ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Levoton Balkan

vaeltaja2006 • 22.01.2008 12:54 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Sarajevo: Bosnia-Hertsegovinassa Q-niminen järjestö on tehnyt tempauksen, jotta HLBTI-väki tulisi näkyvämmäksi. Sarajevossa on monet seinien ammuskuopat peitetty sateenkaaritarroilla. Titon patsas sai ylleen sateenkaarislipsit. Niissä oli teksti "Vapaus". Q-järjestö perustettiin vuonna 2001, kun lakiuudistuksen jälkeen tarvittiin vain 3 henkeä järjestön perustamiseen. Sen jälkeen on toimittu näkyvyyden lisäämiseksi. On tehty akateemista tutkimusta ja on ollut juhlia ja sateenkaarikuvia.

Katutaiteessa oli tarkoitus ei-väkivaltaisin menetelmin tulla näkyviin, sanoo Svetlana Durkovic. Järjestönimi Q viittaa queeriin, mutta sitä nimeä ei haluta käyttää, koska yleisö ymmärtäisi sen homoseksuaalien yhdistykseksi.

Hallitus on hiljaa, eikä HLBTI-väen ongelmat ole esityslistoilla. Jos trans-ihminen tarvitsee hormonihoitoja, hän joutuu menemään Sloveniaan. Maa on nyt EU-kokelaiden joukossa, mutta EU:hun liittymisen ei uskota muuttavan lainsäädäntöä HLBTI-väen hyväksi.

Millaista on toimia maassa, jonka lähihistoria on täynnä vihaa ja sisällissotaa? Q-järjestön sisällä ei ole ollut ristiriitoja, vaikka mukana on ihmisiä eri etnisistä ryhmistä. Kansallisuuksia ja uskontoja selvitettiin järjestön sisällä. 40% ei kuulunut mielestään mihinkään uskontokuntaan ja 50% ei kuulunut mihinkään etniseen ryhmään. Luvut kuvaavat hyvin Sarajevon tilannetta. Useimmat järjestön jäsenet ovat sarajevolaisia. Sisällissodan aikana ei monikaan noussut toinen toistaan vastaan vaan puolustettiin yhdessä omaa kaupunkia. Aikoinaan moskeijat ja kirkot olivat vanhassa kaupungissa vieri vieressä. Nyt Q-järjestö edustaa uudenlaista maailmaa, johon mahtuu erilaisia ihmisiä, eri taustoilla ja erilaisilla tarpeilla. Ja on yhteiset intressit, joita puolustetaan.

(RFSL, Lisa Olofsson)


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
HLBTI-väen elämäntilanne Belgradissa


Serbiassa on ollut presidentin vaalien ensimmäinen osa. Voittaja on kansallismielinen. Pääseekö Serbia EUhun, jos äärikansallismieliset voittavat?

=====

Münchenin gay-radiossa kaksi Belgradissa vieraillutta kertoi kokemuksiaan.


Belgradissa pidettiin Queer Beograd -filmijuhlat lokakuussa. Siellä näytetiin mm. elokuva ensimmäisestä pride-marssista Belgradissa. Ja kuinka siinä kävikään? Vuonna 2001 demokratia oli juuri palannut maahan. Suuri kristillinen järjestö kutsui kannattajiaan vastamielenosoitukseen. Paikalla oli monta tuhatta jalkapallohuligaania ja koko marssi päättyi hyvin verisesti. Loukkaantuneita oli runsaasti ja kuvamateriaali oli brutaalia. Yhden maassa makaavan kimppuun kävi potkien kymmenenkin ihmistä. Poliiseja oli kaksi ja hekin aluksi katselivat ja tarttuivat toimiin vasta, kun huligaanit hyökkäsivät näiden poliisien kimppuun.

Tapahtumat aiheuttivat sen, että pitkään aikaan ei ole yritetty julkisia esiintymisiä. Lokakuussa järjestettiin filmijuhlat ja siinä yhteydessä yritettiin julkista esiintymistä. Puistoon suunniteltiin yhteispiknikiä. Kävi kuitenkin niin, että samaksi päiväksi oli naapurikaupunkiin ilmoitettu suuri natsimarssi. Päätettiin siis matkustaa naapurikaupunkiin ja osoittaa mieltä natseja vastaan. Vaikka natsitoiminta onkin kielletty jo kommunismin aikana, he kuitenkin voivat toimia. Nyt kaksi mielenosoitusmarssia kohtasi toisensa. Vastamielenosoituksessa homot ja lesbot muodostivat yhden mielenosoitusryhmän.

Serbia on säätänyt syrjintäsuojalain vuonna 2005, ja hallitus on ollut jonkin verran Eurooppaan suuntautunut. Suuri yleisö muodostaa kuitenkin suuren uhkan julkisille esiintymisille.

Julkisuudessa homoseksuaalisuudesta ei puhuta, Sen takia ei järjestetä myöskään julkisia tilaisuuksia. Serbian kielessä ei ole edes ilmausta queer-sanalle. Ei ole myöskään kunnollisia haukkumasanoja.

Lokakuun elokuvajuhlaa poliisit suojelivat hyvin. Tilaisuuksia ei mitenkään mainostettu muualla kuin gaybaareissa. Päivien aikana oli monenlaisia keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksia, mutta esim. kaupungin viranomaisia ei ollut mukana. Tilaisuudet lähinnä oli tarkoitettu lujittamaan gay-yhteisöä. Yleisö oli hyvin kansainvälistä. Oli ihmisiä Englannista, Saksasta , Espanjasta, Australiasta ja Serbian naapurimaista. Ja tietenkin Belgradista. Yksi saksalainen lesbo piti belgradilaisille naisille itsepuolustuskurssin juhlien aikaan.

Päivien aikana tuli esiin myös etniseen alkuperään liittyviä ongelmia. Esim. aidsiin liittyvässä keskustelussa tuli esiin romanien vaikea tilanne. He ovat yhteiskunnassa kaikkein alistetuimpia.

Belgradisssa on yksi homoklubi keskustassa hyvin huomaamattomana. Sinne meno on kovin hankalaa, koska turvallisuustoimenpiteet ovat tiukat. Kaikki tutkittiin, esim. aseiden varalta. Sisustus on kuin jazz-klubilla. Julisteita ei ole seinillä. Siellä oli myös paljon naisia. Mutta tunnelma oli kuin missä maailman kolkassa tahansa homoklubilla.
  vaeltaja2006 • 22.01.2008 15:53
Ei ole "kunnollisia" haukkumasanoja? Mitäs ne sellaiset on?
Ei suomessakaan ole kunnollisia haukkumasanoja eikä "queer" taivu suomeksikaan.
  Pora-liike • 23.01.2008 11:15
MTV3:n aamu-uutisissa kerrottiin, että Euroopan komissio on huolestunut Serbian euroviisuvoittajan yhteyksistä serbialaisiin nationalisteihin. Laulaja on ollut nationalistisen presidenttiehdokkaan taustajoukoissa.
  vaeltaja2006 • 25.01.2008 09:10
Aamun Helsingin Sanomat kertoo lisää euroviisuongelmasta. Marija Serifovic on näkyvästi asettunut nationalistisen radikaalipuolueen peresidenttiehdokkaan tueksi. Samalla Serifovic on kuitenkin yksi niistä 15 lähettiläästä, , joiden oli tarkoitus edustaa Euroopan kulttuurien välisen vuoropuhelun teemavuotta 2008. Voiko hypernationalistinen Serifovic toimia tällaisen vuoden kulttuurilähettiläänä?

EBUssa Yleä edustava Kjell Ekholm on juuri Belgradissa, ja siellä mietittiin eilen, millä tavoin Serifovic voi olla mukana kevään euroviisu-lähetyksessä. Hän käyttää tällä hetkellä voittokappalettaan oman presidenttiehdokkaansa markkinonnissa. Euroopan komission mukaan jokaisella on oikeus omaan poliittiseen vakaumukseen (!), mutta jos lähettiläs toimii vastoin teemavuoden perusajatusta, syntyy ongelma. Teemavuoden tarkoitus on lisätä kulttuurien yhteisymmärrystä ja yhteistä EU-kansallistunnetta. Serifovicin presidenttiehdokas on kuitenkin selvin sanoin ilmoittanut, että Serbia liittyy EUhun vain yhtenäisenä valtiona (Kosovo mukaan luettuna).

(HS)
  vaeltaja2006 • 26.01.2008 08:15
Euroviisut viime vuonna Helsingissä voittanut Marija Serifovic on kertonut mediassa olevansa syvästi uskonnollinen (ilmeisesti ortodoksi) sekä elävänsä suhteessa toisen naisen kanssa. Hänen äitinsä on maassaan kuuluisa romanitaiteilija ja isänsä osin turkkilaisperäinen serbi. Siis tässä ovat valmiina varsinaisen sekametelisopan ainekset.

Ensin tulee mieleen kysymys, miksi lesbo ja puoliksi romani on hypännyt äärikansallisen ja konservatiivisen presidenttiehdokkaan Tomislav Nikolicin vaalivankkureille. Perinteisesti Serbia ja sen tukija Venäjä ovat kohdelleet homoseksuaaleja kovakouraisesti. Toisaalta euroviisut ovat olleet homojen temmellyskenttää ja Belgradiinkin toukokuussa matkustaa muun kansainvälisen porukan mukana paljon homoseksuaaleja. Serbiassa on säädetty vastikään syrjintäsuojalaki, mutta vanhoillinen väestö tekee homoelämäntavan vaaralliseksi hommaksi. Kaiken kukkuraksi euroviisuissa ovat mukana myös Albania, Bosnia ja muita Balkanin maita.

Jos Nikolic voittaa presidentinvaalit, Kosovo julistaa itsensä itsenäiseksi ja EU:lla ja Venäjällä menevät sukset ristiin, niin ainakin Belgradin (toivottavasti toteutuvat) euroviisut ovat tähänastisista niitä tulenarimpia. Vai mitä mieltä olette?
  uolevi-x • 26.01.2008 20:02
Tässä vielä muistin virkistämiseksi tapahtumat Belgradin Pridessä vuonna 2001. Heikkohermoisten ei kannata katsoa!
www.youtube.com
  vaeltaja2006 • 26.01.2008 21:07
Menestyisiköhän Iran tällä kappaleella euroviisukilpailussa?
schadenmeldung.wordpress.com
  vaeltaja2006 • 26.01.2008 22:54
Sattui silmiin eilen päivätty Serbian vaaleihin liittyvä blogikirjoitus BBC:n sivuilta. Mark Mardell kuvailee Serbian serbialaisten suhdetta Kosovoon vähän samanlaiseksi kuin meillä Suomessa on tämä Karjala-kaipuu. Symbolisesti asia on tärkeä, mutta enemmistölle koko maakunta/alue on vieras. Mardell kyselee Marijalta, miksi hän on esiintynyt Nikolicin vaalitilaisuuksissa. Marija kuittaa, ettei tiedä mitään politiikasta ja että hän vain haluaa tehdä vastapalveluksen (!?). Kosovosta hän ei tiedä, eikä ole koskaan edes käynyt siellä.
www.bbc.co.uk
  uolevi-x • 30.01.2008 15:52
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy