ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Lääkärilehti: Uskomushoitoja rajattava nykyistä tiukemmin

JuhaniV • 02.05.2013 16:05 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Suomen Lääkärilehdessä (17/2013, s. 1244-1245) professori Hannu Lauerma kiirehtii uskomushoitoja koskevaa lainsäädäntöä, eli nk. puoskarilakia, jonka valmistelu on ollut pysähdyksissä.

Hän ottaa esille kaksi potilastapausta, joissa psykoosissa olleita potilaita hoidettiin taikka he hoitivat itseään vain luontaislääkityksellä tai homeopaattisella lääkityksellä. Kummassakin tapauksessa hoidettavat tekivät täysin ennalta-arvaamattomasti henkirikoksen, toisessa kahden omaisen tappo ja toisessa yhden omaisen tappo. Homeopaatti oli määrännyt lääkityksen edes tapaamatta potilasta.

Lauerma:

- Termit "luontaislääke" tai "homeopaattinen lääke" ovat harhaanjohtavia, koska merkittävä osa kuluttajista luulee, että näiden teho on osoitettu reseptilääkkeiden tavoin. Valmisteita myös markkinoidaan suurin lupauksin haitattomina. Lääkäri taas ei koskaan voi antaa vastaavia lupauksia tehokkaiksi osoitettujen antipsykoottien osalta, koska niillä on merkittävien haittavaikutusten mahdollisuus, joka tulisi lääkkeen valinnalla ja annoksen säätämisellä kyetä minimoimaan yhteistyössä potilaan kanssa.

Lauerma näpäyttää sosiaali- ja terveysministeriötä: "STM:n työryhmäraportissa (5) esitetään uskomushoitojen erittäin varovaista rajaamista. Peruspalveluministeri Guzenina-Richardson on 18.3.2013 julkaistussa haastattelussaan antanut toiveita asian etenemisestä ministeriössä."

***


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Pienoinen näpäytys Sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan on ymmärrettävä. Edellinen peruspalveluministeri ja nykyinen sosiaaliministeri, sairaanhoitaja Paula Risikkohan (kok) on tehnyt parikin kiepsahdusta puoskarilakiprosessissa - haavoittuvien ryhmien suojelusta huuhaalääkinnän tukemiseen valinnanvapauden nimissä. Ja kautensa lopuksi homeopatiaa, eheytys-"sielunhoitoterapoimisia" ja energiahoitoja sallivan Sairaanhoitajaliiton erityispalkitsema Risikko jumiutti koko lakihankkeen.

Muistaako, onko Risikko koskaan lausunut mitään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta tai hlbti-ihmisistä pseudotietoa levittävistä tai puoskaroivista (vale-)terapisteista?

Nykyisen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) kanta on vähän epäselvä.

Ranneliikkeessä on uutisoitu myös Valviran ristiriitaisesta asenteesta virallisten terveysammattilaisten "eheytys"- ym. huuhaata kohtaan. Valvirakin on riippuvainen STM:stä. Sehän on nähtiin kun valelääkärijutut alkoivat purkautua.
  rajaa puoskaroinneille (ei rekisteröitynyt) • 02.05.2013 17:07
Nämä Lääkärilehden tuoreet tapauskuvaukset liittyvät nyt "luontaislääkkeisiin". Mutta kuinka paljon löytyisi Suomessa ns. eheytyksiin ja hlbitq-ihmisten käsittelyihin sisältyviä haittoja, sairastumisia tai ylikuolleisuutta mm. oman käden kautta? Asia vaatisi varmasti myös tieteellistä tutkimusta.

Minä olen myös aikaisemmin ilmaissut käsitykseni siitä, että luontaishoitoja saava henkilö ei voi hakea mistään taikka keneltäkään korvausta taikka hyvitystä jouduttuaan virheellisen hoidon kohteeksi. Tuollainen potilas on siis kärsimänsä vahingon kanssa aivan yksin.
  JuhaniV • 02.05.2013 17:25
Eduskuntavaalien 2011 Yle:n vaalikoneessa tuo demareitten Maria Guzenina-Richardson oli tätä mieltä (kysymys 4) tasa-arvoisesta avioliitosta yle.fi

Kysymys: "Rekisteröityneille homopareille pitää kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille."

hänen vastauksensa: täysin samaa mieltä

Hänen sanallinen perustelunsa: "Perustuslakiin sisältyy syrjimättömyys myös homopareille. On kuitenkin kirkon itsensä päätettävä asia, vihitäänkö homopareja kirkossa."

Eli vaikka tuosta tietty kristillinen näkemys paistaa läpi, niin ehkei hän nyt ainakaan "eheytyshoitoja" kannata.

Mutta toki onhan siellä ainakin persu ollut Eduskunnassa täysin päinvastaista mieltä, kuin mitä on äärnestäjille antanut ymmärtää.
Eli tämä persulainen, joka Lakivaliokunnassa äänesti Tasa-arvoisen avioliittolain jatkokäsittelyä vastaan, vaikka oli näin vastaillut vaalikoneessa yle.fi

- - -

Tuolta Ylen Eduskuntavaalit 2011 -vaalikoneesta >> yle.fi
voi siis tsekata, mitä mieltä mikin edustaja / ehdokas tasa-arvoisesta avioliitto-oikeudesta on (vaikkakin kysymys on tuolla muotoiltu niin, että siinä kysytään samoja oikeuksia eri parisuhdelaille, eikä samaa aviolakia - joten vastaukset ovat hieman tulkinnanvaraisia tasa-arvoisen avioliittolain kannatuksen osalta).

Kysymyksistä voi valita tuolta monella tapaa, esim
* valitsemalla vaalipiirin ja sitten yläosasta kysymyksen 4. ja klikkaamalla siihen itse vaikkapa "täysin samaa mieltä"
yle.fi
ja sitten valitsemalla linkin
"Hae ehdokkaat tähänastisten vastausten perusteella"

* tai valitsemalla vaalipiirin ja linkin
"Listaa kaikki vaalikoneeseen osallistuneet vaalipiirin ehdokkaat vastaamatta kysymyksiin"
ja noista sitten ehdokkaan ja sitten näkee, mitä ehdokas on vastannut eri kysymyksiin.

- - -
Tuolla Yle:n eduskuntavaalikoneessa esim. Jyrki Katainen on vastannut "jokseenkin samaa mieltä", eikä "täysin samaa mieltä". Perusteluissaan hän pitää asiaa eettisenä kysymyksenä.
yle.fi

Ja Timo Soini on "täysin eri mieltä" ja hänen "perustelunsa" onkin kuultu eduskuntaa myöten yle.fi

Kommenttia muokattu: 03.05.2013 klo 12:26
  human • 03.05.2013 12:01
Uskomushoidoista kirjoittaa Suomen Kuvalehden kolumnissaan filosofian tohtori Tiina Raevaara otsikolla: Homeopaatille tarina on tärkein.

Hän kirjoittaa mm.

suomenkuvalehti.fi

- Homeopaateille ja muille uskomushoitojen antajille nimenomaan yksilöiden tarinat ovat tärkeitä. Tutkimustuloksia hoitojen tehosta ei ole, ja usein luonnonlaitkin ovat hoitojen toimivuutta vastaan. Siksi yksilön merkitys korostuu, ja erilaiset pelastustarinat ovat uskomushoitojen puolustajien argumentaation ydin. ”Leena sai näkönsä takaisin”, julistettiin myös muutaman perussuomalaisen äskettäin eduskunnassa järjestämässä uskomushoitoseminaarissa.
  JuhaniV • 03.05.2013 15:10
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy