ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOLUMNI: Kuplasta ilmakehään

15.05.2013 18:40 • 7 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Olavi Uusivirta. Kuvan on ottanut Nelli Palomäki.
Elin ensimmäisen elinvuoteni Vaasankadulla. En muista siitä mitään, mutta kuitenkin se tuntuu enteelliseltä ja symboliselta, kun ajattelen myöhempää elämääni Kotkassa, Karkkilassa ja jälleen Helsingissä. Olen elänyt liberaalikuplassa, jossa kaiken muotoiset köynnöskasvit ovat aina saaneet rönsyillä läpi seinien. Kun kuulin nelivuotiaana Kotkassa ensimmäisen kerran sanan normaali, äitini ei osannut selittää mitä se tarkoittaa.

Liberaalikuplassa normaali menettää merkityksensä, kun mikään ei ole epänormaalia. Kuplan sisällä elävä ajattelee, että näin on aina ollut ja näin on kaikkialla maan päällä. 2010-luvun Helsingin kantakaupungissa kävellessä unohtuu, että vielä kolmekymmentä vuotta sitten täällä ei ollut yhtään homobaaria, ja seksuaalivähemmistöt piilottelivat pimeän tultua Mäntymäen kallioilla Olympiastadionin varjossa.

Oma reality checkini oli Kansallisteatterin Homo! –näytelmä, jossa luodattiin suurin piirtein koko 1900-luvun homohistoria tähän päivään asti. Ymmärsin, että minun sukupolveni, 1980-luvulla syntyneet, saattavat olla ensimmäinen sukupolvi, jolle seksuaalisen yhdenvertaisuuden käsite on alusta asti ollut itsestään selvä osa todellisuutta. Vanhempamme, isovanhempamme ja isoisovanhempamme ovat eläneet Suomessa, jossa ihmisoikeudet ovat täysimittaisesti toteutuneet vain yhden seksuaalienemmistön keskuudessa. Sitä on vaikea ymmärtää.

Yhtä vaikea on ymmärtää, että seksuaalivähemmistöihin kohdistuva vihamielisyys, antipatia, ennakkoluulot, väärät uskomukset, syrjintä ja jopa demonisointi ovat edelleen arkipäivää monessa perheessä, yhteisössä, kylässä ja kaupungissa. Olisi harhaista ja ennenaikaista lausua, että Suomi olisi tässä suhteessa täysin vapaa maa.

Juhlapuheissa voimme aiheellisesti todeta ottaneemme merkittäviä askelia kohti maata ”jossa voi rakastaa ketä itse haluaa”, niin kuin Homo!:n loppulaulussa ylevästi kysymyksen muodossa laulettiin. Pieniä askelia otetaan joka päivä. Suurempiakin vähintään kuukausittain. Homo!- näytelmän näki puolentoista vuoden aikana yhteensä 50 000 katsojaa. Pekka Haaviston kannattajat ostivat jäähallin loppuun parissa tunnissa. Tavastialle olisi kysynnän perusteella voitu myydä viisi perättäistä Tahdon2013-konserttia.

Epäluuloisuus elääkin rivien, sanojen, kirjainten ja ennen kaikkea korvien välissä. Se on kuonaa joka pitäisi saada kaavittua pois. Tämän haasteen edessä kysytään voimia. Kysytään rohkeutta pelon sijaan, aktiivisuutta passiivisuuden sijaan, jalkautumista poteroitumisen sijaan. Mitä tapahtuu parhaillaan itänaapurissa on sietämätöntä. Se on sanottava kaikille. Mitä tapahtuu yhä liian usein kouluissa, työpaikoilla, busseissa ja ostareilla on yhtä lailla sietämätöntä. Asenteet eivät muutu lakialoitteissa, ne muuttuvat raitiovaunussa.

Liberaalikupla on tietysti kaikin puolin ruma sana. Se kuuluu sanoihin, joita ei toivoisi tulevaisuudessa tarvittavan. Liberaali lakkaa olemasta liberaalia, kun sen agenda, vapautuminen on saanut täyttymyksensä. Kupla lakkaa olemasta kupla, kun se on imaissut sisäänsä koko maailman. Silloin voidaan alkaa puhua ilmakehästä. Ja juuri ilmakehä erottaa kuolleet kivet elävistä.

- Olavi Uusivirta


Olavi Uusivirta nimitettiin homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä toukokuussa 2012. Kansainvälistä homofobian vastaista päivää vietetään vuosittain 17. toukokuuta. Lue lisää osoitteesta www.1705.fi.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Olavi, olet hieno ihminen!
  oscari • 15.05.2013 21:30
Hienouden lisäksi vielä kaunisääninen ja söpö...
   (ei rekisteröitynyt) • 16.05.2013 01:39
Kiitos tästä Olavi.

Ja kiitos myös siitä konserttisi kappalevalinnasta, jonka aikaina vaihdoin yhden merkittävän katseen nykyisen mieheni kanssa. Olet tosiaan rakkauden lähettiläs.
  UlkoSuomi (ei rekisteröitynyt) • 16.05.2013 03:39
BRAVO!!!
  Pete • 16.05.2013 18:01
Tykkään tosi paljon Olavin tekstistä! Iso kiitos sinulle!

Haluan kuitenkin sanoa pari sanaa omasta ja "omieni" puolesta.

Kuten tiedämme, sanoilla luodaan sekä todellisuutta että sen ymmärrystä. Tässä linkissä (myös muualla kuin Olavin tekstissä) puhutaan vain homofobian vastaisesta päivästä. Minne se transfobia on kadonnut? Syrjimmekö vähemmistön sisällä toista vähemmistöä?

Toki on ok aina välillä puhua vain jostakin vähemmistöstä, etenkin jos on tarkoitus viitata juuri ja vain yhteen tiettyyn vähemmistöön kohdistuvaan syrjintään. Mutta tässä ei kai ollut se tarkoitus (?). Jos siis edustaa koko homo- ja transfobian vastaista päivää.

Varmaan ärsytän tällä kommentoinnillani jotakuta. But words do make the difference!

Laskin kuinka monta kertaa transfobia-sana jäi puuttumaan tästä linkistä: se puuttui 8 kertaa kohdista, jossa sen olisi ollut syytä olla. Niin helppoa meidän on unohtaa "muut".

Ihan takuulla teen itse samaa vaikka kuinka monen muun vähemmistön kohdalla, niin että voin heittää ensimmäisen kiven ihan itse itseeni päin.

Esittäisinkin siksi puheenvuoroni kädenojennuksena: emmekö me eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat voisi tukea toisiamme? Niin ettemme sulkisi ihmisiä ulkopuolelle. (Muistaen myös sen, että moni meistä voi kuulua useampaankin vähemmistöön kerralla, olla vaikkapa liikuntarajoitteinen aseksuaali homoromanttinen [trans]mies).

Hyvää trans- ja homofobian vastaista päivää kaikille!
  Kaitsu (ei rekisteröitynyt) • 17.05.2013 15:28
Kaitsu: Itse transihmisenä ja homona näen hyvänä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt puhaltavat yhteen hiileen, mutta mainitaan erillään. Meillä taitaa ollakin muutamia transpäiviä? Toisten hyväksyminen ja tukeminen, sen lisäksi tiimityötä esim. tasa-arvoisen avioliiton eteen, sillä se koskettaa molempia. Mutta seksuaalisuuden ja sukupuolen esittäminen samassa lauseessa on saanut aikaan mitä ihmeellisimpiä väärinkäsityksiä, kuten "transeksuaali" termi tai "lesbonainen/homomies vaihtaa sukupuoltaan ollakseen normaali" teoria. Niin kauan kuin maailma on sivistymätön sukupuolen moninaisuuden suhteen, erottelu tai ainakin erityishuomiot on tarpeen.
  Syrjäytetty (ei rekisteröitynyt) • 18.05.2013 05:15
On aivan paikallaan ja asiallista huomioida se, että myös transihmisten asema vaatii kohentamista ja tähän ihmisryhmään kohdistuvat kielteiset asenteet pitää huomioida.

Homoseksuaaleja kohtaan tunnettu epäluulo on pohjimmiltaan samanlaista kuin muihinkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin kohdistuva epäluulo.

Vuonna 2005 nimettiin "kansainvälinen homofobian vastainen päivä" ensimmäistä kertaa. Muutamana viime vuotena päivän merkitystä on pyritty laaja-alaistamaan muokkaamalla kyseisen 17.5. vietettävän merkkipäivän nimeä. Transfobian lisäksi joissain yhteyksissä esillä on ollut myös bifobia. Päivästä on käytetty mm nimityksiä "kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä" ja kansainvälinen homo-, bi-, ja transfobian vastainen päivä".

Siltikään kaikkia kielteisistä asenteista kärsiviä "sateenkaaren alle" mahtuvia ryhmiä ei ole tyhjentävästi mainittu. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on lukuisia. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transihmisten lisäksi myös esimerkiksi interseksuaaliset ihmiset. Tämänkin ryhmän kohtaamat asenteet lienevät verrattavissa transihmisten kohtaamiin asenteisiin.

Itse ilahduin vuonna 2005 kovasti, kun löytyi iskevä nimi teemapäivälle, jonka nimissä kiinnitetään huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin kohdistuvaan syrjintään. Sittemmin olen joutunut harmittelemaan sitä, miksi asiaa hähmyistetään muuttamalla merkkipäivän nimeä siihen suuntaan, että asian hahmotettavuus “suuressa yleisössä” vähenee.

Ymmärrän kyllä sen, että joku ryhmä voi kokea itsensä unohdetun, jos tätä ei nimeltä mainita. Menestymisen kannalta olisi kuitenkin mielestäni perustellumpaa tarjota ihmisille aihepiirin pariin tallatumpi polku. Yksinkertainen "Kansainvälinen homofobian vastainen päivä" on otsikko, jonka alla minusta voisi huoletta puhua kaikesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavasta kielteisestä suhtautumisesta.

Toinen asia on se, että ei ehkä pitäisi käyttää sanaa "fobia" lainkaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan näkyvien ongelma-asenteiden kohdalla on lähinnä kyse tietämättömyydestä ja varsinaisia “fobioita” lievemmästä kaikenlaista itselle vieraasta tunnetusta epäluulosta.

Uskon, että homofobiasta puhuvat sisällyttävät käsitteen alle kaikenlaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat ongelma-asenteet.
  smo • 18.05.2013 05:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy