Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim homofobiasta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 9

DUODECIM-aikakauskirja on ottanut pääkirjoituksen (!) aiheeksi ja monipuoliseen tarkasteluun homofobia-käsitteen. Kirjoittaja on Matti O. Huttunen, joka on professori, erikoislääkäri ja psykoterapeutti.

Hän määrittelee alkuun käsitteen lyhyesti.
- Homofobialla tarkoitetaan homoseksuaalisuuteen kohdistuvaa pelkoa, vastenmielisyyttä, ennakkoluuloisuutta, halveksuntaa tai syrjintää. Psykologisena terminä tätä sanaa käytettiin ensi kerran vasta 1970-luvun alussa (Smith 1971, Weinberg 1972).

Hän toteaa asenteiden homoseksuaalisuutta kohtaan riippuvan kunkin maan kulttuurista ja uskonnosta. Kielteinen asenne on edelleenkin hyvin yleistä. Länsi-Euroopassa se vaihtelee 10-20% välillä. Venäjällä ja entisen Neuvostoliiton alueella 30–70 %, Yhdysvalloissa 40 %, Etelä-Amerikan maissa 20–50 %, Lähi-idässä 50–90 % ja Afrikassa 70–98 % aikuisista ei hyväksy homoseksuaalisuutta.

- Homofobia ei luokittelevana käsitteenä ole mahdollinen, jos homoseksuaalisuutta pidetään paheena, syntinä tai rikoksena ja jos siitä seuraa teloitus, kivitys, ruoskinta, vankeus tai sakot. ... Jäykän ennakkoluuloiselle homofobialle, rasismille ja seksismille on jopa ehdotettu yhteistä diagnostista luokkaa "suvaitsematon persoonallisuus" (Guindon ym. 2003).

Kirjoittaja on sitä mieltä, että nykyinen asenneilmasto estää asian monipuolisen keskustelun ja käsittelyn.
- Toisinajattelijoiden luokittelu häiriintyneiksi "foobikoiksi" estää avoimen keskustelun homoseksuaalisuuden ja sen eri muotojen taustasta ja luonteesta (O'Donohue ja Caselles 1993). Moni pappi tai poliitikko ei uskalla puhua julkisesti homoseksuaalisuuden itsessään herättämistä erilaisista kielteisistä ajatuksista tai tunteista pelätessään leimautumista konservatiiviksi, epä-älyköksi tai ennakkoluuloiseksi. Yhtä lailla moni psykologi, psykiatri tai psykoanalyytikko pelkää tulevansa leimatuksi vanhakantaiseksi, jos hän uskaltaa ilmaista näkemyksiään homoseksuaalisuuden taustalla olevista kehityksellisistä tapahtumista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Matti O. Huttunen päättää pitkän kirjoituksensa yhteenvetoon.
- Homoseksuaalisuus on kaiken seksuaalisuuden tavoin luonteeltaan hyvin monikasvoista. Sen eri ilmenemismuotojen tutkiminen ja ymmärtäminen erilaisten perinnöllisten ja kehityksellisten tekijöiden lopputuloksena on paras tapa vähentää homoseksuaaleihin kohdistuvaa syrjintää ja vähentää homofobiaa. Leimatessaan kaikki homouteen kielteisesti suhtautuvat ennakkoluuloisiksi kahjoiksi homoseksuaalien oikeuksia puolustavat sortuvat vastustajiensa tavoin fasistiseen mielenlaatuun (Bollas 1998). Oman homoseksuaalisuutensa perin pohjin hyväksyneen ei keskusteluissa enää tarvitse kiivastua erilaisista moralistisista tai irrationaalisista asenteista. Fanaattisuus synnyttää fanaattisuutta ja on myös tehoton tapa vähentää ennakkoluuloja. Ihmisiä olemme kaikki – niin heterot, homot, lesbot, transut kuin foobikotkin.

***********

DUODECIM-verkkolehti kysyy lukijoiltaan: "Oletko havainnut työssäsi homoseksuaaleihin kohdistuvaa syrjintää?". Tätä kirjoitettaessa kyllä-vastauksia oli 33% ja ei-vastauksia 67%. Äänestäneiden lukumäärä ei ole näkyvissä.

***********

Homofobia - asenteita, ennakkoluuloja ja syrjintää
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2011;127(11):1075-7
Matti O. Huttunen
Pääkirjoitus


9 kommenttia

"Sen eri ilmenemismuotojen tutkiminen ja ymmärtäminen erilaisten perinnöllisten ja kehityksellisten tekijöiden lopputuloksena on paras tapa vähentää homoseksuaaleihin kohdistuvaa syrjintää ja vähentää homofobiaa. "
... on paras tapa ...
Minkähän asteiseen osoitukseen tämä Huttusen teesi perustuu? Pitää katsoa löytäisinkö pääkirjoituksen kokonaisuudessaan jostain, mutta ainakin tästä referaatista välittyy jälleen kylmä, kliininen ja asiaa varsin ulkonaisesti käsittelevä ote. Mies- ja naisseksille, -suhteille ja -perheille kulttuurisesti muodostuneiden ennakkoluulojen ja asenteiden ymmärtäminenhän ei tietenkään voi johtaa parempaan tulokseen...
Jos asia on kiinnostava, saatan koettaa hankkia julkaisuluvan Ranneliikkeeseen koko kirjoituksesta.