ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Kun homot ja lesbot valtasivat Ruotsin sosiaalihallituksen porraskäytävän

vaeltaja2006 • 31.05.2017 06:00 • 2 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Ruotsin sosiaalihallituksen entinen pääjohtaja Barbro Westerholm kertoo tv-haastattelussa, miten hän reagoi , kun Ruotsin homojärjestö järjesti mielenosoituksen sosiaalihallituksen portaikossa vuonna 1979. Suomalaisia aktivisteja oli mukana.

Entinen pääjohtaja ja kansanpuolueen poliitikko oli haastateltavana "Minun totuuteni" -ohjelmassa. Ohjelma on tehty kolme vuotta sitten. Barbro Westerholm oli ollut sosiaalihallituksen pääjohtajana vasta neljä viikkoa, kun hänelle tultiin kertomaan, että Sosiaalihallituksen rappuset on miehitetty. Ruotsin homojärjestön RFSL:n väki on rapussa. Rappujen miehitys onnistui, koska useat olivat ilmoittautuneet työpaikoillaan sairaiksi ja sen takia pääsivät mukaan valtaukseen. Joukon yhteisenä sairautena oli ’homoseksuaalisuus’. Vuonna 1979 se oli edelleen tautiluokituksessa määritelty sairaus. ”Sairaat” tulivat sosiaalihallitukseen vaatimaan, että heistä tehdään terveitä tai heille myönnetään sairauseläke.

Pääjohtaja Barbro Westerholm meni tapaamaan valtaajia ja kertoi heille tekevänsä kaikkensa, että sairausluokittelu homoseksuaalisuuden osalta lopetetaan.

Kaksi kuukautta myöhemmin sairausluokituksesta poistettiin homoseksuaalisuus. Barbro Westerholmin mukaan sairausluokituksen muutos otettiin vastaan syvällä hiljaisuudella. Vasta aids-kriisin aikaan 1983 homojen vastaiset piirit tulivat äänekkäiksi ja syyttivät pääjohtaja Westerholmia sairausluokituksen muuttamisesta homojen osalta. Vastaavanlainen äänekäs protestointi alkoi, kun vuonna 1994 Ruotsissa hyväksyttiin parisuhdelaki.

Haastattelussa Barbro Westerholm kertoo myös poliittisesta toiminnastaan vuoden 1985 jälkeen. Hän oli kansanpuolueen kansanedustajana ja joutui käsittelemään monia kiperiä asioita, mm. sijaissynnytyksiä ja naisparien keinohedelmöityksiä.

Haastattelu on Areenassa, ja Sosiaalihallituksen portaikon valtauksesta aletaan puhua n. 18 minuutin kohdalla. Barbro Westerholm on kokenut poliitikko ja hyvä kertoja.

areena.yle.fi


Myös suomalaisia mukana Tukholmassa Sosiaalihallituksen rappusten valtauksessa

Suomalaisia oli mukana elokuussa 1979 Tukholman vapautuspäivillä. Keskiviikkona 29.8.1979 kerättiin joukkoja mukaan Ruotsin Sosiaalihallitukseen. Seta lehti kertoi syyskuun numerossa 1979 tapahtumista Sosiaalihallituksen portaikossa.
Ranneliike.netin artikkeli samasta asiasta vuodelta 2009.
ranneliike.net

Myös Ollin oppivuodet -blogissa on kuvaus toiminnasta sairausluokitusta vastaan Ruotsissa ja Suomessa.
ranneliike.net
Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tässähän on oiva tapa edistää translain muutosta. Nyt kaikki transsukupuoliset 'sairaat' barrikaadille ja vaatimaan sairaseläkettä! Ja pari lehtimiestä mukaan.

Transsukupuolisuushan on siis edelleen tautiluokituksessa mukana (F64.0). Transvetisismi poistettiin taudeista 30.06.2011, joten valitettavasti heille eläkettä ei tipu, mutta ehkä eläkekertymää siihen asti.... :)
  pekka.punavuori • 31.05.2017 12:12
Todella fiksu nainen!
Mielenkiintoinen haastattelu. Barbro Westerholm on nyt 83-vuotias ja jatkaa oletettavasti tehtäviään edelleen.

Hän on hieno esimerkki ihmisestä, joka ei ole lopettanut aktiivisuuttaan eläkeikään.
  JuhaniV • 31.05.2017 22:00
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy