ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Kun ihminen ei saanut olla olemassa - Tukkateatterin aikamatka

jnsto • 05.11.2015 11:01 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Demokraatin arvion yhteydessä julkaistun kuvan oli ottanut Pauli Borodulin
Tamperelainen näytelmä vie HLBTI-elämän olosuhteisiin 50- ja 80-luvuilla. Terhi Tuomisen kirjoittama ja ohjaama "Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia" (Tukkateatteri) tarjoaa vuosikymmenten vuoropuhelun. Näytelmä pyrkii näyttämään, miten kuvitelmaa yhtenäisestä kansasta rakennettiin ja miten kävi niille, jotka eivät mahtuneet mukaan. Teos jatkaa Tuula Juvosen väitöskirjan aihepiiriä.

Näytelmän ensimmäisellä seurattavalla jaksolla 1950-56 tyttöystävänsä luokse muuttoa havitteleva Anna joutuu sähköshokkihoitoon. Toisella seuranta-ajalla 1984 Vagabond-ryhmä saa turvaa toisistaan.

Annan aikana homoseksuaalisuus oli ongelma vain rikoksena tai sairautena. Myöhemmin homous oli jo ongelma, johon homot ja lesbot saattoivat jollain julkisuuden lohkoilla osallistua.

Näytelmän Demokraatissa (5.11.2015) arvioinut Pertti Julkunen toivoi, että esitykseen olisi pitänyt rakentaa myös lepopaikka, jossa nykyaikaa elävä katsoja olisi voinut tarkastella menneisyyksiä ja itseään. Kolmatta ajankohtaa hän ei toivonut, vaan ajankohtien ja erilaisten katsojien kohtaamispaikkaa.

Verrattuna yksilön kärsimiseen 50-luvulla, tunnelmat 80-luvulla ovat pragmaattisia. Arvion mukaan järjestöhuoliin kiinnitetään paljon huomiota. Jopa niin paljon, että "homoyhteisöjen ulkopuolella elävästä katsojasta se tuntuu sisäpiirivitsailulta".

Julkunen sanoo olleensa pitkään sitä mieltä, että homojen ja heteroiden suhteet 50- ja 60-luvuilla olivat paremmalla tolalla kuin nykyisin. Arvioijan naapurustossa oli asunut homoja, "ihan omissa oloissaan" eikä vihan ilmauksia ollut jäänyt mieleen. Mutta Juvosen hän toteaa suhtautuvan 50-luvun "hienotunteisuuteen" epäilevästi.

"Vierailu Annan mielenmaailmassa tarjoaa toisen näkökulman. Anna ei saa luvallista yhteyttä kehenkään. Edessä on vaikeneminen, jonka tulos on huono riippumatta siitä, onko taustalla viha., pelko, yhteiskunnallinen velvollisuudentunto tai teeskentely tai ihan oikea hienotunteisuus", kirjoittaa arvioitsija.

Näytelmän tuotantotiedot kuvassa alhaalla.

Pertti Julkusen arvio julkaistiin 5.11.2015 sivulla 11. Tämän uutisen julkaisuaikana arvio ei näytänyt olevan yleisesti saatavassa nettijakelussa.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Homoja, lesboja, biseksuaaleja, trans-ihmisiähän tuomittiin Suomessa 1917 - 1971 ainakin 1050 vankilaan, syytettyinä rakkaudesta.

Noista ajoista, lesbojen osalta kertoo myös tämä uutisjuttu:
Rikos: Rakkaus http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1305845733165

sekä tämä väitöskirja, Rikollisia sattumalta? Naisten keskinäistä haureutta koskevat oikeudenkäynnit 1950-luvun Itä-Suomessa: http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hum/krist/vk/sorainen/rikollis.pdf

En tiedä, onko tuolloin tuomittujen homomiesten ja biseksuaalien osalta historiaa dokumentoitu tai tutkittu. Heitä ei ehkä ole enään ketään elossakaan.

- - - - - - -

"kuvitelmaa yhtenäisestä kansasta rakennettiin ja miten kävi niille, jotka eivät mahtuneet mukaan"

Nythän tuo umpioajattelu näkyi jopa vielä Yle:lläkin, jolla on näytetty kahta ensimmäistä osaa, suomalaisesta musiikkikulttuurista kertovasta Musiikin muisti -sarjasta, joissa esitellään mm. kantele-soitantaa, sekä paljolti uskonnollista musiikkia.

Mutta kolmatta osaa Yle Areena päätti olla näyttämättä, koska ei kuulemma sovi ohjelmaprofiiliin - eli käytännössä, koska siinä käsitellään saamelaisten, romanien ja rantaruotsalaisten musiikkia.

Nuo osat voi katsoa ja kuunnella onneksi myös täältä:

Musiikin muisti 1: suomalaisia kansansoittimia 2000-luvun musiikkia:
http://www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti-1-suomalaisia-kansansoittimia-2000-luvun-musiikkia
(kanteleestahan on kovasti koetettu maalailla "suomalaista" soitinta, vaikka se on ollut soittimena laajasti käytössä itäisessä Euroopassa, jonne ja edelleen meillekin se on kulkeutunut Etelä/Keski-Aasiasta sitra-soittimista yksinkertaistettuna versiona.
qanun Turkissa: https://en.wikipedia.org/wiki/Qanun_(instrument)
sitrasoittimet: https://en.wikipedia.org/wiki/Zither
eli esim.

ja kanteleen isoveli koto

Kaikkihan nuo meidän ns. perinnesoittimet ovat maahanmuuttaneet tännekin Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta, mikä on toki persuille suuri ilon aihe : )

Musiikin muisti 2: lauluja menneilta ajoilta:
http://www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti-2-lauluja-menneilta-ajoilta

Musiikin muisti 3: saamelainen perinnemusiikki, suomenruotsalainen lauluperinne ja romanien lauluperinne:
http://www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti-3

Eli "valkoihoinen krisitty hetero" -umpio vaikuttaa muutenkin.

Saamelaisten osaltahan tämä dokumentti homo/bi-seksuaalista*, edesmenneestä Nils-Aslak Valkeapäästä kertoo myös kansallisidentiteettikiemuroistamme:


Saamelaisiahan tuomittiin monia kuolemaan 1600-1700 -luvuilla joikaamisesta, eli tuossakin kristinuskomus syyttäjänä. Vielä 1900-luvun alkupuolellakin joikaamista ei suvaittu julkisesti, kunnes mm. Nils-Aslak Valkeapää ryhtyi taistoon asian suhteen.

* Hietala, Reijo: Hiihtokeskus homon henkireikä Lapissa. Lapin Kansa, 24.2.2013, s. A9

Kommenttia muokattu: 07.11.2015 klo 13:44
  human • 07.11.2015 12:46
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy