonka Vaeltaja julkisti.
  Olli Stålström • 01.12.2008 14:57
Tätä kirjoittaessani Frankfurtin gayradio lähettää aids-päivän tapahtumaa, johon osallistuu myös keskeisiä poliitikkoja. Tilaisuus alkoi klo 19 Pauls-kirkossa. Tilaisuuden jälkeen edetään kulkueena aidsiin kuolleiden muistomerkille.
radiox.mapsolute.com

Meiltä Suomesta puuttuu tällainen muistomerkki.

*****

Helsingissä ilmeisesti sateen vuoksi eduskuntalon portailla ei ollut kynttilätapahtumaa. Vanhan kirkon messuun osallistui kourallinen ihmisiä.
  vaeltaja2006 • 01.12.2008 21:38
Olli Stålström kirjoitti:

> "Pe 12.12. tulee Yle Teemalta klo 21.00 osa 10/10 ("Hiljaa virtaa veri") sarjasta "Minä olen muistanut", joka käsittelee yleisesti 1980-luvun tapahtumia ja ilmapiiriä. "

Onkohan tuo päivämäärä oikea? Ylen ohjelmaoppaan mukaan tuolloin tulee ko. sarjasta osa 7/10: Muotia, olkatoppauksia, hiihtareita, solarium jne.

No, jos tuo Ylen tieto pitää paikkansa, niin täytyy sitten odottaa tuota ohjelmaa muutama viikko kauemmin.

www.yle.fi
  Jukka • 02.12.2008 19:02
Olen pahoillani, jos antamani päivämäärä heittää. Joka tapauksessa "Hiljaa virtaa veri" on 80-lukua käsittelevän sarjan osa 10/10. Se on tosi hyvä, olen nähnyt sen ennakkoesityksen.
  Olli Stålström • 02.12.2008 20:30
YLE Teemalta tänään ohjelmaa hivistä.

Klo 21:00 tulee ensimmäinen osa kaksiosaisesta brittidokumentista, jossa näyttelijä Stephen Fry kartoittaa hiviin historiaa, tapaa hiv:n saaneita henkilöitä ja pohtii kuinka suhtautuminen tautiin on muuttunut neljännesvuosisadassa.

Ohjelmaa ennen (siis jo klo 20:30) tulee YLE:n ohjelma "Suomalainen HIV".

> "100 000 helsinkiläistä voi kuolla aidsiin! Näin otsikoi iltapäivälehti 1986. Dokumentti päivittää tilanteen
> HIV-positiivisten sekä lääkevallankumouksen kautta."

> "Suomalaisten suhtautuminen HIViin on kovin kummallista: tuntemattoman kanssa mennään intohimossa
> sänkyyn ilman kondomia, mutta HIV -positiivisen tutun läheisyyttä pelätään.

www.yle.fi
www.yle.fi
  Jukka • 04.12.2008 16:58
Tuo Suomalainen hiv -pätkä on nyt myös netissä:

areena.yle.fi

Ja brittidokkarin eka osa:

areena.yle.fi
  Jukka • 04.12.2008 23:16
Tarkistin osan 10/10 ("Hiljaa virtaa veri") esityspäivän sen tuottajalta Axa Sorjaselta. Se menee ensi vuoden puolelle.
Esitetään pe 2.1.2009 Yle Teemalta.
  Olli Stålström • 11.12.2008 15:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy