ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Lakivaliokunnan mietintö Aito avioliitto -aloitteesta keskiviikkona?

Sami Mollgren • 14.02.2017 13:37 • päivitetty: 14.02.2017 14:37 • 23 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativaa Aito avioliitto -kansalaisaloitetta käsiteltiin tiistaina lakivaliokunnassa. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) on vahvistanut STT:lle valiokunnan esittävän aloitteen hylkäämistä.

Lakivaliokunta äänesti asiantuntijakuulemisten päättämisestä, mietinnön viemisestä täysistuntoon sekä siitä, tekeekö valiokunta hyväksyvän vai hylkäävän mietinnön. Päätös hylkäävän mietinnön laatimisesta tehtiin äänin 12-4. Vastaan äänesti kolme perussuomalaisedustajaa ja yksi kristillisdemokraattien edustaja. Lisäksi annettiin yksi tyhjä ääni.

Valiokunnalta odotetaan kansalaisaloitteen hylkäämistä esittävää mietintöä pikaisesti, mahdollisesti jo keskiviikkona 15.2., ja ranneliike.netin saaman vinkin mukaan keskiviikkona 22.2. mietinnöstä äänestettäisiin eduskunnan täysistunnossa.

Useista eri lähteistä saatujen tietojen mukaan aloite halutaan viedä suuren salin käsiteltäväksi kiireellä helmikuun aikana, ennen kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on aiemmin uhannut hallitusyhteistyön hankaloittamisella, mikäli Aito avioliitto -aloitetta ei viedä täysistunnon käsiteltäväksi.

Lakivaliokunnassa istuva kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) kertoo pyytävänsä anteeksi sateenkaariperheiltä sitä, että tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -kansalaisaloite etenee suuren salin käsiteltäväksi.

- Pyydän henkilökohtaisesti anteeksi sateenkaariperheiltä, jotka joutuvat kuuntelemaan asian käsittelyn vielä kertaalleen. Läpimenoon aloitteella ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia, vaan tasa-arvoinen avioliitto on tullut jäädäkseen. On erikoista, että asia nousi perussuomalaisten piirissä niin suureksi, että he vaativat ehdottomasti asian käsittelyä salissa. Mielestäni aloite olisi voitu haudata lakivaliokunnassa jo tänään, mutta hallitusyhteistyön nimissä jouduin äänestämään mietinnön laatimisen puolesta. Pyydän tätä henkilökohtaisesti anteeksi ja kannan siitä vastuun, toteaa Kärnä.

Kärnä muistuttaa, että eduskunta on päättänyt asian jo kertaalleen.

Lakivaliokunta pyysi marraskuussa perustuslakivaliokunnalta lausuntoa Aito avioliitto -aloitteen perustuslainmukaisuudesta tueksi aloitteen käsittelyyn.

Perustuslakivaliokunta antoi sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativasta aloitteesta viime perjantaina lausunnon, jossa se totesi, että sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativa Aito avioliitto -kansalaisaloite ei ole ongelmaton perustuslain kuudennen pykälän yhdenvertaisuussäännöksen kannalta.

Monet asiaan perehtyneet ovat olleet ihmeissään siitä, että perustuslakivaliokunnan lausunto oli huomattavasti pehmeämpi kuin lakiasiantuntijoilta pyydetyt lausunnot aloitteen perustuslainmukaisuudesta. Joidenkin arvioiden mukaan lausunnossa painoi enemmän politiikka kuin asantuntijuus.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tämän asian eteneminen suureen saliin olisi pitänyt estää kuten tehtiin euroaäänestystä koskevan asian kanssa.

Käsittämätöntä vatulointia!
  SwimmingPoolLibrarian (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 14:28
Mitähän tuo tarkoittaa aikataulun kannalta? Jos äänestys on 22.2 niin on vain viikko aikaa 1.3? Tuli myös mieleen, mitähän muita välipuheita hyvät veljet Sipilä, Soini ja Orpo ovat asiasta pitäneet?
  Ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 14:38
Miten tällaista edelleen voidaan tehdä ihmisille - vai ajatellaanko, että todella voitaisiin jatkaa ihmisten syrjintää ja palata tässä asiassa taaksepäin. Sitä kai pidetään mahdollisena, jos kerran asiasta edelleen katsotaan olevan mahdollista päättää. Olen järkyttynyt tästä 100-vuotiaan Suomen lahjasta minulle.

Perustuslakivaliokunnan kanta jo oli virheellinen ja vastoin asiantuntijoiden enemmistön kantaa. Ja katsokaapa, millaiseen selvitykseen tukeuduttiin:

Siellä oli viisi asianmukaista lausuntoa, ja kaksi sutaisten tehtyä. Tämän voi kuka tahansa lausunnoista havaita. Eläkeläiset Hidén ja Helin katsoivat, ettei asiassa ole ongelmia. Salminen, Lavapuro, Ojanen, Viljanen ja Pohjolainen esittivät laajat perusteelliset lausunnot joille ei annettu mitään arvoa.

Samoin on hyvä huomata, että siellä tehtiin yksimielinen päätös siitä, ettei ole perustuslaillista estettä asian käsittelylle. Tätä kantaa edustivat myös ne tahot, jotka suurella suulla puolustavat kyllä puheissa oikeuksia, mutta tekoihin se ei riittänyt! RKP ei ollut edes paikalla; ja yhtään eriävää mielipidettä ei esitetty!
  SwimmingPoolLibrarian (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 14:52
HS:n uutinen aiheesta:

www.hs.fi
  Zephyr • 14.02.2017 15:48
Ihan turhaan Kärnä pyytää anteeksi, ei ole mitään velvollisuutta hyväksyä avioliittokäsityksen uudelleenmäärittelyä.
  ArtoT (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 15:52
Kärnä kuitenkin hyväksyy avioliiton salliminen myös samaa sukupuolta oleville pareille, yhdenvertaisuutta kunnioittaen. Anteeksipyyntö ja etenkin selkeä kannanilmaisu siitä, mikä on oikein, ei ollut turha.

Toki kunniakkaampaa olisi ollut vastustaa äänestyksissäkin asian viemistä enää suureen saliin, mutta valiokunnassa edustetaan puoluetta ja toimitaan poliittisten realiteettien mukaan tällaisissakin kysymyksissä.
  smo • 14.02.2017 16:03
Poliittisen suhmuroinnin pelottava esimerkki. Tilataan Pvaliokunnalta lausunto jolla ei ollut lähes mitään tekemistä kuultujen asiantuntijalausuntojen kanssa. Sitten mänööveri lakivaliokunnassa. On oikein tehdä mietintö, mutta tämä juosten kustu malli juoksuttaa mietintö pikavauhtia eduskuntaan on järkyttävä. Koko prosessi jää varmasti politiikan ja kansalaisaloitejärjestelmän historiaan. Toivottavasti ainakin kokoomus maksaa tästä poliittista laskua suurissa kaupungeissa.
  Ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 16:23
Totta, on tää ihan älytöntä. Mut hei, ajatellaan tämä asia nyt niin, että kun kuitenkin eduskunnan enemmistö äänestää tämän kansalaisaloitteen kumoon, niin avioliittolaki on moninkertaisesti vahvistettu, kahden eri eduskunnan enemmistön toimesta. Ihan äkkiä eivät uskisfundikset aloita uutta nimenkeräystä eikä muutakaan.... Hääjuhlia vaan pitämään ja iloitsemaan!
  NN (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 17:01
Niin ArtoT, avioliittokäsityshän on määritelty jo joulukuussa 2014 ja nyt jotkut pyrkivät määrittelemään sen uudelleen.

Tuosta uudelleenmäärittely-yrityksestä tulee arvoton näytelmä, joka jälleen kerran murentaa eduskunnan arvovaltaa kansan silmissä entisestään. Siellä tullaan taas kuulemaan useita puheenvuoroja joilla ei ole mitään tekemistä arkitodellisuuden kanssa eikä monilla varmasti edes käsiteltävänä olevan lakiehdotuksen sisällön kanssa.
  Public eye • 14.02.2017 17:33
Tuolla aikataululla suureen saliin vietynä AA-aloite on varmaan todella hyvin valmisteltu kaikkine selvityksineen ja arviointeineen. Eikös he nimenomaan ole kitisseet siitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi huonosti valmisteltu... ja heidän oma todella huonosti.
  Mikki (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 17:48
Eli nyt PS kiristi keskustan ja kokoomuksen valiokuntien edustajat äänestämään mietinnön puolesta hallitustyön vaikeuttamisella. Miten sittem ensi viikolla täysistunnossa, onko hallituspuolueiden edustajilla vapaat kädet äänestää?
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 18:52
Se on tietenkin perussuomalaisten epätoivoista ääntenkalastelua,koska tietävät jo kaiken luottamuksen menneen sen siliän tien . No ,heidän varsinainen sirkushan alkaa vasta ensi eduskuntavaaleissa.Tämä on vasta alkusoittoa. Elämme mielenkiintoisia aikoja . Uskon äänestyksen päättyvän kuitenkin hylkäyksen puolesta.
  punainen omena (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 20:01
US: Raju riita avioliittolaista: ”Kokoomus on valmis riskeeraamaan pitääkseen perussuomalaiset tyytyväisinä”

www.uusisuomi.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 20:04
Äänestykset ovat perjantaina 17.2 ja keskiviikkona 22.2 Ensin äänestetään lakipykälämuutoksista ja sitten koko lain hylkäämisestä tai hyväksymisestä.
  Zephyr • 14.02.2017 20:24
Tässä on kyse siitä, että kaikki kansalaisaloitteet, mitkä eivät ole perustuslain vastaisia, tulisivat saattaa suureen saliin äänestykseen. Näin on tässäkin tapauksessa. Sillä ei ole merkitystä, kuinka vastenmieliseltä henkilökohtaisesti mikäkin kansalaisaloite tuntuisi. Li Andersson esimerkiksi kannattaa tämänkin aloitteen saattamista äänestykseen, vaikka ei kannata itse aloitetta. Demokraattiset prosessit kunniaan, kiitos!
  demokratiaa (ei rekisteröitynyt) • 14.02.2017 21:56
Perustuslakivaliokunnan käyttämien asiantuntijoiden enemmistön mukaan kansalaisaloitteessa oli vakavia ongelmia perustuslakiin nähden. Perustuslakivaliokunnan lopullisessa lausunnossa asiantuntijoiden näkemys tuli esiin hyvin "pyöristeltynä"; todettiin yhdenvertaisuuteen liittyvä ongelma, mutta jätettiin lausunnoista aika iso osa huomiotta. Perustuslakivaliokunnan lausunto oli enemmänkin poliittinen kuin asiantuntijuuteen perustuva.

Toki voidaan yhä puhua demokraattisesta prosessista - mutta tässä voidaan ottaa vierekkäin tarkasteltavaksi vessapaperinpalat, joista toinen on käyttämätön ja toinen käytetty. Vessapapereita ovat molemmat, mutta ei liene vaikea arvioida sitä, kumpi noista papereista kuvaa nyt meneillään olevaa toimintaa.
  smo • 14.02.2017 22:15
Mielestäni perustuslakivaliokunnan toiminnan tässä tapauksessa pitäisi herättää keskustelu perustuslakituomioistuimen perustamisesta.

Jos lakiemme säätämisen perustuslaillisuuden valvonnan pääasiallinen elin on tällä hetkellä perustuslakivaliokunta ja valvonta on ennakkovalvontaa, ja jos tuo ennakkovalvonta perustuu hallituspoliittisiin kädenvääntöihin niin kuin tässä tapauksessa eikä puhtaasti perustuslain tulkintaan, niin heikoissa kantimissa on maamme lainsäädännön perustuslaillisuuden valvonta. Jos ennakkovalvonta ei toimi, niin olisi edes jälkivalvonta perustuslakituomioistuimen muodossa.

Nyt perustuslakivaliokunnan lausuntoon perustaen lakivaliokunta pullauttaa mietinnön asiasta käsittämättömässä parissa päivässä, kun vertailun vuoksi Tahdon2013 viipyi lakivaliokunnassa kuukausia ja siellä kuultiin kymmeniä asiantuntijoita.

Uskon toki, että suuressa salissa äänestetään kielteisen lakivaliokunnan mietinnön puolesta eli ns. Aito avioliitto -aloitetta vastaan. MUTTA, jos siellä äänestettäisiinkin ko. aloitteen puolesta, olisimme tilanteessa jossa tasa-arvoinen avioliitto peruttaisiin ehkä n. viikko ennen sen voimaantuloa ja vastoin ehdottomasti suurinta osaa perustuslakivaliokunnassa kuultuja professoristasoisia asiantuntijalausuntoja.

On todella huolestuttavaa, että tällainen tilanne on edes teoreettisesti tällä hetkellä mahdollinen. Ja samalla se ehkä osaltaan vakiinnuttaa käytäntöä, että ei sillä perustuslailla niin väliä ole, jos vaan hallituksessa toisin sovitaan. Viis perustuslainsäätämisjärjestyksestä.

Muokattu: lisätty puuttuvia sanoja ja yksi lause. Pahoittelut kirjoitusvirheistä :)

Kommenttia muokattu: 14.02.2017 klo 22:47

Kommenttia muokattu: 14.02.2017 klo 22:51

Kommenttia muokattu: 14.02.2017 klo 22:53
  JAMPPA • 14.02.2017 22:45
Nyt täytyy muistuttaa, että lakivaliokunta esitti tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä. Se hyväksyttiin istuntosalissa. Eli: istuva eduskunta, kansanaedustajat, päättävät. Kansalaisaloitteet tulee käsitellä asianmukaisesti. Se on demokratiaa.

Se, että tämä Aa-kansalaisaloite päästetään pikakäsittelynä ohituskaistaa pitkin istuntosaliin, on virhe. Niin ei olisi pitänyt toimia. Vaan kuten tasa-arvoisen avioliittolainkin kohdalla, kuulemisia olisi pitänyt olla enemmän. Jolloin aika olisi mennyt umpeen. Maaliskuun alusta alkaen tilanne olisi ollut toinen.

Tästä kiusanteosta saamme kiittää nykyistä Sipilän hallitusta. Kokoomukaelta tämä oli erityisen halpamainen teko. Perussuomalaisten epätoivo galluplukujen edessä tulee onneksi syvenemään, tämä temppuilu karkoittaa viimeisetkin kannattajat. Kepu tulee myös kärsimään tulevissa vaaleissa tästä.
  NN (ei rekisteröitynyt) • 15.02.2017 00:07
Kuultaviksi olisi ehdottomasti pitänyt ottaa ainakin Tahdon2013, Seta sekä lasten oikeuksien järjestöjä. En voi ymmärtää sitä, että kansanedustajien äänestettäväksi viedään käytännössä täysin valmistelematon esitys.

Ja kyllä, perustuslakituomioistuin on tarpeen. Nyt pukki on kaalimaan vartijana. Perustuslakivaliokunta on selvästi liian altis poliittiselle painostukselle.

Hyvää on tietysti läpinäkyvyys; kaikille on täysin selvää, että asiantuntijoiden näkemykset poikkeavat hyvin voimakkaasti perustuslakivaliokunnan lausunnosta.
  smo • 15.02.2017 03:17
Toivottavasti itsekukin meistä muistaa niin tulevissa kuntavaaleissa kuin myös eduskuntavaaleissa tämän poliittisen suhmuroinnin jonka kohteeksi jälleen kerran olemme seksuaalisen suuntautumisemme takia joutuneet. Nyt vielä viimemetreillä ennen tasavertaisuuden yhden osa-alueen toteutumista. Siis kokoomus ja keskusta paitsioon perussuomalaisista puhumattakaan. Käytetään tässä nyt myös joukkovoimaamme.
  Kubbe (ei rekisteröitynyt) • 15.02.2017 08:33
Tää on nyt sellaista sirkusta, että melkein toivoisin että kani pomppaa hatusta eli eduskunta äänestäisi aidon avioliiton puolesta eli vastoin edellistä äänestystä (tämä mahdollista jos useita kansanedustajia olisi poissa äänestyspäivänä). Silloin saataisiin ärreet kinkerit aikaiseksi. Voitaisiin valittaa kansalaisaloitteen käsittelystä ja kerätä vastakansalaisaloite vastakansalaisaloitteeseen. Ja koska uudet lait ovat jo presidentin allekirjoittamia, ne pitäisi kumota, mutta luultavasti kumoaminen ei ehtisi ennen 1.3. jolloin silloin pääsisi uusien lakien mukaan naimisiin ja avioliitot jäisivät voimaan vaikka laki kumottaisiinkiin, sillä yleisten lainsäädännön periaatteiden mukaan lait eivät voi olla taannehtivia. Saataisiin kunnon soppa aikaiseksi :-)
  sekametelisoppa (ei rekisteröitynyt) • 15.02.2017 10:38
Surullista, että sateenkaariväen ihmisoikeudet ovat yhä uudelleen ja uudelleen tekopyhien fundamenttikristittyjen politikoinnin välineenä. Olemme niin kaukana Skandinaviasta ja niin lähellä Venäjää. Enää puuttuu äänestys homopropagandasta.....
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 15.02.2017 10:41
Mielenkiintoista, että aa-aloite jätettiin näin viime tippaan. Oliko jo tiettyjen tahojen kanssa sovittu tästä juostenkusten-menetelmästä? Että millään valiokunnalla ole aikaa perehtyä kunnolla tähän sekavaan ja täynnä ristiriitaisuuksia ja suoranaisia hölmöyksiä vilisevään aloitteeseen. Vai laskelmoitiinko, että moni kansanedustaja kättelee mielummin ruttotautista kun äänestää uudestaan ja salissa voi tulla yllätys?

Vai haluttiinko vain katkeroittaa sateenkaariperheiden elämää loppuun saakka ?
  Ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 15.02.2017 11:45
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy