ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Kymmenen vuotta Ajankohtaisen kakkosen Jumala-illasta

vaeltaja2006 • 04.04.2016 05:41 • 5 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Tasan kymmenen vuotta sitten tv2:ssa oli Jumala-ilta eli kaksituntinen keskustelu Jumalista ja uskonnoista. Siihen aikaan keskusteltiin kiihkeästi koulun uskonnonopetuksesta, islamista ja muhammed-sarjakuvista, wicca-noidista ja tietenkin - homoista. Nyt monet puheenvuorot voidaan nähdä uudessa valossa. Eturivissä vierekkäin istuivat silloinen arkkipiispa Jukka Paarma ja saarnaaja Markku Koivisto. Heidänkin puheenvuoronsa saavat nyt uusia merkityksiä. Markku Koiviston edesottamuksia selviteltiin pitkään mediassa.

Homo-osuuteen (alkaa n. 1 tunti 16 min alusta) eivät islaminuskoiset lainkaan osallistuneet, mutta sitäkin varmempina esiintyivät kaksi rakastunutta nuorta, Elävä sana -seurakunnan Jani Liukkonen ja Carita Ahvenainen. Heillä riitti uskoa. Paneelin asiantuntijoilta kuultiin monta hyvää, perusteltua puheenvuoroa.

Silloin, vuonna 2006, homojen avioliitto-oikeus oli vielä kaukaisena ajatuksena. Kirkosta pikku hiljaa erottiin, kun uskonnollinen elämä ei jaksanut kiinnostaa. Moni liberaali uskonnoton epäili vielä 1990-luvulla, että uskontojen aika on vähitellen ohi. Nokia-mission suuret herätyskokoukset Markku Koiviston ohjaamina kertoivat kuitenkin, että elämysten etsintä kiinnostaa. Nyt tilannekuva on monelta osin muuttunut, kun ollaan keskellä muslimimaailman pyörremyrskyä, homokysymystä ja joukkoeroa kirkosta. Kirkosta eroaminen on muuttunut poliittiseksi aseeksi. Kirkko ei kuitenkaan jäänyt paikoilleen, vaan on alkanut myös paluu ev.lut. kirkkoon.

- - - -

Ajankohtaisen kakkosen teemaillat ovat vuosien mittaan olleet kiinnostavia katsauksia suomalaisesta asenneilmapiiristä. Homoillat löytyvät Elävästä arkistosta mutta vuoden 2012 Islam-iltaa ei sieltä löydy. Se oli arvostelijoiden mukaan "ääripäiden" väittelyä: vastakkain imaamit ja perussuomalaiset. Siinä keskustelussa itä-helsinkiläisessä moskeijassa toimiva imaami Abbas Bahmanpour kertoi, että homoille kuuluu kuolemantuomio, kun teolle on neljä silminnäkijää. Voimassa olevaa sharia-lainsäädäntöä on myös käden katkaisu varkaalta, kun rangaistuksen edellytykset täyttyvät. Mm. Seta paheksui nuoren Lontoossa opiskelleen imaamin jyrkkiä puheita. Viimeksi sama imaami oli 29.3.2016 aamu-tv:ssä kertomassa, miten nuorten radikalisoitumista voitaisiin välttää ( areena.yle.fi ).


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ollaan keskellä mitä homokysymystä?
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 04.04.2016 16:25
Kirkko on keskellä tätä "ongelmaa"
  vaeltaja2006 • 04.04.2016 18:35
Minusta tuntuu, että tuolla A2 Teemaillan konseptilla saisi melkein mistä tahansa aiheesta elämää suuremman kiistakysymyksen. En tosin noita aikaisempia ole nähnyt, ehkä eivät vielä silloin olleet pelkkiä riitelyiltoja.
  riidankylväjä (ei rekisteröitynyt) • 05.04.2016 04:51
Miksikäs jutussa ei kerrota, eikä jutun jälkeen ole laitettu linkeiksikään tuon äärikristityn nokia-missio saarnaaja Markku Koiviston tekemisistä kerrontaa?

Hänhän kävi vimmatusti rippikoululeireillä julistamassa homovihaansa ja saarnasi siitä missiotilaisuuksissaankin ... muutta sitten paljastuikin että hän vikittelikin missioliikkeeseensä tullutta nuortamiestä, el hän paljastuikin itse biseksuaaliksi (hänhä oli naimisissa naisen kanssa), kuten niin monet muutkin homofobian uskovaiset ovat olleet.

Nythän ollaan keskellä sekä kristittyjen että muslimien pyörremyrskyä, kun isis puuhaa ja jenkkilässä uskovais-pressaehdokkaat uskovais-kannattajineen julistavat viha-uskomuksiaan, sekä venäjällä ja Euroopassakin homovihan uskovaiset jylläävät tietyillä tahoilla.

Eikä se Afrikassakaan harrastettu kristillinen evankelistojen homovihaaminen ole yhtään laantunut entisestään.
  human • 08.04.2016 00:13
Tekemiset eivät kai tapahtuneet mainitussa Jumala-illassa? Eivät kameroiden edessä tai syrjemmälläkään. Kaiketi siksi.
  smo • 08.04.2016 06:23
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy