ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Maailman aids-päivä 1.12.

Sami Mollgren • 01.12.2012 00:00 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
1. joulukuuta on Maailman aids-päivä. Päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hiv:stä ja aidsista, sekä löytää uusia ja tehokkaampia toimia epidemian hillitsemiseksi. WHO:n eli Maailman Terveysjärjestön julistamaa Maailman aids-päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien.

Tänä vuonna Suomessa on kiinnitetty erityisesti huomiota siihen, että hiv tarttuu usein ihmiseltä, joka ei itse tiedä kantavansa virusta. Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat järjestöt ovat huolissaan siitä, että Suomessa hiv-testiin hakeudutaan usein liian myöhään. Tartunnan varhainen toteaminen olisi tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisen ja hoidon nopean aloittamisen kannalta. Hoidon aloittaminen varhaisessa vaiheessa parantaa hoitoennustetta.

Tänäkin vuonna muistutetaan, että paras suojautumiskeino aidsia vastaan on kondomi, sillä hivin pääasiallinen tartuntatapa Suomessa on seksi.

Suomessa hiv-tartunnan saaneita on noin kolme tuhatta. Maailmassa on kaikkiaan yli 34 miljoonaa hiv-positiivista, joista 2,5 miljoonaa on lapsia.

Maailman aids-päivän toimikunta toteaa tiedotteessaan, että hiv-positiivisuudesta on edelleen Suomessa vaikea puhua ja puhumattomuus johtuu usein syyllistämisen ja syrjivän kohtelun pelosta. Maailman aids-päivän toimikunnan mukaan paras keino avoimuuden lisäämiseksi on omien ennakkoluulojen murtaminen ja hiv-tiedon päivittäminen.

Suomessa Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat Hiv-säätiö/Hiv-tukikeskus, Positiiviset ry, Suomen Lähetysseura, Suomen Punainen Risti, Pro-tukipiste ry, Väestöliitto sekä Sosiaali- ja terveysministeriö.

Tapahtumia 1.12.2012

SPR:n vapaaehtoiset järjestävät kynttilä- ja infotapahtumia päivän mittaan ainakin Helsingissä, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Rovaniemellä. Lisäksi vapaaehtoisia jalkautuu Helsingissä, Turussa, Tampereella, Porissa ja Kuopiossa illalla ravintoloihin jakamaan Maailma aids-päivän kondomeja, postikortteja ja tietoa.

Helsingissä päivän ohjelmatarjonta on runsasta. Tavastialla järjestetään iltapäivällä ilmaiskonsertti yli 14-vuotiaille nuorille. Narinkkatorin uudessa Kampin hiljaisuuden kappelissa vietetään aamupäivällä hartaushetkeä, jonka aikana voi sytyttää kynttilän niin aids-kuolleiden muistoksi kuin hivin kanssa eläville. Maailman aids-päivän perinteinen Panihida on tänä vuonna Unioninkadulla sijaitsevassa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Suomen Lähetysseura järjestää Maailman aids-päivän konsertin Tähtitorninkadulla sijaitsevassa Lähetyskirkossa klo 18. Siellä kerätään kolehti Suomen Lähetysseuran Aids-työlle.

Turussa Suomen Lähetysseura ja Suomen Punainen Risti järjestävät seminaarin "Hiv ja aids ennaltaehkäisy: mitä on tehtävissä?".

Maarianhaminassa paikallinen SPR:n osasto jalkautuu joulumarkkinoille. Järjestö jakaa myös tietoa ja kondomeja satamassa.

Tarkemmat ohjelmatiedot ovat www.maailmanaidspaiva.fi -sivustolla.

Hiv ja aids miellettiin alkuun homojen sairaudeksi

Hiv ja aids saivat 1980-luvun alkupuolella "homotaudin" ja "homoruton" leiman ja sen jopa arveltiin jotenkin olevan sidoksissa seksuaaliseen suuntautumiseen. Tulkinta tehtiin, koska ensimmäinen tunnettu epidemia oli homomiesten keskuudessa. Myöhemmin ymmärrettiin taudin tartuntamekanismit ja se, että homomiesten keskuudessa epidemia oli syntynyt suojaamattomien seksikontaktien seurauksena.

Etenkin 1980-luvun alkupuolen tapahtumien jälkeen nimenomaan seksuaalisesti aktiiviset homomiehet tulivat taudin suhteen tiedostavaksi ryhmäksi, vähensivät riskikäyttäytymistä, ymmärsivät kondomin käytön merkityksen ja alkoivat säännöllisesti käydä hiv-testissä.

Viimeisen vuosikymmenen aikana tiedostavuus on tutkimusten mukaan vähentynyt ja välinpitämättömyys lisääntynyt. Etenkään nuoremmilla ikäryhmillä ei ole kosketusta 1980-luvun epidemian yhteydessä käytyyn keskusteluun ja annettuun valistukseen. Joidenkin arvioiden mukaan välinpitämättömyyden syynä voi olla myös nykyinen tietoisuus siitä, ettei tartunta enää hoidettuna johda merkittävästi ennenaikaiseen kuolemaan, vaan tartunnan saanut voi elää lähes normaalin elämän, kylläkin jatkuvaa huomiota vaativan kroonisen sairauden kanssa.

Vaikka seksuaalisesti aktiivit homomiehet ovat nykyisinkin taudin leviämisen kannalta yksi riskiryhmistä, koskettavat hiv ja aids koko väestöä, sillä se tarttuu samalla tavalla kuin muutkin veri- ja seksiteitse tarttuvat taudit.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Juuri AIDS-päivän alla Kanadan parlamentin alahuone hylkäsi lain, jolla olisi mahdollisesttu halpojen HIV-lääkkeiden vienti Kanadasta kehitysmaihin. Aiheesta toisaalla ranneliike.netissä. ranneliike.net

Kommenttia muokattu: 01.12.2012 klo 03:07
  jnsto • 01.12.2012 03:06
minusta voisi ottaa myös esille että hiv testeihin ei pääse kaikkialla suomessa anonyymina ja jotkut ovat puhuneet keskustelupalstoilla että ongelma on se että ihminen tahtoo testin mutta hoitohenkilökunnan mukaan ei sellaista tarvita, ja sitten joutuu valehtelemaan että on ollut suojaamattomassa kanssakäymisessä ulkomaalaisen kanssa.....

ja minusta myös koulussa pitäisi puhua enemmän hivistä aidsista ja muista sukupuolitaudeista, sekä kondomin ja liukkarin käytöstä. itse koulussa ei liukkareista ole puhuttu mitään, mikä on iso ongelma.
  puppeliassi • 01.12.2012 10:50
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy