ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Kuningas Harald arvostaa monenlaisten ihmisten Norjaa

vaeltaja2006 • 22.02.2017 12:02 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Norjan kuningasperhe (kuva kuningashuoneen verkkosivulta)
Eilen tiistaina vietettiin Norjan kuninkaan Haraldin 80-vuotispäivää. Viime elokuussa Harald puhui maahanmuutosta ja vaati suvaitsevaisuutta eri tavalla ajattelevia kohtaan. Hän kuvasi Norjaa ja norjalaisia: ”Norjalaiset ovat tyttöjä, jotka rakastavat tyttöjä, poikia, jotka rakastavat poikia ja tyttöjä ja poikia jotka rakastavat toisiaan”.

Kuninkaan mukaan ”Norja olemme me, olette te, Norja on yksi ja yhteinen”. Kuningas Harald lisäsi vielä: ”Norjalaiset uskovat Allahiin, Jumalaan, kaikkeen tai ei mihinkään. Olemme kotona siellä, missä on sydämemme. Se ei rajoitu pelkästään maan rajojen sisälle.”

Tämä oli kuninkaan ”historiallinen puhe”. Pakolaiskriisi oli synnyttänyt pakolaisvastaisuutta ja kuningas vaati lisää inhimillisyyttä. Myös homoihin on vuosikymmenien aikana kohdistettu uhkailuja. Kuninkaan puhetta on katsottu youtubessa ja facebookissa satoja tuhansia kertoja.Kuningas viettää 80-vuotispäiväänsä perhepiirissä. Toukokuussa myös hänen vaimonsa Sonja täyttää 80 vuotta. Ehkä silloin juhlitaan isommin.

Kuningas Harald on ollut valtaistuimellaan 25 vuotta. Häntä on joskus pidetty kankeana ja pitkästyttävänä monarkkina, ja hän on saanut kamppailla suosiostaan isänsä, kuningas Olavin varjossa. Mitä enemmän ikää on tullut, sen pidetympi Harald on. Hän on kolme kertaa osallistunut olympialaisiin purjehtijana.

Kun prinssi Haakon löysi vaimon, syntyi suuri julkisuushäly. Kelpaako melko tavallinen tyttö tulevaksi kuningattareksi. Vuosien mittaan Mette-Maarit on lunastanut paikkansa, ja kuningas sanoo, että hän, Sonja, Haakon ja Mette-Maarit muodostavat kiinteän neljän hengen tiimin. Töitä tehdään yhdessä, pidetään palavereja ja puhutaan asioista paljon.

Jo Harald aikoinaan joutui taistelemaan avioliittonsa hyväksymisestä. Kuningas-isä vastusti avioliittoa Sonjan kanssa, koska Sonja oli ns. tavallinen ihminen. Avioliitto solmittiin vuonna 1968. Sonja tukee vahvasti miestään. Näin tapahtui mm. vuonna 2011, kun äärioikeistolainen Anders Behring Breivik tappoi Oslossa ja Utöyan saaressa 77 ihmistä, etupäässä nuoria ihmisiä. Silloin vietettiin Tampereen Prideä ja vasta seuraavana aamuna saatiin tarkkoja tietoja yön tapahtumista. Kuningas Harald piti muistotilaisuudessa Oslon tuomiokirkossa puheen, jonka aikana hän ei hävennyt kyyneleitään.

(lähteenä on käytetty kuninkaan haastattelua Luxemburger Wort -lehdessä)

- - - - -

Kuninkaan historiallinen puhe viime elokuussaKatso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy